Prof. Alkin: 'Ticaret savaşının kazananı olmaz, kaybedeceğiz'

Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Kerem Alkin, ticaret savaşlarının kur savaşını tetiklediğini vurgulayarak: "Bu ticaret savaşlarının kazananı olmaz, hepimiz kaybedeceğiz” dedi

2018 yılının ilk Gündem Buluşmaları'nda konuşan Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Kerem Alkin, son günlerde ekonomi gündeminin ilk sırasındaki kur artışları ve ticaret savaşlarını değerlendirdi. Kerem Alkin, ticaret savaşlarının kur savaşını tetiklediğini belirterek: "Bu ticaret savaşlarının kazananı olmaz, hepimiz kaybedeceğiz" ifadelerini kullandı. 

Türkiye'nin temel sorunu maliyet enflasyonu

Prof. Dr. Alkin, üstü örtülü ticaret savaşları adına Türkiye'nin ithalatı kısıtlayacağını zannettiği bir takım adımları bulunduğunu dile getirerek: "İş dünyamızda ithalatı kısıtlayacağız diye aslında alınan tedbirlerle ilgili olarak başka türlü üzüntüler yaşanıyor." şeklinde konuştu. Türkiye'nin temelde maliyet enflasyonu terdi olduğunu ve maliyet enflasyonunun da enerji, finansman, işgücü, hammadde faaliyetleri ve kurlardan kaynaklanan maliyet etkisinin taşıyıcısı olduğnu hatırlatan Prof. Alkin: "Merkez Bankası’nın hiçbir şey yapamayacağı bir alandır. Şu anda reel sektör ciddi manada yüksek bir maliyetle üretimini gerçekleştirdiğinden dolayı karlılık açısından kimse mutlu değil." şeklinde konuştu. 

Milli gelir küçülmesinde G20'de birinciyiz

Prof. Dr. Kerem Alkin, Türkiye'de üretimin gerçekten var olduğunu buna karşın ortaya koyulan eforun dönüşüyle ilintili genel bir memnuniyetsizlik havasının da bulunduğunu dile getirerek: "2010’dan 2017’ye yüzde 69,4 büyümüşüz ama milli gelirimizden de 100 milyar dolar kaybetmişiz. G20’de de bu küçülmeyle birinciyiz" şeklinde konuştu. 

2018 yılında inşaat başlangıçları zayıfladı

Türkiye İMSAD Gündem Buluşmaları'nda söz alan Dr. can Fuat Gürlesel de, bu yıl yüzde 8.9'luk büyüme eğilimi ve inşaat sektöründe hareketlilik yaşandığını belirterek, Türkiye'nin geçen yıl itibarıyla 533.8 milyar TL'lik inşaat harcaması yaptığını hatırlattı. Gürlesel, bununyüzde 65'lik kısmının malzeme harcaması olduğunu ve 2017'ye bu açıdan bakıldığında müthiş bir büyüme performansına ulaşılmış olduğunun görüleceğini vurguladığı konuşmasında: "2018’in ilk çeyrek dönemini değerlendirdiğimizde ise 5 önemli gelişmenin olduğunu görüyoruz: Konut ve konut dışı binalarda satın alma ve kiralama işleri zayıfladı. Yeni inşaat başlangıçları yavaşladı, mevsimsellik ile birlikte mevcut inşaat işleri, beklentilerin altında sınırlı bir artış gösterdi. Müteahhitlerin işletme sermayesi ihtiyacı arttı. Kamu işleri sürmekle birlikte ödemeler yavaşladı. İnşaat sektöründe ödeme ve tahsilatlarda, vadeler uzadı" ifadelerini kullandı. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR