“Kentsel dönüşümle birlikte yıkılıp yeniden yapılacak binalara su yalıtımı uygulanırsa depremden korunmak adına çok önemli bir adım atılacak”
28 Şubat 2013 / emlakwebtv
Ülkemizde her yıl 1-7 Mart tarihleri arasındaki hafta ‘Deprem Haftası’ olarak anılıyor. Depremlerde can güvenliğini sağlamak için alınacak bireysel tedbirlerin başında ise binalara su yalıtımı yaptırmak geliyor. BİTÜDER, sağlıklı su yalıtımının binalar için depreme karşı kalkan görevi gördüğünü belirterek mevcut ve yeni yapılacak tüm binalarda su yalıtımı yaptırmanın önemine dikkat çekiyor.
Deprem Haftası dolayısıyla açıklamada bulunan Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği (BİTÜDER) Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Karahan basit önlemlerle depremin yıkıcı etkilerine karşı mücadele edebileceğimizi vurgulayarak şunları söyledi: “Ülkemizde peş peşe yaşanan depremlerdeki acı kayıplarımız, ‘Türkiye depremlerde neden bu kadar çok kayıp veriyor?’ sorusunu sormamıza yol açtı. Toplumda çok bilinmese de depremlerin yol açtığı büyük yıkımların en önemli nedeni korozyon. Korozyon, herhangi bir yoldan binaya sızan suyun donarak veya kimyasal tepkimelere girerek donatının özelliğini yitirmesine ve binanın taşıyıcı sisteminin zayıflamasına neden oluyor.”
Korozyonun yıkıcı etkileri hakkında bilimsel raporlar ışığında bilgi veren BİTÜDER Başkanı Burhan Karahan: “İstanbul’da 1999 depreminin ardından Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı araştırma sonucunda depremlerdeki yıkımların en önemli nedeninin korozyon olduğu raporlandı. İstanbul’da 1999 depreminin ardından incelenen 55 bin 651 konut ve işyerinin yüzde 79’u hasarlı bulundu. Bu binaların yüzde 64’ünde korozyon tespit edildi. Bu da söz konusu binalarda su yalıtımı olmadığı için taşıyıcı sistemlerindeki demirlerin çürümüş olduğu anlamına geliyor. Su yalıtımsız bir bina 10 yıl sonra taşıma kapasitesinin yüzde 66’sını kaybediyor. Türkiye geneline baktığımızda 19 milyon konut olduğu ve bunların 6,5 milyonunun deprem açısından riskli bina statüsünde bulunduğunu görüyoruz. İstanbul’un, 19 ilçesinde son yapılan incelemelere göre 700 bin binanın 300 bininin riskli bina sınıfında olduğu ortaya çıktı. Bu rakamlar çok çarpıcı ve aynı zamanda su yalıtımının zorunlu olmasının gerekliliğini ortaya koyuyor.”
Su yalıtımının maliyeti bina maliyetinin sadece yüzde 3’ü
Kentsel dönüşüm sürecinin su yalıtımlı binaların sayısını artırmak için çok iyi bir fırsat olduğunu söyleyen Burhan Karahan, “Ülkemizdeki binaların yüzde 85’inde su yalıtımı maalesef yok. Kentsel dönüşüm bu açıdan iyi değerlendirilirse çok iyi bir fırsat olacak. Su yalıtımı henüz binalarda zorunluluk olmadı; ancak kentsel dönüşümle birlikte yıkılıp yeniden yapılacak bu binalara su yalıtımı uygulanırsa depremden korunmak adına çok önemli bir adım atılacak. Su yalıtımı sanıldığı gibi pahalı bir uygulama da değil, toplam bina maliyetinin sadece yüzde 3’ünü ayırarak binanın daha güvenli ve sağlam olmasını sağlayabiliyorsunuz. Su yalıtımının depreme karşı binayı koruduğu da düşünüldüğünde kesinlikle ek bir maliyet olarak görülmemeli” diye konuştu.
BİTÜDER Başkanı, su yalıtımı yaptırırken dikkat edilmesi gereken noktaların altını da şu şekilde çizdi: “Kalitesiz standart dışı malzemelerle yapılan su yalıtımı uygulamalarının kısa bir süre sonra işlevini yitireceği ve beklenen sonuçları doğurmayacağı açık. BİTÜDER olarak su yalıtımı uygulamalarında zemine en uygun ürünün kullanılması gerektiğini vurguluyoruz. Bu noktada birçok zeminde bitümlü su yalıtımı örtüleri büyük avantajlar sunuyor. Su yalıtımı örtülerini seçerken ise mutlaka CE Belgesi bulunan kaliteli ürünler tercih edilmeli ve uygulama işin uzmanları tarafından yaptırılmalı.”
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde