İmardan Sorumlu Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Cemil Candaş cinayetiyle ilgili davada sanık hakkında karar verildi
Şişli Belediyesi'nin İmar'dan Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Cemil Candaş'ın silahlı saldırı sonrasında yaşamını yitirmesi ile başlayan davada tutuklu sanık Şenol Sahin hakkında 'kamu görevlisini kasten öldürme' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Sanıklardan Rıza Keten ve Mithat Yılmaz hakkında kasten öldürmeye azmettirme suçundan 16'şar yıl hapis cezasına çarptırılmasına karar verilirken Hacı Avcı ve Engen Gölve de kasten öldürmeye yardım suçundan 8 yıl hapis cezasına mahkum edildi.
Türkiye gündemini uzun süredir meşgul eden ve İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde süren Cemil Candaş Cinayeti davasında karar alındı. Sanıklar Şenol Şahin, Hacı Avcı, Rıza Keten ve Engin Gölve'nin da katıldığı duruşmada Candaş ailesi müdahil sıftı ile hazır bulunurken, Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü de davayı takip edenler arasındaki yerini aldı.
Candaş ailesi avukatlarından Duygun Yarsuvat'ın olayn öncesi ve sonrasında yapılan telefon görüşmeleri doğrultusunda sanıklar arasında iş birliği olduğu yönündeki savunusunda Cemil Candaş'ın defalarda tehdit edildiği ortaya koyuldu. Yarsuvat savunmasında organize bir örgüt tarafından taammüden tasarlanarak ölüm vurgusu yapılarak: "Mahkemenizin adaleti yerine getirmesini bekliyoruz. Sanıklara organize suç örgütü suçunda ceza verilsin." dedi.
Duruşma sırasında tansiyon Şişli CHP Eski İlçe Başkanı Dursun Çaltı ile Rıza Keten'in akrabaları arasındaki tartışma ile daha da yükseldi. Keten'in Avukatı Nazif Yavuz Şişli Belediyesi'ni ele geçiren bir çetenin var olduğunu ancak Rıza Keten'in bu çete ile bir ilgisi bulunmadığını belirterek: "Müvekkilimin sahip olduğu inşaat şirketinin Şişli'de herhangi bir kaçak katı yok" ifadesine Dursun Çaltı "Var, ben biliyorum" deyince taraflar arasında kavga çıktı. Gerilim güvenlik görevlilerinin araya girmesiyle sona erdi.
Davada yargılanan Bilal Yalmaz, Levent Karaman, Mehmet Tüysüz, Selahattin Keten ve Metin Şentürk hakkında da kasten öldürmeye azmettirme suçunun işlendiğinin sabit olmaması gerekçesiyle beraat kararı verildi.
Davanın görüleceği Çağlayan Adliyesi'ne düzenlenen yürüyüş sonrasında söz alan Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, Cemil Candaş davasını 'toplumu esir alan hırsızlık, utanmazlık, yüzsüzlük ve namussuzluğa karşı sürdürülen bir dava olarak niteledi. İnönü: "Bunlara karşı çıkan harkesin müdahil olduğu bir davadır." dedi. Başkan İnönü, Cemil Candaş'ın acısının hala içlerinde olduğuna da dikket çekerek: "Karanlık çıkarlar zincirini kıracak bir kararlılık bekliyoruz. En yüksek cezayı bekliyoruz. Cemil Candaş rantla mücedele ederken öldürüldü. O kent için mücadele ederken canından oldu. O zaman bizlere düşen ranta karşı kentin yanında, kend sevdasının yanında, mücadelesinin yanında olmaktır." dedi.
Şişli Belediyesi'nin İmar'dan Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Cemil Candaş'ın silahlı saldırı sonrasında yaşamını yitirmesi ile başlayan davada tutuklu sanıklar Selahattin Keten, Levent Karaman ve Mehmet Tüysüz hakkında, üzerlerine atılan suçun niteliği, mevcut delil durumu ve tutuklu kalınan süre dikkate alınarak tahliye kararı verildi.
Tahliyelerle ilgili açıklama yapan Cemil Candaş'ın kardeşi Cemal Candaş, hukuk mücalesini sürdüreceklerini söyledi. Bu karardan dolayı ailece üzgün olduklarını ve sorumlulardan birinin yurt dışına kaçtığını belirten Cemal Candaş: "Diğerleri de adli kontrol şartıyla serbest kaldı. Ciddiye alınmayacak bir maşayla ortada kala kaldık." ifadelerini kullandı.
Cemal Candaş bu süreçte Şişli Belediye Başkanı'nın kendilerinin yanında yer aldığını da belirterek: "Azmettirici pozisyonundaki kişiler tahliye edildi. Mahkemede Keten ve avukatları bu işi yaptıranın o olduğunu onaylamıştı. Olay net olarak ortaya çıktı. Tahmin ettiğimiz gibi birlikte yapmışlar." şeklinde konuştu.
Şişli Belediyesi İmar ve Şehircilikten Sorumlu Başkan Yardımcısı Cemil Candaş'ın öldürülmesiyle ilgili dava, 12'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam etti. Mahkeme, Candaş'ı öldürmeye azmettirmek suçuyla tutuklanan Selahattin Keten, Rıza Keten ve Mehmet Tüysüz ile Levent Karaman hakkında yürütülen soruşturmaya ilişkin ek iddianamenin hazırlanması halinde dava ile birleştirilmesini istemişti.
Ancak mahkeme hakimi, Ketenlerle ilgili iddianamenin kendilerine yeni ulaştığını ve inceleme aşamasının henüz başladığını belirterek, Cemil Candaş cinayeti davasının 16 Kasım'a ertelenmesi kakarını aldı. Mahkeme, Ketenlerle ilgili iddianamenin Cemil Candaş Davası ile birleştirilmesini hedefliyor.
Dava ile ilgili değerlendirmede bulunan ceza hukukçuları da bir yılı aşkın süredir Ketenler iddianamesinin mahkemeye sunulamamasını olağan dışı olarak tanımladı. Birgün'de yer alan haberde, iddianamenin geç hazırlanmış olmasının Cemil Candaş cinayetinin organize suç kapsamında ele alınmış olabileceği ve derin bir soruşturma sürecinin devam ettiği şeklinde yorumlandığına dikkat çekilirken, davaların birleşmesiyle birlikte cinayet ve suç örgütü oluşturma kapsamında çok sayıda yeni sürpriz ismin davaya eklenebileceği de belirtiliyor.
Candaş cinayeti kapsamında sürdürülen soruşturma, çok sayıda belediye bürokrattı ve iş insanının da davaya dahil olması ile sonuçlanmıştı. Davaya ifade vermek üzere davet edilen isimlerden biri olan Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün oğlu, Emir Sarıgül de 2016 yılında twitter hesabından yaptığı açıklamada, emniyetin soruşturma ile ilgili olarak bilgisine başvurduğunu belirterek: "Şu an İstanbul dışında olduğum için yarın Cumhuriyet başsavcılığına giderek ifade vereceğim. Şahsımla ilgili bunun dışında yapılan spekülasyonlar doğru değildir." ifadelerini kullanmıştı.
Dava kapsamında ayrıca, Candaş'ı tasarlayarak öldürmeye azmettirmekten tutuklu Keten İnşaat sahiplerinden Selahattin Keten'in inşaatlarının ruhsat işlerinin çözümü amacıyla Emir Sarıgül'e iki taksit halinde 150'şer bin dolar rüşvet verdiği ifadesi de dikkat çekti. Candaş cinayeti ile Ketenler iddianamesinin birleştirilmesiyle birlikte Emir Sarıgül başka olmak üzere çok sayıda ismin yeniden dava ile ilişkili hale gelebileceği de konuşuluyor.
Cemil Candaş cinayetinin arkasında karmaşık ilişkiler ağı ve kent rantının bulunduğuna yönelik muhtemel görüşlerin aktarıldığı haberde İstanbul Cumhuriyet Savcısı Abdulah Yurtsever'in de bu olasılıkları iddianamede ortaya koyduğuna vurgu yapılıyor. Hazırlanan iddianamede dava, Resmi Belgede Sahtecilik, Yaralamaya Teşebbüs, Bilişim Sistemlerine Girme, Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma konulu başka bir soruşturma dosyasıyla birleştirilmişti. Birgün Gazetesi'nde yer alan haberin tam metni şöyle:
"Cinayet soruşturmasıyla birleştirilen 2016/35100 numaralı soruşturma iki başlıktan oluşuyordu. Birincisi, Şişli Belediye Başkanlığı’nda görevli ve yetkili personel tarafından düzenlenmeyen, Şişli ilçesindeki bazı gayrimenkul projelerinin yapı ruhsat ve yapı kullanma izin belgelerinin hukuka aykırı biçimde (MAKS) Mekansal Adres Kayıt Sistemi’ne girilmesi ve onaylanması. Bunun üzerine Cemal Candaş’ın suç duyurusunda bulunması. İkincisi ise suç duyurusunun ardından Cemal Candaş’a 18 Nisan 2016 tarihinde Belediye binası önünde gerçekleştirilen silahlı saldırı girişimi.
İddianameyi hazırlayan savcı, iddianamede Cemil Candaş’ın öldürülmesi’nin bu iki olaydan bağımsız olmadığına dikkat çekerek, şu ifadelere yer veriyor, “…Maktül Cemil Candaş’ın bu tür usulsüz işlemlere izin vermeyecek olması ve yasadışı işlemlerin kimler tarafından yapıldığını ortaya çıkartmak için gayret göstermesi nedeniyle hedef seçildiği, bu durumdan rahatsız olan iş takipçileri veya iş sahiplerinin kendilerine engel olarak gördükleri Cemil Candaş’ı korkutmak için bir takım eylemler içine girdikleri, son olarak Şenol Şahin aracılığı ile Cemil Candaş’ın ölümü ile sonuçlanan silahlı saldırı eylemini planlayıp gerçekleştirdikleri anlaşılmaktadır”.
Savcı, eldeki veriler ışığında Mithat Yılmaz’ın talimatıyla cinayetin işlendiğini iddia ediyor. Ayrıca, belediyedeki inşaat işlemlerine ait dosyalara ilişkin ruhsat işlemlerini istedikleri gibi sonuçlandırmak için Cemil Candaş’ın öldürüldüğünü, bunun için de organize şekilde çalışıldığını ve ortada bir suç örgütünün bulunduğunu, cinayet dahil tüm bu eylemlerinde bu suç örgütü tarafından gerçekleştirildiğine dair kuvvetli şüphe bulunduğunu iddianamesine yazıyor.
Savcı suç örgütünün üye ve yöneticilerinin ortaya çıkartılmasının uzun zaman alacağı gerekçesiyle, cinayet dosyası ile “Evrakta Sahtecilik ve Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma” dosyasını ayırıyor. Şimdilik cinayet davası ile suç işlemek amacıyla örgüt kurma soruşturması iki ayrı kanaldan devam ediyor.
Cemil Candaş’ın tespitleri sonrasında Şişli Belediyesi, MAKS sistemine hukuka aykırı biçimde yapı ruhsat ve yapı kullanma izin belgesi girilmesiyle ilgili suç duyurusunda bulunmuştu. Usulsüz yapı ruhsatı ve yapı kullanım belgesi düzenlenen firmaların ya da şirket sahiplerinin isimleri iddianeme dosyasında Keten İnşaat, Topoğlu İnşaat, Omkar İnşaat, Engin Gölve olarak geçiyor. Tüm bu isimlerin ve şirketlerin ortak yanı ise dikkat çekici. İdianameye konu olan soruşturmada tüm bu isimlerin verdikleri ifadelere göre inşaat işleriyle ilgili belediyedeki iş takiplerini, Cemil Candaş’ı tasarlayarak öldürmeye azmettirmek suçlamasıyla hakkında ağırlaşırılmış müebbet cezası istenen Mithat Yılmaz’ın gayrimenkul danışmanı, yine Cemil Candaş cinayetinde tasarlayarak adam öldürmeye yardım etmekle suçlanan Hacı Avcı yürütüyor.
Beşiktaş Jimnastik Kulübü Başkanı Fikret Orman ve Metin Esin’in ortağı olduğu Esin Yapı’nın da Zincirlikuyu’daki gökdeleni için Cemil Candaş cinayetine azmettirici suçlamasıyla yargılanan Mithat Yılmaz’ın iş takipçiliği yaptığı ortaya çıktı. Soruşturma kapsamında ifadesine başvurulan isimlerden biri olan Fikret Orman’ın ortağı Metin Esin, ifadesinde Mithat Yılmaz’ı ortağı Fikret Orman’ın Şafak isimli avukat arkadaşı sayesinde tanıdığını belirtiyor. İnşaatlarının tadilat işlerini Mithat Yılmaza verdiklerini söyleyen Metin Mithat Yılmaz’ın çalışanı olduğunu bildikleri Hacı Avcı’nın vekaleti kendilerinden aldığını ve devam eden projelerinde Mithat Yılmaz’ın iş takipçisi pozisyonunda olduğunu dile getirmiş. Metin Esin, Zincirlikuyu’daki İstanbloom projesini kastederek, Esin Yapı adına Şişli Belediye Başkanlığı kayıtlarında tespit edilen bir adet usulsüz işlemin tadilat projesi hazırlatmaya çalıştıkları işlem olduğunu ifade ederek, bu binanın üst katının olması gerekenden birkaç birim daha büyük olduğu için cezai işlem uygulandığını ve tadilat işine giriştiklerini anlatmış.
Davada 3’ü tutuku 6 sanık bulunuyor. İddianamede, tutuklu sanık Şenol Şahin’in “Tasarlayarak Adam Öldürmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, diğer tutuklu sanıklardan Engin Gölve ve Hacı Avcı’nın “Tasarlayarak Adam Öldürme suçuna Yardım Etmek” suçundan 15’er yıldan 20’şer yıla kadar hapsi isteniyor. Davanın ilk mahkemede tahliye edilen tutuksuz sanıklarından Mithat Yılmaz için “Tasarlayarak Adam Öldürmeye Azmettirmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsi istenirken, diğer tutuksuz sanıklar Bilal Yaman ve Metin Şentürk’ün ise Tasarlayarak Adam Öldürmek Suçuna Yardım Etmek” ten 15’er yıldan 20’şer yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor."
Türkiye inşaat sektörünün tanınan markalarından Keten İnşaat yöneticileri, Şişli Belediyesi İmar ve Şehircilikten Sorumlu Başkan Yardımcısı Cemil Candaş cinayeti ile ilgili olarak sürdürülen soruşturma kapsamında cinayetten hemen sonra gözaltına alınmıştı. Habertürk'te yer alan Nihat Uludağ imzalı habere göre Keten İnşaat'ın sahipleri Rıza Keten, Selahattin Keten ve bir çalışanın gözaltı işlemi cinayetin ardından kısa süre içinde gerçekleşmişti.
Keten İnşaat'ın iki sahibi Rıza Keten ve Selahattin Keten Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Cemil Candaş'ın öldürülmesiyle ilgili sürdürülen soruşturmada kaydedilen yeni gelişmeler üzerine gözaltına alındı. İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından sürdürülen soruşturma kapsamında Keten İnşaat sahipleri Rıza ve Selahattin Keten kardeşlerle ilgili gözaltı kararı iki gün önce uygulamaya alındı. İş adamlarının gözaltına alınma gerekçesi medyaya Cemil Candaş'ın öldürülmesine azmettirme olarak yansıdı. Diğer taraftan Hurriyet.com.tr'de yayınlanan bir haberde de Keten kardeşlerin dün gözaltına alındığı belirtilerek bu iki ismin dışında başka bir gözaltına alınma olayının bulunmadığına dikkat çekildi.
Keten İnşaat yöneticilerinin gözaltına alınmasına yol açan Cemil Candaş, 18 Temmuz 2016 tarihinde, makamında uğradığı saldırı sonrasında hayatını yitirmişti. Cemil Candaş, Şişli Belediyesi İmar ve Şehircilikten Sorumlu Başkan Yardımcısı olarak görev yapmaktaydı. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma sırasında Keten İnşaat'a ilişkin suçlamalar açık biçimde dile getirilmeye başlanmıştı. Sanıklardan Mithat Yılmaz mahkeme başkanlığına yaptığı savunmada, Cemil Candaş'ın 7 tane binanın iskanını iptal ettiğini, bunların 4'ünün de Keten İnşaat'a ait olduğunu vurgulayarak: "1 milyar dolara yakın gayrimenkulün iskanları iptal edildi. Bu inşaat şirketinin sahipleri burada yok. Soruşturmanın eksik kaldığı şeyler umarım burada yapılır..." ifadelerini kullanmıştı.
Davanın bir diğer sanığı Hacı Avcı da mahkemeye verdiği savunmada Keten İnşaat yöneticilerini suçlamıştı. Avcı, Şişli Belediye Başkanı'nın çok kişiyle sorun yaşadığını Selahattin Keten'in de bunlardan biri olduğunu belirterek: "Cemil Candaş zaten tehdit alıyordu. Kendisi anlattı. 'Burada 30 senedir bir çete var, bunu kırmam gerekiyor.' demişti. " şeklinde ifadelerde bulunmuştu.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde