Rekor satışın önündeki tek engel 'Beklenmedik dalgalanmalar'

2017 genelinde konut satışlarındaki yükselen ivme, sektörün rekor satış beklentisini güçlendirdi. Uzmanlar, ekonomide büyük dalgalanmaların yaşanmaması halinde konut satışlarının tavan yapmasının mümkün olduğunu vurguluyor.

2017 yılının ilk 5 ayında konut satışlarında yaşanan olumlu göstergeler rekor satış beklentisini ve geleceğe yönelik olumlu izlenimleri güçlendirdi. Gayrimenkul uzmanları, ekonomide beklenmedik dalgalanmaların yaşanmaması halinde konut satışlarının tavan yapacağı kanaatinde

Bir yılda yüzde 6'lık artış
Ocak ayından bu yana gayrimenkul sektörünün gösterdiği performansı değerlendiren Gayrimenkul UZmanı Köksal ÜNal, yılın ilk 5 ayında yüzde 6'nın üzerinde satış performansının gerçekleştiğini söyledi. Ünal, bu artışın sektör motivasyonu açısından büyük önem taşıdığını da vurgulayarak "Bölgesinde doğru fiyatla ürünü pazarlayan firmaların elinde daire kalmaz" ifadelerini kullandı.

Rekorun önündeki tek engel
Ünal, dolar ve Euro'da beklenmedik gelişmelerin yaşanmaması, yurt dışından gelen mali bir sıkıntıyla karşılaşılmaması halinde önümüzdeki yıllarda konut satışının tavan yapma olasılığının güçleneceğini de belirterek, sektörü güçlendirecek kimi hamlelerin de acilen uygulamaya alınması gerektiğini söyledi. KDV reformunun hangi maddeleri içerdiğinin sektör açısından büyük önem taşıdığını ve bir kerelik gayrimenkul kazanç değer artış affının ya da tapu harçlarının yüzde 2'ye indirilmesi ve KDV oranlarının düşürülmesi gibi hamlelerin piyasayı canlandıracağına da değinen Ünal

"Mesela dairenin küçüklüğüne büyüklüğüne bakılmaksızın yüzde 18 yerine yüzde 8 vergi olsa, arsa satışlarında KDV’yi yüzde 1 ila 8 arasında kademeli yapsalar piyasada müthiş bir döngü olur. Fakat bu tek başına çözüm değil. Gayrimenkullerin değer artışı kazanç affının gelmesi lazım." dedi.

Ünal, Tapu harcının konutta yüzde 3 olduğunu ancak arsada herhangi bir indirime yönelimin gerçekleşmediğini de belirterek "Bu yapılsa insanlar gayrimenkullerinin değerini yükseltmek için tapu harcını ödeyecek zaten. Bir de bunun üstüne KDV de düzenli hale getirilirse büyük bir artış olur. İnsanların gayrimenkullerini tam bedelli yapmaları için bir sefere mahsus gayrimenkul kazanç değer artış affı getirilmesi, tapu harçlarının yüzde 2’ye indirilmesi ve gayrimenkullerin satışlarında da KDV’nin düşürülmesi piyasanın ivmelenmesini sağlar" şeklinde konuştu. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR