İstanbul'un Anadolu Yakası'nda bir tepede duran dört kuleli Selimiye Kışlası, tüm heybetiyle İstanbul'u selamlıyor...
İlk olarak, III. Selim döneminde yeni kurulan Nizam-ı Cedid askerleri için ahşap olarak inşa edilen Selimiye Kışlası, Yeniçeriler'in 'kazan kaldırıp' isyan etmeleri sonucunda yıkılmış. II. Mahmut devrinde kagir olarak yeniden yapılan kışla Sultan Abdülmecid zamanında iki defa yenilenmiş.
Boğaz'ın iki yakasını da süsleyen bazı yapıların da projesine imza atan Balyan Kardeşlerden Mimar Krikor Balyan tarafından çizilen Selimiye Kışlası, 200 metreye 267 metre ebatlarında ortasında büyük bir avlu olan dikdörtgen şeklindedir. Boğaz'a doğru eğimli bir arazi üzerinde kurulan yapı, denize paralel olmayacak şekilde yapılmış. Yapının bodrum katlarının üzerinde üç kat yer alır ve dört köşesinde yedişer katlı birer kulesi vardır.
Büyüklüğü ile ilgili ise çeşitli söylentiler vardır. Bir söylentiye göre ise iki kardeş aynı yıllarda aynı yerde üç yıl askerlik yapmış ve birbirlerini hiç görmemiş, karşılaşmamışlardır. Dönemin padişahı Abdülmecid, Selimiye Kışlası'nı 1854 yılında, Kırım Savaşı'nda yaralanan askerlerin tedavisi için Osmanlının müttefiki olan İngiliz askerlerine tahsis etmiş. Aynı yıl ise yaralı İngiliz askerlerine bakmak için İngiltere'de İstanbul'a hemşireler gelmiş.
Bu hemşirelerden biri de askerler tarafından Lambalı Kadın olarak çağrılan Florance Nightingale'dir. Kolera salgını sırasında, yaralı hastaların arasında dolaşırken hep elinde bir lamba taşıdığı için, askerler tarafından Lambalı Kadın olarak adlandırılmış. Sabrı ve sevgisi ile de pek çok hastaya şifa ve moral kaynağı olmuş.
Daha küçük yaşlardayken hastanelerde hastalara ilgi gösterilmediğini düşünerek hasta bakıcı olmak isteyen Nightingale'in bu isteğine ailesi izin vermez. Çünkü o dönemlerde hasta bakıcılık hiçbir işi olmayan kızların yaptığı pis bir iştir. Ailesine ne kadar baskı yapsa da kabul ettiremeyen Florence Nightingale, hasta bakıcılığı meslek haline getirmek ister ancak ülkenin bakanlarından izin alamaz.
Savaştan sonra da kendisini bu mesleye adayan ve hemşirelik mesleğinin kurucusu Florence Nightingale, Londra'da bir hemşirelik okulu açar. 1907 yılında ise İngiltere Liyakat Nişanı alan ilk kadın olur. Bu yüzden hepimizin kışla olarak bildiği Selimiye Kışlası, sağlık alanında da bir ilke imza atmıştır. Kışlanın kulelerinden birinde yer alan Florence Nightingale ve beraberindeki hemşirelerin kaldığı oda günümüzde müzeye dönüştürülmüştür.
Birinci Dünya Savaşı sırasında kışla yeniden orduya verilir. Cumhuriyetten sonra ise bir süre tütün deposu, 1959-1963 yılları arasında ise askeri ortaokul olarak kullanılır. 1963 yılında onarılarak Birinci Ordu Karargahı haline getirilir. Sıkıyönetim dönemlerinde ise kışlada askeri mahkeme görev yapar. Aynı zamanda da askeri tutuk evi olarak da kullanılır. 12 Eylül döneminin ise pek çok acı hatırası bu kışlada saklıdır.
Türk mimarisinde, İstanbul'un görünümünü değiştiren ilk yapılardan olan Selimiye Kışladı, hala I. Ordu Komutanlığı Merkezi olarak kullanılsa da müze bölümleri ile de ziyaretçi kabul ediyor. Kışlada, hem Selimiye Askeri Okulu Müzesi'ni hem de Florence Nightingale Müzesi'ni ziyaret edebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken ise iki gün önceden I. Ordu Komutanlığı'na kimlik fotokopisi ve gezi saatlerini bildiren bir faks çekmek.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde