EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, mekanların hayata ve insana etkisini kaleme aldı
Vaktimizin yüzde 90’ı ev, işyeri, okul, alışveriş merkezleri gibi kapalı alanlarda geçiyor. Öte yandan araştırmalar kanser, astım ve kronik hastalıkların hızla bir artış gösterdiğini ortaya koyuyor. Açık havada geçirdiğimiz vakit azaldıkça hareketliliğimiz azalıyor, sağlığımız yitip gidiyor.
Sağlıklı şehirler ve çevreler üretmek, bu konuda ciddi bir farkındalık yaratmak, böylece mekanların ve şehirlerin değerini arttırmak gerekli. Aslında yaşadığımız yerleri daha sağlıklı yerler haline getirmek o kadar da zor değil. İnsanın ihtiyacını anlayıp algılayarak bunu yapmamız mümkün.
Kent yaşamı fiziksel aktivite ile içiçe olmalı
Sağlıklı bir toplum için hareket eden bir toplum yaratmak gerekli. Yürüyen, spor yapan, bisiklete binen, fiziksel aktivitelerle içiçe bir toplum. Öte yandan, sağlıklı beslenen bir toplum da olmalıyız ki, yaktığımız kadarını tüketelim. Fiziksel aktivite ve beslenme tarzı birbiriyle denk olmadığı için her geçen gün sağlık sorunları ve buna bağlı olarak sağlık harcamaları milyonlarca lira artıyor. Gelecek nesilller ise bu olumsuz tablonun daha vahim boyutlarını yaşama riskini taşıyor. Mahalleleri ortadan kaldırıp site yaşamına geçtikçe, toplu taşımayı kullanmadıkça hareketliliğimiz azalıyor. Gözle görülür bir değişime uğruyoruz ve bu değişim sağlıklı olmuyor.
Bugün dünyanın birçok kentinde akıllı şehircilik uygulamaları yaşanıyor. Örneğin toplu taşımanın özendirilmesi için trafik ışıklarına yaklaşan otobüslere ışıkların yeşil yakarak öncelik vermesi veya başka toplu taşıma özendirmeleriyle toplumsal hareketliliğin arttırılmasına çalışılıyor. İstanbul gibi büyük metropollerde de toplu taşıma imkanları çoğaldıkça araç kullanımının azalma ihtimali söz konusu. Ama maalesef şu anki mevcut toplu taşıma sistemi İstanbul için yetersiz kalıyor.
Şehirlerin büyümesi için önce planlaması ve buna bağlı olarak planlı büyümesi gerekiyor. İstanbul’un 7 sene önce yapılan 100 binlik planlarında yeni havalimanı ve 3. köprünün yerleri bugün halihazırda inşa edilen yerlerden farklı yerlerdeydi.
Ya planlamayı beceremiyoruz ya da planladığımıza uymayı. Artık hangisiyse!
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde