Prof Ercan: 'Marmara'da deprem yaratacak gerginlik yok'

Sivil toplum tarafından organize edilen deprem ve kentsel dönüşüm konulu bir toplantıya katılan İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Marmara'da deprem için gerekli olan gerginliğin şu an için oluşmadığını söyledi

Bodrum Depremi'nin ardından başta İstanbul olmak üzere Marmara Bölgesi'ni etkilemesi beklenen bölgesel sarsıntıya ilişkin spekülasyonlar da çoğaldı. Büyük depremin ne zaman gerçekleşeceği konusunda farklı görüşler ileri sürülürken, Türkiye'nin en önemli bilim insanlarından Prof. Dr. Ahmet Ercan, beklenen depremin yakın bir dönemde gerçekleşmeyeceğini tahmin ettiğini söyledi.

Marmara Depremi için en erken tarih: 2045

Sivil toplum tarafından organize edilen "deprem" ve "kentsel dönüşüm" konulu bir toplantıya davet edilen İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Ahmet Ercan Marmara Bölgesi'nde 2023 yılına kadar ciddi etkiler meydana çıkaracak bir deprem beklemediğini söyledi. Herkes tarafından beklenen Marmara Depremi'nin şu anda gerçekleşmesinin pek mümkün olmadığını, çünkü Marmara Denizi'nin şu anda deprem için gerekli gerginliği taşımadığını söyleyen Ercan: "Deniz şu anda gergin değil. Bir depremin oluşabilmesi için gerginliğin 6 milyar gigatona ulaşması lazım. Marmara'da şu anda böyle bir güç oluşmamıştır. Kendi çalışmalarıma göre bu gerilim düzeyine 2045 yılında ulaşılabilir. Bu durumda da deprem olasılığı 2033-2075 yılları arasına yayılabilir. Ancak kanımca en olası yıl 2045'tir..." ifadelerini kullandı. 

En şiddetli deprem Kuzey Kolu'nda yaşanacak

Prof. Dr. Ercan, Marmara Bölgesi'nde fayın 4 kola ayrıldığını ve Kuzey Anadolu Fay hattının yüzde 78 ile en gergin bölümünün kuzey kolu olduğunu da vurgulyaraka Bursa'nın üzerinde yer aldığı kolun gerginliğinin ise 13 seviyesinde bulunduğu bilgisini verdi. En şiddetli depremlerin başta Kuzey Kolu olmak üzere, Gemlik ve Gölcük kolu üzerinde yaşanacağı değerlendirmesini yapan Ercan: "Bursa'daki oluşumlardan hem Marmara, hem de Batı Anadolu etkilenecektir. Çünkü her iki işleyiş biriminin bileşkesi burasıdır." dedi. 

Kentsel dönüşüm bekleneni karşılamadı

Deprem için kritik önem taşıyan kentsel dönüşüm çalışmaları ve faaliyetleri hususunda da değerlendirme yapan Ercan, kentsel dönüşüm çalışmalarının beklenenden çok daha yavaş ilerlediğini, bunun ana nedeninin ise evini vermek istemeyen vatandaşlar olduğunu söyledi. Prof. Ercan, Bursa'da oturduğu konutun sahii olma oranının yüzde 33'ler düzeyinde olduğunu ve bu yapılar çoğunun da eski yapı niteliği taşıdığını belirterek: 

"Yaşlanan vatandaşlarımız çoğunlukla yaşadıkların konutları ile bütünleşiyor. Akıllarında 'Ne olursa olsun 2-3 yıl daha yaşayacağım' fikri ver ve evini vermeyi reddediyor. Bu tür olaylar kentsel dönüşümü yaavaşlatıyor. Türkiye Cumhuriyeti her vatandaşını yaşatmak zorundadır. Dolayısıyla devletin vatandaşın fikrini bu konuda sormaması, daha yaptırımcı olması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Marmara Depremi kaç şiddetinde olacak?

Massachusetts Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Reilenger, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir değerlendirme ile Marmara Denizi'nde yürütülen çalışmaların analizini yapmış ve olası bir Marmara Depremi'nin şiddeti hakkında çarpıcı açıklamalarda bulunmuştu. Prof Reilenger, depremin merkez üssünün Adalar ve Kumburgaz arasındaki fay bölgesi olacağını dile getirerek: "Depremin şiddeti 7'yi geçmeyecek. Belki 50 belki de 100 yıl sonra olacak. Deprem tarihi her yeni veriyle birlikte değişiyor..." ifadelerini kullanmıştı. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR