Rant vergisi bilmecesi

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından dün açıklanan 'rant vergisi' oranları henüz kesinleşmese de, kararın konuta "zam" etkisi tartışmalara neden oldu

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından dün açıklanan 'rant vergisi' oranları henüz kesinleşmese de, kararın konuta "zam" etkisi tartışmalara neden oldu. Rant vergisi sonrasında elde edilen değer artışının en az yüzde 50'sinin kamuya aktarılacağı konuşulurken, uzmanlar konuta zam oranının yüzde 25'leri bulabileceğini belirtiyor.

Rant vergisinin etkileri
Habertürk Gazetesi'nden Ünsal Ereke'nin haberine göre, imar artışı nedeniyle oluşacak değer artışının yüzde 50'sine devlet talip durumda. Patronlar ise, yüzde 50'nin üzerindeki rant vergisinin sadece İstanbul merkezinde uygulanabileceğini ve şehir dışındaki alanlarda 'kurtarmayacağı' için müteahhitlerin imar artış uygulamasının dışında kalacağını vurguluyor. Emsal artışı nedeniyle alıncak nat vergisinin de arsa fiyatlarını daha da yükselteceği konuşuluyor. 

Suistimaller olabilir
Rant artışı ile ilgili bir açıklama yapan İnder Başkanı Nazmi Durbakayım, kamu yararına ve halka harcanacak uygulamalar destek verdiklerini ancak suistimallerin de önüne geçilmesi gerektiğini vurgulayarak, şehrin siluetine uygun projelerin yapılması gerektiğini söyledi. KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik de, hayata geçirilen bir uygulamanın piyasanın realitesiyle uyuşmaması halinde güdüklük yarattığını belirterek: 'Gayrimenkul değer artışına karşı değiliz. Ancak belediyeler gelir üretmek adına şehir planlarına bakmadan emsal artışı yapabilirler ki bu hiç doğru deil. Yatırımcı için hamaliye olur, diye düşünüyorum.' ifadelerini kullandı.  

Bölge gelişemez
Rant vergisinin yatırımcıyı kurtarması gerektiğini aksi halde müteahhitin emsal hakkını kullanmayacağını belirten DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz da, bu durumda bölgenin gelişemeyeceğini belirtti. Yılmaz, merkezde yüzde 60'lara varacak oranın oldukça yüksek olduğunu, bu durumda geliştiricilerin imar hakkına göre arsa alım satımına gideceğini belirterek: 'Bütün bölgelere yüzde 50 rant vergisi alınması, imar artışını olumsuz etkileyecektir.' dedi.  

Fiyatlara yüzde 10-25 oranında yansır
Konuyla ilgili görüşlerini aktaran Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya'da, rant vergisinden elde edilen gelirin halka kalması uygulamasını savunduklarını söyledi. Dumankaya, yeni arazi alımında meydana gelen emsal artışının müteahhitler açısından maliyeti artırıcı bir kalem olacağını belirterek, bu durumun tüketiciye yansımasının da yüzde 10-25 arasında olacağını vurguladı.  

Rant vergisi nedir?
Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından dün açıklanan düzenleme, herhangi bir imar değişikliğinin bir arsa üzerinde değer yaratması durumunu karar bağlıyor. Buna göre şayet, imar değişiliği bir kamu otoritesinin kararıyla gerçekleşirse, imar değişikliğinden kaynaklanan yeni değerin sahibi de kamu oluyor. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR