Alınan tüm önlemlere ve yürütülen tüm seferberliğe karşın kentsel dönüşümde hedefler gerçekleşmedi. Konut sektörü temsilcileri, Hükûmet'e yeni dönüşüm yasası için çağrı yapmayı sürdürüyor
Mevcut kentsel dönüşüm yasasının bekleneni verememesi ve Hükûmet kanadından gelen "yeni dönüşüm düzenlemesi hazırlığında olunduğu" açıklamalarına karşın, çalışmalar bir türlü tamamlanamadı. Kuruluşunun ilk 5 yılında kentsel dönüşüm çalışmalarına yönelen ve 109 bin metrekarelik alanda 2.500 bağımsız bölümün dönüşümünü planlayan DKY İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Al Dumankaya, hedeflere ulaşmak için daha fazla çabaya ihtiyaç bulunduğunu söyledi.
Hükûmetin 6306 sayılı yasa ile kentsel dönüşümün önünü açtığını, bununla birlikte sektörün hedeflerine koşabilmesi için daha fazla çabaya ihtiyaç bulunduğunu dile getiren Ali Dumankaya, deprem gerçeğine karşın bugüne dek yalnızca 550 bin konutun dönüştürülebildiğini söyledi. Dumankaya, Kentsel Dönüşüm kapsamında yıllık bazda 100 bin adet konutun yenilendiğini, ancak esas hedefin 200 bini İStanbul'da olmak üzere tüm ülkede 500 bin konut olduğunu belirterek: "Sektörün bu hedefe ulaşabilmesi için yasal düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde hali hazırdaki 100 bin konut dönüşümüne ulaşmak dahi zor olabilir. Kentsel dönüşüm çok uzun soluklu ve zor bir süreç, bu nedenle daha hızlı hareket edilmesi lazım..." dedi. Dönüşümün 5 katına çıkmasına paralel olarak ülke ekonomisine de her yıl yüzde 1.2 ek katkı sağlanacağını da vurgulayan Dumankaya: "Hükümetimizin kentsel dönüşümdeki mevcut sorunları aşmak ve süreci hızlandırmak için üzerinde çalıştığı Kanun Hükmünde Kararname (KHK)’nin Ocak ayı içerisinde yürürlüğe girmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Ali Dumankaya, yeni kentsel dönüşüm yasasının öncelikli hedefinin finansman sıkıntısına çözüm bulmak olması gerektiğini ve 15 maddeden oluşankanun kapsamında kamu kuruluşları ve İller Bankası aracılığıyla sıfır faizli kredilendirme çalışmalarının bulunduğunu da hatırlatarak: "Birçok fon ile dönüşümün arka planını oluşturarak tabanın genişletilmesi konusunda herkes hemfikir... Sadece devlet tarafında değil Avrupa Kalkınma Bankası ve Dünya Bankası’ndan oluşturulabilecek kredilerin de devreye girmesinin çarpan etkisi olacaktır..." şeklinde konuştu.
Ali Dumankaya gelecek dönemlerde kentsel dönüşüm için yeni bir dönemin başladığını ve kentsel dönüşümün getirdiği yaşanmışlıklardan örnek alınarak hiç bir şeyin eskisi gibi ilerlemeyeceğini belirttiği açıklamasında: "Kentsel dönüşümün getirdiği yaşanmışlıklarla hiçbir şey eskisi gibi ilerlemeyecek. Kamu, sahada yaşanan tüm olumsuzlukları bertaraf etmek için çalışmalarını sürdürüyor. Malikler açısında her şey netleşmiş olacak. Konut geliştiricilerine özellikle her konuda çok fazla agresif olmamalarını ve gereksiz maliyet artışına girmeden hareket etmelerini tavsiye ediyorum..." dedi. Gelecek süreçte bürokrasinin hızlanması ve zaman kaybının önlenmesi adına da önemli adımlar atılacağını vurgulayan Dumankaya: "Kentsel dönüşüm süreçlerinden edindiğimiz geçmiş tecrübeler doğrultusunda, önümüzdeki dönemde zaman ve emek kaybını önlemek, firmalar açısından fazla maliyeti, malikler açısından da belirsizlikleri engellemek amacıyla, şirket olarak kesin anlaştığımız kişilere dahi bizden bir bilgilendirme gelmeden evlerinden çıkmamalarını özellikle önereceğiz. Belediyenin ön onayı, yıkım ve ruhsat süreçleri peş peşe ve en kısa sürelerde ilerlemeli. Kaybedilen her zaman milli servetten kayıp demek..." ifadelerini kullandı.
Ali Dumankaya kentsel dönüşümün çok daha sağlıklı yürüyebilmesi için düzenleme yapılması gereken hususları şu şekilde açıkladı:
- Harç Muafiyet Oranı Aşağı Düşürülmeli
- Herkese Kira Desteği Sağlanmalı
- Dönüşüm Süreçleri Hızlanmalı
- Alan Bazlı Dönüşümlere Öncelikli Destek verilmeli
-
Firma Bilgisi: DKY Inşaat
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde