Vergi Denetim Kurulu, kiralık ve satılık ilanlarında bulunan fiyat ve beyan edilen fiyatları karşılaştırmalı takibe alacak
3 Eylül 2012
Maliye gazetelerden, internet sitelerindeki ilanlardan gayrimenkullerin kiralama ve satış fiyatlarını toplamaya başladı. Vergi Denetim Kurulu’nun başlattığı proje ile pilot bölgeler seçildi. Milliyet'te yer alan habere göre, bu çerçevede İstanbul ’da Cihangir , Etiler, Ulus gibi lüks semtlerde emlakçıların ya da müteahhitlerin verdikleri ilanlarla satış beyanları çapraz kontrole tabi tutulacak. İlanda yer alan fiyat ile beyan edilen rakam arasında ancak yüzde 20’lik bir farka müsamaha gösterilecek. Örneğin Maliye Etiler’de gazete ya da internette 1 milyon liraya ilana çıkılmış bir evi kimin satışa çıkardığını bulacak. Bunun satışı yapılmışsa hangi fiyat üzerinden satışının yapıldığını o kişinin beyannamesinden bulacak. Satış 300-400 bin lira gösterilmişse aradaki farkı tespit edecek. Ancak 800 bin liraya satılmışsa sorun olmayacak.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek dün katıldığı bir televizyon programında, şu anda bütün internet sitelerinden gayrimenkullerin kiralama ve satış fiyatlarını toparladıklarını ve onları bir veritabanına dönüştürdüklerini belirterek, şöyle konuştu:
“Emlakçıların bütün gazetelerde, internette, mahalle mahalle, sokak sokak kiralık veya satılık ilanları var. Şimdi biz o verileri topluyoruz. Maliye Bakanlığı’nda veritabanına dönüştürüyoruz. Sonra vatandaşın da bir beyanı var. Onları karşılaştıracağız. Yüzde 20 müsamaha göstereceğiz, ama ondan sonra büyük bir farklılık varsa incelemeye alacağız. İncelemeye aldıktan sonra sonuçları çok ağırdır. Mesela biz 300 bin lüks araba satışını incelemeye aldık, şu anda bitmek üzere. Yani şunun bilinmesi lazım, vergi kaçırmak çok ciddi bir risk almak demektir.”
Kat karşılığı satış pakette
Yaklaşık 5 yıldır üzerinde çalışılan gelir vergisi reform paketi tamamlandı. Maliye Bakanı Şimşek, paketin bugün Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda ele alınacağını bildirdi. Pakette kat karşılığı konut için yeni bir vergilemenin olduğu belirtildi. Gelirin elde edildiği ile satışın yapıldığı zamanın birbirinden farklı olduğundan hareketle Maliye, müteahhit ile arsa sahibinin ne zaman vergi ödeyeceğine açıklık getiriyor.
100 maddelik reform içinde yüzde 15 stopaj ödeyen futbolculara artan oranlı bir sistem gündeme gelecek. Alınan ücrete göre yüksek stopaj alınması gündemde. Bu oranın 15, 20, 27 ve son olarak yüzde 35’e kadar çıkan bir sistem şeklinde olması bekleniyor. Pakette ‘nereden buldun?’ ya da servet sorgulaması tarzı bir yöntemin düşünülmediği ancak harcama ile gelir arasındaki farkı kavrayacak yeni güvenlik önlemlerinin yer aldığı, bunun sistemi güvenliğe almak için getirilmek istendiği belirtildi. Ayrıca halen 15, 20, 27 ve 35 olan vergi dilimlerinden alt sınırın indirilip, çeşitlendirilmesine yönelik bir alternatifin de EKK’da tartışmaya açılacağı ifade ediliyor.
Bütçe tutmayabilir
Şimşek, büyümede yüzde 4’lük hedefin belki tutturulamayacağını kaydederek, “Yüzde 4’ün altında bir büyüme söz konusu şu anda” dedi. Şimşek, bu sene bütçe hedeflerinin tutturulamayacağını belirtirken, “2013 yılı bütçesi üzerinde çalışıyoruz, tedbirler üzerinde çalışıyoruz. Türkiye ’nin başarısı bütçe disiplinindedir, bütçe disiplinsizliğine izin veremeyiz” dedi. Şimşek, bütçenin neden tutmayacağının nedenlerini, memur maaş zamları, ulaştırma yatırımları, sağlık, sosyal güvenlik, özelleştirme gelirlerinin azlığı ve BOTAŞ’ın maliyetin altında doğalgaz satması olarak sıraladı. Memur maaş zamlarının bütçeye 4.5-5 milyar liralık ilave yük getirdiğini ifade eden Şimşek, büyük şehirlerin metro yatırımlarının Ulaştırma Bakanlığı ’na verilmesi gibi nedenlerle de ulaştırmadan çok ciddi bir yük geldiğini dile getirdi.
Bakanlar beni dinlemiyor
Yılbaşından bu yana bütün bakanlıkları yazıyla uyardığını ve ‘bu sene bütçenin durumunun iyi olmayacağını’ söylediğini anlatan Şimşek, fakat birçok bakanlığın kendisini dinlemediğini de kaydetti. Şimşek, “Hâlâ bazı bakanlıkların yani bizimle görüşülmeden, tartışılmadan, kaynağı ortaya koymadan harcamayı genişletme söylemlerini duyuyoruz gazetelerden. Bütçe disiplininin korunmasına yönelik biz de çaba gösteriyoruz. Bu sene bütçe hedeflerini tutturamayacağız” diye konuştu.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde