Silüet tartışmasında yeni dönem: Tarih mi, rant mı?

Türkiye Gündemine Zeytinburnu'nda inşa edilen 16/9 Kuleleriyle giren "silüet tartışması" yeni hükümetin merceğine alındı. Kulislerde, yeni düzenlemelerle birlikte dikey mimarinin, "anıtsal" eserler karşısında geri adımını ön gören imar revizyonuna gidileb

Dikey mimari konseptinin şehir silüeti üzerindeki olumsuz etkisi üzerinden yürüyen ve Zeytinburnu'nda inşa edilen 16/9 Kuleleri'nin tıraşlanması boyutuna kadar genişleyen tartışmalar, yeni hükümetin merceğine girdi. Kulislerde, Başbakan Davutoğlu'nun, özellikle "tarihi eserleri gölgede bırakacak"  mimari formlara yönelik eleştirel tavrının, insan ve çevre dostu şehirlere olanak tanıyan bir imar mevzuatına yönelik girişimleri doğurabileceği konuşuluyor. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, bu konudaki en belirgin çıkışını bu hafta içerisinde gerçekleştirilen ve il başkanlarının katıldığı bir toplantıda dile getirmişti. Belediye Başkanları'na seslenen Davutoğlu, şehrin kültürü, doğal ve tarihi güzelliklerinin korunması hususunda duyarlılık istemiş, kentlerin doğal güzellikler ve tarihi derin kültürel zenginliklerle güzelleştiğine vurgu yapmıştı. Davutoğlu, örnek olarak da "Amasya'da Yeşilırmak'ın kenarına inşa edilmiş evleri gölgede bırakacak yüksek binanın yapımını vermişti.

Küstüm'den daha fazlası
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yaptığı değerlendirmeler, şehri silüeti tartışmasına odaklanmış hassasiyetin ifadesi olarak okunabilse de "rant" ve "kâr" duygusuyla kontrolden çıkmış bir ekonomik sistemin ehlileştirilmesi karşısında ne denli bir irade ve güç ortaya koyabilir, bu bilinmiyor.Ancak, mega projelerin doğaya verdiği zarardan, kurtarma kazılarından çıkan tarihsel değerlerin proje gecikecek diye  hasır altı edilmesine kadar uzanan yakın tarihli örnekler siyasi iradenin söz konusu duyarlılığın pek de arkasında olmadığını gösteren sıradan örnekler olarak tarihteki yerini alıyor. Elbette tarihsel hassasiyet ve siyasi irade denince Cumhurbaşkanı'nın 16/9 Kulelerine ilişkin olarak dile getirdiği "Tıraşlamadı, ben de küstüm..." çıkışından daha fazlasına ihtiyaç olduğu şimdiden açık.

Şehrin silüetine acil müdahale mümkün mü?
Hürriyet'te yer alan Turan Yılmaz imzalı habere göre, yeni hükümetin şehirleşme politikalarının en önemli unsuru olarak, "anıtsal-tarihi eserlerin" korunmasına yönelik imar mevzuatının revizyona alınması bulunuyor. Bu doğrultuda, tarihi şehir merkezlerinin canlandırılmasına yönelinecek ve bu doğrultuda dikey yerine yatay mimarinin özendirilmesine çalışılacağı belirtiliyor.

16/9 Kuleleri son durum
Söz konusu tartışmanın simge inşaatlarından biri olan 16/9 kulelerinde ise belirsizlik hâla sürüyor. Danıştay 14. Darie'nin onayının ardından Zeytinburnu Belediyesi'nin yıkım için açtığı ihaleye hiç kimsenin katılmaması, ihale şartnamesinde yer alan "Konsorsiyum olarak ihaleye teklif verilemez" şartı ile ilişkilendirilmişti. Zeytinburnu Belediyesi ise ikinci kez ihaleye çıkmak için, davanın sonuçlanmasını bekliyor.


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR