Sinop Nükleer Santrali'ni hayata geçirecek Fransa-Japonya konsorsiyumun Japon ortağı artan maliyetler sebebiyle projeden çekilme kararı aldı
Türkiye'nin Akkuyu'nun ardından ikinci nükleer santraline ev sahipliği yapacak Sinop'ta Fransızların çekilme tartışmalarının sonrasında Japon ortağın da yatırım maliyetleri sebebiyle projeden çekilme kararı aldığı duyuruldu. Projeyi inşa edecek olan Mitsubishi Heavy Industries'in ayrılış gerekçesi ise nükleer santral inşaatlarında artan maliyetler ve Japonya'nin iç piyasasından kaynaklanan ekonomik baskı olarak duyuruldu. Japan Times isimli gazetede yer alan haberde: "Mitsubishi Heavy Industries Türkiye planından vazgeçti." denildi.
Çekilme tartışması ilk kez Japon Nikkei Gazetesi'nin 2018'in yaz aylarında yayınlanan bir haberinde yer almıştı. Haberde konsorsiyumun Japon ortağı Mitsubishi Heavy Industries artan maliyetler ve Japonya'da yaşanan kaza sonrasında çok daha hassas hale gelen yüksek güvenlik önlemleri alma zorunluluğunun yarattığı sermaye problemleri nedeniyle projeden çekilme fikrini görüşmeye başlamış durumda.
Japonya'nın önde gelen kamu ve özel kurumları tarafından hayata geçirilecek Sinop Nükleer santralinde hesaplanan ilk maliyetlerin yaklaşık iki katına ulaşan hesap, tartışmalara yol açtı. Yeni hesaba göre yapım maliyetinin 5 trilyon yen, yani 44 milyar dolara ulaşan boyutu birincil müteahhit Mitsubishi Heavy Industries'nin Sinop Nükleer santralini sürdürmeyi güçlendirirken, bir diğer engelleyici unsur ise 2011 yılında Fukushima Daichi Nükleer santralinde yaşanan kaza nedeniyle güvenlik önlemlerinin çok daha sıkı hale getirilmesine yol açan yeni düzenlemeler olarak gözüküyor. Diğer taraftan Türk Lirasında yaşanan değer kaybının da yatırımcı üzerinde isteksizlik yarattığı konuşuluyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Sinop Nükleer açıklaması...
Ruslarla ortaklaşa hayata geçirilecek Akkuyu'nun ardından Türkiye'nin ikinci nükleer santrali Sinop'un ortaklarından Fransızların da yakın bir geçmişte projeden vazgeçtikleri söylentisi kamuoyunda dolaşmaya başlamıştı. Japon-Fransız ortaklığında inşa edileceği açıklanan Sinop Nükleer için ise geçtiğimiz günlerde, Fransız ortak Engie'nin projeden çekildiği yönündeki haberler medyada geniş bir yer bulmuştu. İşte bu haberlere yönelik bir açıklama yapan Engie, projeden çekilmenin söz konusu olmadığını bildirdi.
Türkiye'nin ikinci nükleer santrali olacak Sinop Nükleer'de fizibilite çalışmalarının 2018 yılının Mart ayından sonra tamamlanması planlanıyor. Toplamda 4.480 megavatlık kapasiteye sahip olacak santralin 4 reaktörden oluşacağı ve Japon-Fransız firmalarının ortaklığında hayata geçirileceği belirtiliyor. Projenin ilk reaktörünün de 20 milyar dolara mal olacak ilk reaktörünün ise 2023 yılında devre girmesi hedefleniyor.
Akkuyu Nükleer Santrali, Rusya ekonomisine ne katkı sağlayacak?
Medyada yer alan haberlerin gerçeği yansıtmadığına ilişkin olarak yapılan Engie açıklamasında projede fizibilite çalışmalarının sürdüğü belirtildi. Engie açıklamasında, Sinop Nükleer Projesi fizibilite çalışmalarının çeşitli kriterler baz alınarak Mitsubishi Heavy Ind ve Engie-Itochu ve Elekt. Ür. A.Ş. tarafından sürdürüldüğüne dikkat çekildi. Açıklamada:
"Projeye yönelik her karar fizibilite çalışmalarının tamamlanmasıyla alınacaktır..." denildi.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde