Sinop Nükleer'de beklenen karar: Japonlar çekildi

Sinop Nükleer Santrali'ni hayata geçirecek Fransa-Japonya konsorsiyumun Japon ortağı artan maliyetler sebebiyle projeden çekilme kararı aldı

Türkiye'nin Akkuyu'nun ardından ikinci nükleer santraline ev sahipliği yapacak Sinop'ta Fransızların çekilme tartışmalarının sonrasında Japon ortağın da yatırım maliyetleri sebebiyle projeden çekilme kararı aldığı duyuruldu. Projeyi inşa edecek olan Mitsubishi Heavy Industries'in ayrılış gerekçesi ise nükleer santral inşaatlarında artan maliyetler ve Japonya'nin iç piyasasından kaynaklanan ekonomik baskı olarak duyuruldu. Japan Times isimli gazetede yer alan haberde: "Mitsubishi Heavy Industries Türkiye planından vazgeçti." denildi. 

Aylardır çekilme kararı tartışılıyor

Çekilme tartışması ilk kez Japon Nikkei Gazetesi'nin 2018'in yaz aylarında yayınlanan bir haberinde yer almıştı. Haberde konsorsiyumun Japon ortağı Mitsubishi Heavy Industries artan maliyetler ve Japonya'da yaşanan kaza sonrasında çok daha hassas hale gelen yüksek güvenlik önlemleri alma zorunluluğunun yarattığı sermaye problemleri nedeniyle projeden çekilme fikrini görüşmeye başlamış durumda.

  

Japonları maliyet baskısı engelliyor

Japonya'nın önde gelen kamu ve özel kurumları tarafından hayata geçirilecek Sinop Nükleer santralinde hesaplanan ilk maliyetlerin yaklaşık iki katına ulaşan hesap, tartışmalara yol açtı. Yeni hesaba göre yapım maliyetinin 5 trilyon yen, yani 44 milyar dolara ulaşan boyutu birincil müteahhit Mitsubishi Heavy Industries'nin Sinop Nükleer santralini sürdürmeyi güçlendirirken, bir diğer engelleyici unsur ise 2011 yılında Fukushima Daichi Nükleer santralinde yaşanan kaza nedeniyle güvenlik önlemlerinin çok daha sıkı hale getirilmesine yol açan yeni düzenlemeler olarak gözüküyor. Diğer taraftan Türk Lirasında yaşanan değer kaybının da yatırımcı üzerinde isteksizlik yarattığı konuşuluyor. 

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Sinop Nükleer açıklaması...

Fransız şirketi Engie'den Sinop Nükleer açıklaması: Çekilmedik

Ruslarla ortaklaşa hayata geçirilecek Akkuyu'nun ardından Türkiye'nin ikinci nükleer santrali Sinop'un ortaklarından Fransızların da yakın bir geçmişte projeden vazgeçtikleri söylentisi kamuoyunda dolaşmaya başlamıştı.  Japon-Fransız ortaklığında inşa edileceği açıklanan Sinop Nükleer için ise geçtiğimiz günlerde, Fransız ortak Engie'nin projeden çekildiği yönündeki haberler medyada geniş bir yer bulmuştu. İşte bu haberlere yönelik bir açıklama yapan Engie, projeden çekilmenin söz konusu olmadığını bildirdi.

Sinop Nükleer Santrali

Türkiye'nin ikinci nükleer santrali olacak Sinop Nükleer'de fizibilite çalışmalarının 2018 yılının Mart ayından sonra tamamlanması planlanıyor. Toplamda 4.480 megavatlık kapasiteye sahip olacak santralin 4 reaktörden oluşacağı ve Japon-Fransız firmalarının ortaklığında hayata geçirileceği belirtiliyor. Projenin ilk reaktörünün de 20 milyar dolara mal olacak ilk reaktörünün ise 2023 yılında devre girmesi hedefleniyor.

  

Akkuyu Nükleer Santrali, Rusya ekonomisine ne katkı sağlayacak?

Fizibilite çalışmaları sürüyor

Medyada yer alan haberlerin gerçeği yansıtmadığına ilişkin olarak yapılan Engie açıklamasında projede fizibilite çalışmalarının sürdüğü belirtildi. Engie açıklamasında, Sinop Nükleer Projesi fizibilite çalışmalarının çeşitli kriterler baz alınarak Mitsubishi Heavy Ind ve Engie-Itochu ve Elekt. Ür. A.Ş. tarafından sürdürüldüğüne dikkat çekildi. Açıklamada:

"Projeye yönelik her karar fizibilite çalışmalarının tamamlanmasıyla alınacaktır..." denildi.


Yazar: Göktuğ Halis
Etiketler:
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR