Selimiye Kışlası ve Lambalı Kadın Florence Nightingale

İstanbul'un Anadolu Yakası'nda bir tepede duran dört kuleli Selimiye Kışlası, tüm heybetiyle İstanbul'u selamlıyor...

İlk olarak, III. Selim döneminde yeni kurulan Nizam-ı Cedid askerleri için ahşap olarak inşa edilen Selimiye Kışlası, Yeniçeriler'in 'kazan kaldırıp' isyan etmeleri sonucunda yıkılmış. II. Mahmut devrinde kagir olarak yeniden yapılan kışla Sultan Abdülmecid zamanında iki defa yenilenmiş. 

Boğaz'ın iki yakasını da süsleyen bazı yapıların da projesine imza atan Balyan Kardeşlerden Mimar Krikor Balyan tarafından çizilen Selimiye Kışlası, 200 metreye 267 metre ebatlarında ortasında büyük bir avlu olan dikdörtgen şeklindedir. Boğaz'a doğru eğimli bir arazi üzerinde kurulan yapı, denize paralel olmayacak şekilde yapılmış. Yapının bodrum katlarının üzerinde üç kat yer alır ve dört köşesinde yedişer katlı birer kulesi vardır. 

 

 

Büyüklüğü ile ilgili ise çeşitli söylentiler vardır. Bir söylentiye göre ise iki kardeş aynı yıllarda aynı yerde üç yıl askerlik yapmış ve birbirlerini hiç görmemiş, karşılaşmamışlardır. Dönemin padişahı Abdülmecid, Selimiye Kışlası'nı 1854 yılında, Kırım Savaşı'nda yaralanan askerlerin tedavisi için Osmanlının müttefiki olan İngiliz askerlerine tahsis etmiş. Aynı yıl ise yaralı İngiliz askerlerine bakmak için İngiltere'de İstanbul'a hemşireler gelmiş. 

 

 

Bu hemşirelerden biri de askerler tarafından Lambalı Kadın olarak çağrılan Florance Nightingale'dir. Kolera salgını sırasında, yaralı hastaların arasında dolaşırken hep elinde bir lamba taşıdığı için, askerler tarafından Lambalı Kadın olarak adlandırılmış. Sabrı ve sevgisi ile de pek çok hastaya şifa ve moral kaynağı olmuş. 

 

 

Daha küçük yaşlardayken hastanelerde hastalara ilgi gösterilmediğini düşünerek hasta bakıcı olmak isteyen Nightingale'in bu isteğine ailesi izin vermez. Çünkü o dönemlerde hasta bakıcılık hiçbir işi olmayan kızların yaptığı pis bir iştir. Ailesine ne kadar baskı yapsa da kabul ettiremeyen Florence Nightingale, hasta bakıcılığı meslek haline getirmek ister ancak ülkenin bakanlarından izin alamaz. 

 

 

Savaştan sonra da kendisini bu mesleye adayan ve hemşirelik mesleğinin kurucusu Florence Nightingale, Londra'da bir hemşirelik okulu açar. 1907 yılında ise İngiltere Liyakat Nişanı alan ilk kadın olur. Bu yüzden hepimizin kışla olarak bildiği Selimiye Kışlası, sağlık alanında da bir ilke imza atmıştır. Kışlanın kulelerinden birinde yer alan Florence Nightingale ve beraberindeki hemşirelerin kaldığı oda günümüzde müzeye dönüştürülmüştür. 

 

 

Birinci Dünya Savaşı sırasında kışla yeniden orduya verilir. Cumhuriyetten sonra ise bir süre tütün deposu, 1959-1963 yılları arasında ise askeri ortaokul olarak kullanılır. 1963 yılında onarılarak Birinci Ordu Karargahı haline getirilir. Sıkıyönetim dönemlerinde ise kışlada askeri mahkeme görev yapar. Aynı zamanda da askeri tutuk evi olarak da kullanılır. 12 Eylül döneminin ise pek çok acı hatırası bu kışlada saklıdır. 

 

 

Türk mimarisinde, İstanbul'un görünümünü değiştiren ilk yapılardan olan Selimiye Kışladı, hala I. Ordu Komutanlığı Merkezi olarak kullanılsa da müze bölümleri ile de ziyaretçi kabul ediyor. Kışlada, hem Selimiye Askeri Okulu Müzesi'ni hem de Florence Nightingale Müzesi'ni ziyaret edebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken ise iki gün önceden I. Ordu Komutanlığı'na kimlik fotokopisi ve gezi saatlerini bildiren bir faks çekmek. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Noter Vekalet Ücreti 2021 Vekaletname Tasdik Ücretleri

Güncel Nisan 2019 Kira Artış Oranı/Zammı

İstanbul’da kaç tane belediye var? Belediye başkanları kim?

Asgari ücretli konut kredisi alabilir mi?

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR