Bakan Özhaseki'den nükleer enerji eleştirilerine yanıt

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ne ilişkin eleştirilere yönelik yanıtında: "En temiz enerji. Maliyeti yüksek, ama sonra çok ucuza mal olan enerji üretiyorsunuz." dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki güvenlik ve yüksek satış bedelli alım garantisi anlaşmasıyla eleştirilere maruz kalan Akkuyu Nükleer Santrali'ne ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Özhaseki, nükleer santralin "çok tehlikeli" olduğu gerekçesiyle eleştirilmesinin yanlışlığına dikkat çekerek: "Bu çok tehlikeli diye oturursanız, dünyadan uzaklaşırsınız." dedi. 

İstanbul'a 350, Artvin'e 100 kilometre uzakta santraller var

Halen tüm dünyada 454 adet nükleer tesis bulunduğunu ve 50'nin üzerinde de devam eden nükleer santral inşaatı bulunduğunu belirten Bakan Özhaseki: "ABD'de 99 tane. Fransa 'da ise 58 tane nükleer santral var. Çin'de  24, Güney Kore'de ise 4 tane. Fransa enerji ihtiyacının yüzde 76'sını nükleerden sağlıyor." dedi. Akşam'dan Pınar Işık Ardor'un sorularını yanıtlayan Özhaseki: "Yapmayalım diyorsun. Ama bu seni kurtarmaz. İstanbul'a 350 kilometre uzakta Romanya'ya yapılmış, Artvin'den 100 kilometre ileride ise Ermenistan yapmış. Yapmamak çözüm değil." dedi. 

En temiz enerji nükleer

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, nükleer santral enerjisini "dünyanın en temiz enerji" türü olduğunu belirterek: "Yapım maliyeti yüksektir. Ama daha sorasında çok ucuza mal oluyor. Ve siz bu enerjiyi yıllarca kullanırsınız." şeklinde konuştu.

Her enerji yatırımına itiraz

Yalnızca nükleer enerji konusunda değil, diğer enerji yatırımları konusunda da ciddi itirazların geldiğini ve belirten Özhaseki: "Rüzgar yatırımlarına kuş göz yollarını engelliyor diye itiraz ediyorlar. Güneş enerjisi iyatırımarına da toprağı kapatıyorsun diye. Termik santral itirazları ise kömürümüz var onu değerlendirelim diyorlar. ABD, Almanya, Güney Afrika, Polonya enerjiisinin önemli bir kısmını oradan alıyorlar. Bizim de kömürümüz var. Az ya da çok verimli, ama bunu enerjiye dönüştürmeyelim mi? Filtreleme sistemlerine dikkat edersek, atığı dışarıya atık verdirmeyeceğiz. Değerlendireceğiz çaresi yok." şeklinde konuştu. 

Rusya'dan açıklama: Türk ortak olmasa da olur

Temelleri  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından atılan Akkuyu Nükleer Güç Santrali ile ilgili bir değerlendirme yapan Rusya enerji Bakanı Alexander Novak, Türk konsorsiyumunun projeden çekilme kararı ve sonrasında yeni ortaklık arayışları ile ilgili olarak çarpıcı açıklamalarda bulundu. Novak, projenin başka bir yatırımcı bulunmaması halinde dahi Rusya girişimleriyle tamamlanabileceğini söyledi. 

Başka bir yatırımcı olmasa da olur

Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali Akkuyu'da temeller geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından atılırken, yeni ve yerli bir ortaklık arayışıyla ilgili olarak sürpriz bir gelişme yaşandı. Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ne ortaklık sürecinde ismi geçen Cengiz-Kolin-Kalyon konsorsiyumunun "belirsizlikler" ve "hedeflerin tutacağı yönündeki şüphe"yi gerekçe göstererek görüşmelere son vermesinin ardından medyada yeni ortaklık arayışlarının sürdüğü yönünde haberler çıkmıştı. Yeni ortaklık arayışları ve finansman problemleri ile ilgili sürpriz bir açıklama da Rusya Enerji Bakanı Alexandr Novak'tan geldi Novak, ortaklık arayışının elzem olmadığına dikkat çekerek: "Başka bir yatırımcı bulamasak  da Akkuyu Nükleer Santrali'ni kendimiz tamamlayabiliriz." ifadelerini kullandı. 

Ortak arayışı sürüyor mu?

Rusya Enerji Bakanı Novak'ın bu açıklamasına karşın özellikle yerli bir ortak arayışının devam ettiği bilgileri ise gelmeye devam ediyor. Son olarak Akkuyu Nükleer A.Ş.'nin Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Konstantin Ryzhak da bu arayışı doğrulamış ve Cengiz-Limak-Kalyon  konsorsiyumunun ayrılma kararının ardından yerli ortaklıklar için görüşmeler sürdürmeye başladıklarını belirtmişti. Rzhak, Türk ortakların projede yer almasının bir çok açıdan fayda sağlayacağını da belirterek: "Bu ortaklık görüşmelerinin de yıl sonuna kadar tamamlanmasını planlıyoruz." demişti. İlk görüşmeler neticesinde Rusya Nükleer Enerji Firması Rosatom'un 2017 yılısonuna dek yüzde 49'luk hisseyi Türk konsorsiyumuna devretme planı işlemeyince, yurt dışı yatırımcılarla da görüşmelere başlanmıştı. Bu dönemde Rusya'da yayın yapmakta olan RBC Gazetesi'de Kolin İnşaat ve Kalyon İnşaat'ın çekilmesinin ardından Rosatom'un Jersey Adaları'nda kurulan Enerji Üretim Anonim Şirketi Kuruluşu EUAS International ICC Firması ile görüşmelere başladığını iddia etmişti. 

Türk firmaları Akkuyu'ya ortaklık fikrinden neden vazgeçti?

Türkiye'nin ilk Nükleer Güç Santralı Akkuyu'ya Türk ortak arayışında ilk olarak Cengiz-Kolin-Kalyon konsorsiyumu ön plana çıkmıştı. Taraflar arasında uzun süren görüş alışverişinde bulunulmuş, Türk konsorsiyumu öncelikli olarak finansman arayışının gerekliliğine dikkat çekerek süre istemişti. Ancak süreç içinde projenin takvim problemleri bulunduğuna dikkat çeken Kolin İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Celal Koloğlu, ciddi belirsizliklerin kendilerini rahatsız ettiğine dikkat çekmiş ve yüzde 49'luk hisseyi satın almak istemediklerini belirtmişti. Konuyla ilgili açıklamasında? "Bizler bu belirsizliklerin içinde yer almak istemedik. Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesinin takvimine ilişkin şüpheler taşıyoruz. 2023 yılına yetişmesi zor gözüküyor. Görüşmelerimizde Rus tarafından belirsizlikleri gidermelerini, bunlar giderilmeden de hisse devri istemediğimizi söyedik." ifadelerini kullanmıştı. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR