Saraçoğlu dönüşümünde tarihi ve doğayı koruma sözü

Türkiye'nin ilk toplu konut projesi olma özelliğini taşıyan Saraçoğlu Mahallesi dönüşümü, çok sayıda bakan ve bürokratın katıldığı bir basın toplantısıyla kamuoyuna tanıtıldı. Törende konuşan bakanlar, Saraçoğlu Dönüşümü'nde doğal ve tarihi dokunun koruna

Türkiye'nin ilk toplu konut projesi olma niteliğini taşıyan Ankara Saraçoğlu Mahallesi'nde uygulanacak kentsel dönüşüm, çok sayıda bakan ve bürokratın bir araya geldiği tören ile kamuoyuna tanıtıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Maliye Bakanı Naci Ağbal ile Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş bu tarihi semtin orijinal dokusunun korunması sözünü verdi. Törende Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna, Çankaya Büyükşehir Belediye Başkanı Alper Taşdelen ve Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum da önemli değerlendirmelerde bulundu. 

435 lojman, 250 adet tescilli anıt ağaç

1940'lı yıllarda Emlak Bank öncülğünde Türkiye'nin ilk toplu konut yatırımı olarak inşa edilen Saraçoğlu Mahallesi'nde dönüşüm süreci fiilen başladı. Çok sayıda bakan, belediye başkanı ve bürokratın eşlik ettiği Saraçoğlu Mahallesi Kentsel Dönüşüm Programı, son bir kaç yıldır "rant" eleştirilerinin hedefi haline gelmişti. Bugün düzenlenen kamuoyuna tanıtım toplantısında ise tüm katılımcılar tarihi ve doğal dokunun korunacağı sözünü verdi. Ankara'nın yoğun kentleşme potansiyeli içinde 120 bin metrekarelik alana uzanan çınar ve kestane ağaçları ile doğal klima etkisi taşıyan Saraçoğlu Mahallesi'nde 435 adet lojman ve 250 adet de tescilli anıt ağaç yer alıyor. 

Mehmet Özhaseki: "Tüm bina ve ağaçlar korunacak"

Saraçoğlu Mahallesi Kentsel Dönüşüm tanıtım programında söz alan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, projenin doğal ve tarihi değerlerin mutlak surette korunacağı bir program çerçevesinde yürütüleceğini belirterek: "Buradaki tüm binaların, ağaçların korunduğu bir projeyi sunuyoruz. Bu noktada Saraçoğlu Mahallesi’ni ayağa kaldırıyoruz.  Bugün itibariyle Ankara’da yeni bir yaşam merkezi ortaya çıkıyor." şeklinde konuştu. 

Ağbal: "Burası bir sit alanı"

Saraçoğlu Mahallesi'ne ilişkin kararın 2017 yılının 7 Mart tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandığını ve bu süre zarfında büyük bir titizlikle çalışmaların yürütüldüğünü söyleyen Maliye Bakanı Naci Ağbal, projenin geçmişten geleceğe taşınma gayesiyle sürdürüldüğünü dile getirdi. Bakan Ağbal, mahallenin bir sit alanı olduğunu ve korunarak geleceğe taşınacağını belirterek: "Tek bir tuğlası yerinden kalkmayacak. Yeşil alanları ve ağaçları korunacak." ifadelerini kullandı. 

Duvarlar kalkıyor, yeşil vatandaşlarla buluşuyor

Saraçoğlu Mahallesi'nde ye alan binaların 1940'lı yıllarda Emlak Bank tarafından inşa edildiğini bugün ise dönüşüm faaliyetlerinin Emlak Konut GYO tarafından sürdürüldüğünü dile getiren Bakan Ağbal: "Emlak Konut, bu projeye sosyal sorumluluk projesi olarak baktı, millet borcu olarak baktı ve çok çalıştı. Önümüzdeki dönemde ilgili firmalar, tüm hususlara dikkat ederek projeyi inşa edecek. Cumhuriyet tarihine tanıklık etmiş bir alan. Bu anıları unutmadan onlara değer vererek projenin etrafındaki duvarları kaldıracağız ve Ankara’yı Saraçoğlu ile buluşturacağız. Gece gündüz yaşayan yemyeşil bir alanı halkımıza sunacağız" şeklinde konuştu. 

Kurtulmuş: 3 kattan yüksek bina yapılmayacak

Saraçoğlu Mahallesi kentsel dönüşümünün rant odaklı olarak yürütüleceği ve yüksek katlı binalar inşa edileceği yönündeki eleştirelere yanıt veren Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş da, bu tarihi mahalleye ilişkin endişelerin yersiz olduğunu söyledi. Kurtulmuş, kentlerde rant baskısının ortaya çıktığını ve Saraçoğlu Mahallesi'nde de böylesi bir endişenin ortaya çıktığını hatırlatarak: "İstanbul, Ankara’nın şehir rantları baskısı altında ezilmemesi için çalışıyoruz. Bunun için önlemler alıyoruz. Tüm endişeler ortadan kaldı. Projenin yüzde 44'ü sosyal donatı, yüzde 56'ya yakını ise kültür, ticaret ve konut alanı oldu. 3 kattan fazla yükseklik de olmayacak. Ağaçlar da korunacak." şeklinde konuştu. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR