2014 yılında yüzde 15.3 olan yıllık ortalama kira artışı, sonraki üç yıllık periyotte gerileme eğilimi gösterdi. Türkiye İMSAD Nisan 2018 raporunda, yatırım amaçlı konut talebinin sınırlı kalmasının beklendiğine dikkat çekildi.
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği tarafından yayınlanan Nisan 2018 dönemine ait Sektör Analizi'nde "kira getirisi için konut yatırımı"nın cazibesini kaybettiğine dikkat çekildi. Konut talebinin "ihtiyaç" ile birlikte belirleyici ilkesi olan "yatırım" parametresinin önümüzdeki süreçte gücünü kaybetme eğilimi taşıdığına dikkat çekilen analizde bu durumun gerekçesi olarak da "arzın talebi aşması" gösterildi.
Konut yatırımlarında getirinin konut fiyatlarındaki değişim yani sermaye getirisi ve kira getirisinden meydana geldiğini ve kira getirilerinin ise yıllık ortalama kira artışları ile ölçülebildiğine dikkat çekilen Türkiye İMSAD raporunda: "2014 yılında yüzde 15,3 olan yıllık ortalama kira artışlarının, izleyen üç yıl içinde gerileme eğilimine girdiği görüldü. Bu dönemde artan enflasyona karşın kira oranlarındaki artışın yavaşlamasında ana neden arzın talebi aşması. Arz fazlasının sürmeye devam etmesiyle, konutun yatırım amaçlı talebinin de sınırlı kalması bekleniyor. " ifadelerine yer verildi.
İnşaat sektörü 2018 yılına güçlü bir güven endeksi sıçraması ile girse de ilk dört aylık periyotta, satışlardaki düşüş ve ödemelerde yaşanan sıkıntılarla geçen yılın aynı dönemine kıyasla 7.0 puanlık bir kayıp yaşadı. Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği tarafından yayınlanan Nisan 2018 sektör raporuna göre Ocak ayında 12.2 puanlık artış yaşayan inşaat sektörü güven endeksi, sonraki süreçteki durağanlığın ardından Nisan ayında 1.4 puanlık sınırlı artış seviyesi yaşadı. Türkiye İMSAD analizinde: "Güven endeksi seviyesi geçen yılın Nisan ayı güven seviyesinin de 7,0 puan altında kaldı. Güven endeksinde durağanlığın ana nedenleri olarak, satışlardaki yavaşlama ve ödemelerde yaşanan sıkıntılar gösterildi." ifadelerine yer verildi.
Türkiye İMSAD analizinde mevcut inşaat işlerin seviyesinin Mart ayına kıyasla Nisan 2018'de 6.1 puanlık yükseliş gösterdiği belirlendi. Mevcut İnşaat İşleri'nin Eylül ayında başlayan gerileme trendi de Mart ayında sonlanırken, Nisan ayında toparlanma eğilimi güçlendi. Mevsimselliğe paralel olarak mevcut işlerin yeniden artmaya başladığı ancak geçmiş yıllara kıyasla bu artışın sınırlı kaldığının belirtildiği raporda: "Talep tarafında yaşanan durağanlaşmanın yeni inşaat başlangıçlarını da sınırladığı sektörde, mevcut işlerin seviyesi geçen yılın aynı ayına göre de 5,4 puan daha düşük gerçekleşti." denildi.
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yenilenen hesaplama yöntemlerinden hareketle inşaat malzemelerinin 24 alt sektöründen 22'sinde üretim Şubat 22017-Şubat 2018 döneminde artış gösterdi. Türkiye İMSAD verilerine göre inşaat malzemesi sanayisi alt sektörlerinde de Ocak-Şubat dönemindeki üretim artışı yüzde 20.1 olarak ölçüldü.
2017 yılında tüm problemlere karşın başarılı bir performans gösteren ve rekor konut satışı düzeyine ulaşan inşaat sektörü 2018 yılına iyi başlayamadı. Türkiye İMSAD tarafından yayımlanan Mart ayı Sektör Raporu, konut satın alma ve kiralama işlerindeki zayıflamadan, yeni inşaat başlangıçlarındaki zayıflamaya kadar, 5 kritik gelişme saptadı
Türkiye İMSAD'ın Mart ayı Sektörel Raporu geçen yıl inşaat sektörünü etkileyen 5 önemli gelişme de kamuoyu ile paylaşıldı. Mart 2018 Raporu'na göre bu gelişmeler şu şekilde sıralandı:
1. Satın alma ve kiralama işlemlerinde zayıflama
2018 yılının ilk çeyrek döneminde konut dışı ve konut binalarında kiralama ve satın alma işlerinde zayıflama görüldü. Konut satışları ise yılın ilk çeyrek döneminde gerileme eğilimi gösterdi. Bunda kredi faiz artışlarının konut talebini zayıflatması önemli bir rol oynadı. Konut dışı bina kiralamalarındaki zayıflama ise özellikle döviz kurların da etkisiyle düşüş gösterdi.
2. Yeni inşaat başlangıçlarında düşüş
Türkiye İMSAD Raporu, 2018 yılının ilk çeyrek döneminde yeni inşaat başlangıçlarının yavaşladığını gösterdi. Mevsimselliğin de etkisiyle mevcut inşaat işlerinin beklentilerin altında gerçekleştiğini ve sınırlı bir artış yaşandığına dikkat çekilen raporda, yeni alınan iş siparişlerinin de gerilediği ve işlerde yavaşlamanın gözüktüğüne işaret etti.
3- Müteahhitlerin işletme sermaye ihtiyacında artış
Müteahhitlerin işletme sermayesi ihtiyacındaki artışa da dikkat çeken Türkiye İMSAD Raporunda: " Müteahhitler, yeni yılda mali açıdan üç sıkışma yaşadı. İlk olarak maliyet artışları fiyatlara daha sınırlı yansıtıldığı için karlılığın giderek düşmesine neden oldu. Satışların yavaşlaması nakit akışını sınırladı. Bankaların da kredi vermekte isteksiz olduğu gözlendi. Bu nedenle işletme sermayesi ihtiyacı artan müteahhitlerin daha çok barter teklif ettikleri görüldü." ifadelerine yer verildi.
Türkiye İMSAD Raporu'nun 4'üncü maddesi ise müteahhitlerin işletme sermayesi ihtiyacına dikkat çekti. Müteahhitlerin, yeni yılda mali açıdan üç sıkışma yaşadığını, bunun ilk kısmının maliyet artışlarının fiyatlara sınırlı derece yansıması nedeniyle karlılığın giderek düşmesi parametresinden oluştuğuna dikkat çeken raporda: "Satışların yavaşlaması nakit akışını sınırladı. Bankaların da kredi vermekte isteksiz olduğu gözlendi. Bu nedenle işletme sermayesi ihtiyacı artan müteahhitlerin daha çok barter teklif ettikleri görüldü. " denildi. Kamu işlerindeki sürekliliğin devamına karşın ödemelerin yavaşladığına da vurgu yapan rapro, kamu inşaat yatırımlarının sürdüğü ancak kamu ödemelerinde de önemli bir yavaşlama olduğunu ortaya koydu.
Raporu 2018 yılının ilk çeyrek dönemine ilişkin son saptaması ise inşaat sektöründeki ödeme ve tahsilatlarda vadelerin uzaması oldu.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde