Sanayi sitelerinin dönüşümü başlıyor

Sanayi sitelerinin kent dışına taşınması tasarısı uygulamaya geçiyor. Bakan Faruk özlü, ilk etapta 9 ildeki 10 sanayi sitesinin taşınma işlemlerinin başlayacağını ve 2019 yılında yeni merkezlerin faaliyete geçmesinin planlandığını söyledi

Sanayi sitelerinin kent dışına taşınması yolunda ilk somut adım atılıyor. Gerçekleştirilen hukuki düzenlemeler ve Hükümet ile sanayiciler arasında yürütülen görüşmeler sonrasında sanayi sitelerinin taşınma işlemlerinin yakında başlayacağı açıklandı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, taşınma işlemlerinin ilk olarak pilot sanayi ve küçük sanayi sitelerinden başlayacağını duyurdu. Söz konusu 10 sanayi ve küçük sanayi sitesi 10 farklı kentte konumlanıyor. 

Bakan Özlü "Sanayiciler istedi"
Taşınma işlemlerinde mülk sahiplerinin gönüllülüğü ilkesinin esas alındığını ve yeni inşa edilecek sitelerde boş alan, metrekareler ve yönetim gibi hususların da tarafların katılımıyla gerçekleştirilen toplantılar aracılığıyla belirlendiğini açıklayan Bakan Özlü "Bu konuların ayrıntıları çalıştay sonrasında netleşecek. Her halükarda taşınılan yeni sitedeki iş yeri metrekare büyüklüğü, terk edilen iş yerinden daha büyük olacak. Bu büyüklük de mülk sahiplerinin tercihi ile ortaya çıkacak..." dedi. 

İlk etabın maliyeti 2.2 milyar TL'yi bulacak
Bakan Özlü, ilk etapta taşınması gündeme gelen 9 kentteki sanayi ve küçük sanayi siteleri için, site yöneticileri, valiler ve belediye başkanlarıyla görüş alışverişinde bulunulduğunu ve toplam maliyetin ise 2.2 milyar TL seviyesinde tahmin edildiğini de belirterek "Öncelikli 10 sanayi sitesinin 2019 yılı sonuna kadar, kent dışına taşınacak şekilde hazırlıklarımızı yapıyoruz..." dedi. 

Halen sanayi sitelerinde 212 bin iş yeri bulunuyor
Türkiye genelinde 85 aktif sanayi sitesinde 212 bin 141 adede yakın iş yerinin bulunduğunu ve tüm bunların toplam istihdama katsının ise 1 milyon 63 bin kişi olduğunu da hatırlatan Özlü, şehir merkezlerinde kalan 135 sanayi sitesinde ise 63 bin 467 işyerinin bulunduğu bilgisini verdi. Özlü  "Küçük sanayi siteleri ve sanayi siteleri, imalat sanayiinin yaklaşık yüzde 20'sini oluşturuyor. Kaba bir tahminle bunların taşınma maliyeti de 20 milyar TL'ye ulaşacak." ifadelerini kullandı

Sanayi sitelerinden boşalan araziler ne olacak?

Bakan Özlü, sanayi sitelerinin terk ettiği değerli arazilere ne yapılacağı hususunda henüz bir kararın alınmadığını, her kentin kendine özgü dokusu ve nüfus ihtiyaçlarına göre belirlemeler yapılacağını da sözlerine ekledi. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR