Sektör rekor satış umudunu koruyor

Gayrimenkul sektörü, Haziran ayına ait konut satış rakamlarının düşüşe işaret etmesine karşın, rekor satış umudunu korumayı sürdürüyor

Türkiye konut sektörü Türkiye İstatistik Kurumu tarafından dün açıklanan Haziran ayına ait konut satış verileri ile küçük çaplı bir şok yaşadı. Yılın genelinde yükselme eğilimi gösteren konut satışlarının Haziran ayındaki düşüşü Ramazan ayı ve yaz ayları ile ilişkili dönemsel etkiye bağlayan sektör temsilcileri 2017 yılı bütününde yeni bir rekora imza atılacağı ve 2016 yılı rakamlarının geride bırakılacağı görüşünü dile getiriyor.

Yabancıya Konut Satışında son iki yılın karşılaştırması

Haziran ayındaki düşüşe karşın son iki yılın ilk yarı dönemlerinin karşılaştırması konut satışlarının artarak sürdüğünü ortaya koydu. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye Konut Sektörü, 2016 yılının Ocak-Haziran döneminde 630 bin 799  adet konut satışına imza atmıştı. 2017 yılının Ocak-Haziran döneminde ise toplam konut satışı 654 bin 363 adet konut satışına imza atıldı. Böylece 2017 yılının ilk 6 aylık döneminde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla 23 binin üzerinde bir satış fazlası elde edilmiş oldu. 

Elmas: "2017'de yeni rekor gelecek"

Türkiye İstatistik Kurumu verileri itibarıyla yılın ilk 6 ayında geçen senenin aynı dönemine kıyasla önemli bir artı elde edildiğini söyleyen KONUTDER Başkanı Z. Altan Elmas, 2017 yılına kıyasla satışların yeni bir rekor düzeye ulaşacağı kanaatini aktardı. Elmas, Hükümetin geçen senenin başında bu güne sektörü rahatlatacak çok sayıda uygulamayı hayata geçirdiğini vurgulayarak: "Geçtiğimiz hafta içinde hem Maliye Bakanımız hem de Çevre ve Şehircilik Bakanımız ile sektörün makro sorunlarını ele aldığımız geniş katılımlı bir çalıştay düzenledik. Konut sektörü olarak üretmeye ve istihdam sağlamaya devam edeceğiz" yorumunda bulundu. 

Geçen yıla kıyasla yüzde 3.7 oranında satış fazlası

Haziran ayı genelinde 97 bin 579 adet konut satışı gerçekleştirildiği ve bu rakamın geçen yılın aynı dönemine kıyasla düşüşe işaret ettiğine dikkat çeken Elmas, buna karşın ilk 6 aylık dönemler itibarıyla geçen yılın geride bırakıldığını belirtti. Elmas, 2017 yılının ilk yarısında 654 bin 363 konut satışına imza atıldığını hatırlatarak: "Geçen yılın aynı dönemine göre 25 bin konut daha fazla satıldı. Bu da yüzde 3,7 oranında bir artışa tekabül ediyor." dedi.

Yabancıya satışta umut verici gelişme

Türkiye İstatistik Kurumu verileri açısından en dikkat çekici gelişme olarak gözüken Yabancıya Konut Satışı'na da değinen Elmas, bu rakamların umut verici niteliğe sahip olduğunu söyledi. Elmas, hükümetin tanıdığı KDV muafiyeti ve vatandaşlık teşviklerinin ve firmaların yurt dışı alımlara yönelik çalışmaların bu artışta önemli bir rol oynadığına değinerek: "Yabancıya konut satışında ilk 6 ay rakamlarına baktığımızda ise 9.595 konut satışı gerçekleşerek geçen yılın aynı dönemine göre bir miktar artış söz konusu. Yabancı yatırımcıya yönelik yapacağımız çalışmalarla yılın ikinci yarısında da bu artışın artarak süreceğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı. 

 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR