Türkiye Varlık Fonu Genel Müdür Yardımcısı Mithat Bülent Özmen, Türkiye Gayrimenkul Borsası'nın trilyonlarca liralık menkul değer hacmi oluşturacağına dikkat çekti.
Türkiye Gayrimenkul Borsası, düzenlenen bir çalıştay ile ele alında. Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Mithat Bülent Özmen, Türkiye Gayrimenkul Borsası'nı büyük, milli ve yerli bir proje olarak tanımladı. Projenin ekonomiye ve alternatif sermaye piyasalarına önemli bir katkı sbağlayacağını kaydeden Özmen: "Türkiye merkezli bir gayrimenkul borsası, Türkiye açısından trilyonlarca liralık menkul değer hacmi oluşturacaktır." ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin ilk gayrimenkul borsası GABORAS'ın ana amacını Türkiye Varlık Fonu'na benzer olarak tanımlayan Genel Müdür İshak Kurtuluş Altun, Türkiye gayrimenkul sektörünün ulusal ve uluslararası düzeyde odak noktası haline gelmesinde önemli bir adımı temsil ettiğini söyledi. Altun, çok sayıda yabancı yatırımcının ihtiyacı olan güven ortamının GABORAS sayesinde tesis edileceğini vurgulayarak: "Bu minvalde, sermaye piyasalarında büyüme ve derinleşmeyi, İslami finansman varlıklarının kullanımında artışı, büyük projelere bütçe dışı kaynak oluşturmayı ve yerli şirketlerin proje ve sermaye bazında desteklenerek küresel oyuncu konuma geçmelerini hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.
17. MÜSİAD EXPO Fuarı'nda da katılımcılara tanıtılan GABORAS'ı değerlendiren MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan da, gayrimenkul sektörünün Türkiye ekonomisinin taşıyıcı güçlerinden biri olarak niteledi. Kaan, 2023 hedeflerine ulaşılması noktasında sektörün büyük bir önem arz ettiğini ve Türkiye için büyük öneme sahip olduğunu belirterek: "Gayrimenkul sektörü, yüzde 16’lık oranı ile Türkiye ekonomisinin lokomotifi konumunda yer almaktadır 30 Mayıs 2018 tarihinde kurulan Gayrimenkul Kıymetleri Borsası AŞ. (GABORAS), gayrimenkul sektöründeki büyümenin devam etmesi ve verilerin şeffaf, güvenilir, elektronik ve hızlı tek bir ortak platformda toparlanması anlamını taşıyor." dedi.
Türkiye'de bir ilk niteliği taşıyan Gayrimenkul Kıymetler Borsası'nın açılış işlemleri tamamlandı. Borsa A.Ş. Genel Müdürü İshat Kurtuluş Altun, gerek bireysel gerekse kurumsal tüm yatırımcıların hiç zorlanmadan mülk, ipotek ya da teminatlarını saniyeler içinde yönlendirebileceğini ve alım satım işlemlerini yönetebileceğini belirterek: "158 milyon tapuyu yönetecek, 158 milyon tapuyla ilgili herkese hiçmet verecek yaygın bir teknolojik ağ oluşturuyoruz" dedi.
Geliştirilen sistemin Türkiye'nin her yanında hizmet vereceğini ve dünyanın her yerinden gelen taleplere de anında dönüş yapabileceğini söyleyen Altun: "100'e yakın yerli ve milli bir sistem oluşturduk. Mevcut platform servisleri ve hizmetler için yaptığımız titiz incelemeler sonucunda Gaboras İşletim Sistemi'nde en iyi ileri teknolojik ürünleri bir araya getirdik." şeklinde konuştu.
Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği, ilk kez Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tartışmaya açtığı 'gayrimenkul borsası' fikrini hayata geçirdi. MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, kısa ismi GABORAS olan Gayrimenkul Kıymetler Borsası'nın dernek öncülüğünde kurulduğunu söyledi. GABORAS ile birlikte ülke çapında gayrimenkullerin alım-satım ve kiralama işlemlerinin 7 gün 24 saat elektronik ortamda yapılabilmesi mümkün olacak. Diğer taraftan konut ya da iş yeri gibi projelerle ilgili şeffaf ve gerçek bilgilere ulaşım da kolaylaşmış olacak.
MÜSİAD Başkanı Kaan, Türkiye genelinde 158 milyon tapunun bulunduğunu ve bu tapuların bütününün de bir ekonomik değer ihtiva ettiğini vurgulayarak, yalnızca geen yıl işlem yapılan tapu sayısının 8 milyon civarında olduğuna dikkat çekti. 1.4 milyondan fazla konutul el değiştirdiği 2017 yılında internet ortamındaki beyanlar ile sektöre kontrolsüz olarak arz edilen gayrimenkul rakamının da 20 milyon civarında olduğunu söyleyen Kaan: "GABORAS ile güvenli piyasa arz mekanizmaları gözetilerek sektörün kıymetlerinin tanımlanması ve dijitalleşmesinin yeniden yapılması mümkün olacak." dedi.
Kaan, 2014 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ortaya attığı girişimin sektörün sürdürülebilrliği, şeffaflığı ve tanıllığı açısından büyük fayda sağlayacağını da belirterek: "Ortak, çok dilli ve en ileri teknolojik imkanları kullanan güven esaslı, milli bir platform üzerinden taşınmazların yönetilmesini amaçlıyoruz." şeklinde konuştu.
Kentsel dönüşümde tapu harcı nasıl geri alınır?
- Yazılım ve teknik altyapı olarak borsanın Türrkiyenin en gelişmiş projesi olan GABORAS, taşınmaz varlık odaklı süreçlerin dijital ortamlda anlık olarak izlenmesi ve ölçülebilmesine olanak tanıyor.
- Bu süreçler GABORAS sayesinde görsel hale getirilebiliyor, paylaşılabiliyor ya da raporlanabiliyor
- Bu sayede bölgesel değerleri üzerinden hisseli alım satım işlemleri de zamana ve mekana bağlı kalmadan kolayca yapılabiliyor.
- Saniyeler içinde şeffaf ve güvenli borsa ortamında tapu değişim işlemleri güven içinde yapılabiliyor.
Uzun bir süre önce kamuoyunun tartışmasına açılan Gayrimenkul Borsası projesine sektörden gelen destek her geçen gün büyüyor. Dünyanın 57 ülkesinden gayrimenkul sektöründe üretim yapam ve satın alan kurum ve kişileri buluşturması beklenen projenin, sektörel hareketlilik açısından kritik bir değer taşıdığına dikkat çekiliyor.
Geçtiğimiz yıllarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından İslam Konferansı Örgütü Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi Bakanlar Toplantısı'nda açıklanan "Uluslararası Gayrimenkul Borsası" dönemin GYODER Başkanı Aziz Torun bunun, gayrimenkulün tüm dünyada bir değer olarak kabul edildiğinin göstergesi olduğunu açıklamıştı. Torun: "Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarını, Türkiye'deki gayrimenkul sektörü oyuncuları açısından çok önemli, anlamlı ve pazarı büyütecek bir tespit ve seviye olarak görmekteyim. Biz Türkiye olarak gayrimenkul sektöründe, önce gayrimenkul portföyümüzü çeşitlendirmeli ve zenginleştirmeliyiz..." ifadelerini kullanmıştı
Gayrimenkul Borsası Projesi'nin önemine değinen Yıldırım Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yıldırım, çalışmaların tamamlandığı girişimin, sektörün hareketlenmesi açısından kritik bir rol oynayacağını söyledi. Yıldırım, Uluslararası Gayrimenkul Borsası'na destek verdiklerini ve dünyanın 57 ülkesinden gayrimenkul üretici ve tüketicilerini buluşturacak bu platformun hayata geçmesinin önemine vurgu yaparak: "Türkiye'nin böylesine önemli bir projede oyun kurucu rolünü üstlenmesi bizleri mutlu ediyor..." ifadelerini kullandı.
Uluslararası Gayrimenkul Borsası bünyesinde bulunan 57 ülkenin tüm gayrimenkul üretici ve tüketicilerinin proje ile birlikte aynı çatı altında buluşacağını ve esnek bir model ile uygulanacağını belirten Yıldırım: "Esnek bir model çerçevesinde hızla hayata geçmesi planlanan projede, farklı ülkedeki bir yatırımcı Türkiye’deki gayrimenkulü tapusu da dahil olmak üzere hızlı bir şekilde satın alabilecek. Gayrimenkul hakkındaki tüm bilgilerin sunulduğu sistem, yatırımcının işini kolaylaştıracak. Yıldırım Yapı Grubu olarak bu projeyi destekliyoruz. Gayrimenkul sektörünün bu çalışmadan olumlu etkileneceğini ve Türkiye ekonomisine faydalı bir çalışma olacağına inanıyoruz" şeklinde konuştu.
Tapusuz eve nasıl tapu alınır?
Gayrimenkul Borsası projesine 14. Gayrimenkul Zirvesi'nde destek mesajları veren bir diğer isim de Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş da sektörde güçlü finansman yapısının önemine dikkat çekmiş ve faaliyet gösteren şirketlerin öz kaynak yoluyla finansman yönteminin yaygınlaştırılmasına vurgu yapmıştı. Ertaş: "Geleneksel gayrimenkul yatırım ortaklıkları yanında yeni Sermaye Piyasası Kanunu'yla düzenlemesi yapılan alt yapı gayrimenkul yatırım ortaklıkları, kira sertifikaları, gayrimenkul sertifikaları, gayrimenkul yatırım fonları gibi yeni araç ve kurumların kullanılmasını bir ihtiyaç hatta bir zorunluluk olarak görüyoruz" şeklinde konuşmuştu.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde