Korunması gereken doğal değerlerin olduğu bölgeler ve yerler sit alanı olarak korunuyor. Peki, sit alanı nedir? İşte yanıtı...
Doğal güzelliklerin ve tarihi değerlerin olduğu gibi geleceğe aktarılması için korunması gerekiyor. Nadir olan bu alanlar ise sit alanı olarak korunuyor. Peki, sit alanı nedir? İşte yanıtı...
Sit alanı nedir?
Sit alanı en basit ifade ile korunması gereken alanlardır. Sanatsal, estetik, tarihsel ve bilimsel önemi nedeniyle koruma altında olan yapı ve çevrelere sit alanı denir. Sit alanı ise 4 çeşide ayrılıyor.
- Arkeolojik sit alanı
- Doğal sit alanı
- Kentsel sit alanı
- Tarihi sit alanı
Arkeolojik sit alanı
İnsanlığın varolşundan günümüze kadar ulaşmış eski uygarlık ürünlerini, yaşadıkları devrin sosyal, ekonomik ve kültürel özelliklerini yansıtan her türlü kültür varlığının yer aldığı alanlara arkeolojik sit alanı denir. Arkeolojik sit alanları yer altında, su altında ve yer üstünde bulunabilir.
Doğal sit alanı
Doğal sit alanı, tarih öncesi ve tarihi devirlere ait, nadir bulunan ve korunması gereken alanlardır. Doğal sit alanları da kendi arasında, birinci derece doğal sit alanı, ikinci derece doğal sit alanı ve üçüncü derece doğal sit alanı olarak ayrılır.
Kentsel sit alanı
Tarih öncesinden günümüze kadar gelen farklı medeniyetlerin ürünü olan, yaşadıkları devrin sosyal, ekonomik ve mimari özelliklerini yansıtan kent kalıntılarının olduğu alanlara kentsel sit alanı denir.
Tarihi sit alanı
Milli tarih ve askeri harp tarihi açısından önemli olayların meydana geldiği ve doğal yapısıyla korunması gereken alanlara da tarihi sit alanı deniliyor.
Türkiye geneli sit alanları
Arkeolojik sit alanı: 13 bin 295
Kentsel sit alanı: 266
Tarihi sit alanı: 158
Kentsel arkeolojik sit alanı 32
Karma sit alanı: 77
Çakışan sit alanları (doğal sit alanı ile) 358
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde