Lisanslı kuruluşlar tarafından incelenen riskli binaların çoğunun betonunda midye kabukları çıktı
21 Şubat 2013
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ''Riskli Yapı Tespiti Lisans Belgesi'' verdiği lisanslı kuruluşlarca yapılan riskli bina tespitlerine göre hazırlanan raporda, binaların çoğunun beton dayanımının düşük olduğu tespit edildi. Yıkılacak binaların performans ömrünü tamamladığı, taşıyıcı sistemlerinde sıkıntılar olduğu belirtildi. 2007 deprem yönetmeliğinden önce yapılan binaların, yapı denetimsiz yapıldığı ve mevcut yönetmeliğe uygun olmadığı ortaya çıktı.
Raporlara göre, ''riskli'' olarak belirlenen birçok binanın deniz ve dere kumuyla yapıldığı belirlendi. Raporda, binaların betonlarında yıkanmamış deniz kumu kullanıldığı, beton içerisindeki iri agrega miktarının yetersiz olduğu, bu nedenle de beton dayanımının standartların çok altında kaldığı, deniz kumu içerisindeki tuz nedeniyle donatıların büyük çoğunluğunun korozyona uğradığı ifade edildi.
Ayrıca, kolonların bazılarında boyuna donatı-etriye çaplarının, projedeki esas donatı çaplarının yarısına kadar düştüğü, röntgen cihazıyla yapılan incelemede, bazı kolonlarda etriyeler arasındaki mesafelerin yetersiz olduğu belirtildi.
Zorda, riskli alanda bulunan birçok binanın kaçak ve salaş yapılar olduğu, yasal imar planlarının dışına çıkılarak plan tadilatı ve emsal artışına gidildiği vurgulandı.
İnşaatların teknolojik bilgi ve donatılardan uzak şekilde ilkel yöntemlerle yapıldığı, hazır beton yaygınlaşmadan önce elle karıştırılarak hazırlanan betonların kullanıldığı ifade edildi.
218 kuruluş lisanslandırıldı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, riskli bina tespiti yapmak için 218 kurum ve kuruluşa lisans verdi. Lisans verme çalışmalarına devam eden Bakanlık, vatandaşların isteği üzerine lisanslı kuruluşlara yaptırılan riskli bina tespitlerinde yaklaşık 6 bin yapıya şerh düştü.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde