Dört seneye yakın bir süredir gayrimenkul sektörünün yakından ilgilendiren maddeleriyle tartışmalara sebep olan "rant vergisi" Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yeni çalışmasıyla yeniden gündeme geliyor
Rant vergisi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni düzenleme ile yeniden gündeme geliyor. Ahmet Davutoğlu'nun başbakanlık ve Ali Babacan'ın ise Başbakan Yardımcılığı döneminden bu yana farklı zamanlarda tartışmaya açılan uygulama, bu kez İmar Kanunu değişikliği bünyesinde yer alacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan 3194 sayılı İmar Kanunu değişikliğinde yer alacak rant vergisi düzenlemesi, imar planında konut olarak gözüken arsanın plan değişiklikleriyle değer kazanması halinde, artış oranının tamamının devlete karşılanmasını öngörüyor.
Hürriyet'ten Aysel Alp imzalı habere göre, İmar Kanununa plan değişiklikleriyle ilgili bir madde eklenmesi hedefleniyor. Buna göre yoğunluk artışı, bina yüksekliği, ya da kat adedindeki artışa ek olarak, kullanım amaçlarındaki değişiklikleri yönelik uygulamalarda, imar plan değişikliği neticesinde değerinde artış olan arsa değerinin tamamı değer artış payı olarak alınacak. Değer artış payı olarak tanımlanan bedelin tespitinde imar planı değişikli sonrasında taşınmazın imar durumundaki kıymette meydana gelen artışlar dikkate alınacak. Bu kapsamda da 2942 sayılı Kanun'un 11'inci maddesindeki bedel tespit esasları gözetilecek.
Bu kapsamda değer artışının ne olduğu sorununa ise idare tarafından oluşturulacak değer tespit komisyonları karar verecek. Komisyonun tespiti en az iki linaslı gayrimenkul değerleme şirketinin bulduğu rakamın aritmetik ortalamasında daha az olamayacak. Vatandaş değer artışına uğrayayan taşınmazının payını ödeyinceye dek taşınmaz tapu kütüğüne şerh edilirken, her türlü alım satım işlemi de bedel ödenene dek duracak. Değer artışından doğan pay ise şu şekilde bölüştürülecek
- Yüzde 30: Bakanlığın Dönüşüm Projeleri Hesabına
- Yüzde 40: Hazine ve Maliye Bakanlığı'na
- Yüzde 30: Plan değişikliğini onaylayan ilgili idaredeki kamulaştırma hesabına
İmar planı değişikliklerinden kaynaklı değerlenmelerde "kamunun" pay almasını öngören ve "rant vergisi uygulaması" yeni hükümetin eylem planında da kendine yer buldu. Geçtiğimiz yıllarda da zaman zaman gündeme gelen ve gayrimenkul sektörünün önde gelen temsilcileri tarafından farklı yaklaşımlarla ele alınan uygulama hakkında bir değerlendirme yapan TURYAP Yönetim Kurulu Başkanı Azmi Sarıbay uygulamanın gayrimenkul sektörünü etkilemeyeceğini söyledi.
Ağaoğlu rant vergisini eleştirdi. Ayrıntı için Ali Ağaoğlu'ndan "rant vergisi"ne sert itiraz... başlıklı haberimize bakabilirsiniz
İmar rantı uygulamasında kamunun pay almasının doğru olduğunu belirten Sarıbay, katma değeri yaratan kamu, kamu kuruluşları ve belediyeler olduğu için yalnızca elde edenin hakkı olmadığını belirtti. Sarıbay:
"Rant; arazinin arsa haline getirilmesi, imara geçirilmesi ya da mevcut imara geçirilmiş yerin imarının artırılması sonucunda toprak sahiplerinin zahmete katlanmadan gelir elde etmesidir. Rant vergisi, haksız gelir paylaşımını önleyen bir vergi mekanizmasıdır..." dedi.
Daha ayrıntılı bilgi için KONUTDER, Rant Vergisi'ne neden itiraz etti?
Bir arazinin "rant vergisine" dahil edilebilmesi için "arsaya" dönüşümünün, bir diğer deyişle imar geçirmesi ya da mevcut arsaya ve binanın imar durumunun artırılması gerektiğini de söyleyen Sarıbay, kamunun rantı, sadece arsaya dönüşen topraktan alacağını ve mevcut emlak sahiplerinin bu durumdan etkilenmeyeceğini belirtti. Rant vergisi uygulamasının gayrimenkul sektörünü olumsuz yönde etkilemeyeceğini de belirten Sarıbay:
"inşaat ve gayrimenkul sektörünün önünün kesilmesi söz konusu değil. Rantın tarafı, arsanın sahibidir, müteahhit değildir. Eğer müteahhit buraya inşaat yapıyorsa aldığı verdiği bir şey olamaz. dedi.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde