Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği sektöre ne getiriyor?

Hükümet tarafından uygulamaya alınan Yeni Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği 1 Ekim 2017 tarihinde yürürlüğe girecek. Yönetmeliğin sektöre önemli değişiklikle getirmesi bekleniyor

Hükümet, Yeni Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'ni 1 Ekim 2017 tarihinden itibaren uygulamaya almaya hazırlanıyor. Bu tarihe kadar arsa sahipleri ve inşaat şirketleri açısından ruhsat yarışının başlayacağını dile getiren uzmanlar, mülk sahipleri ve sektörün yeni yönetmeliğe uyum için 3 aylık süresinin bulunduğuna dikkat çekiyor. 

Yeni Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği sektöre ne getiriyor?
- Stüdyo daire devri artık kapanıyor- Yeni yönetmeliğin en dikkat çekici uygulaması, stüdyo dairelerin ortadan kalkması olacak.
- En küçük daire kriteri- Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte en küçük daire 28.5 metrekare olabilecek. Bu dairenin tipi 1+1 olabilecek ve oturma odası ile yatak odasını içerecek.
- Binaların kat sayısı azalıyor- Binaların az katlı olarak inşasını hedefleyen yönetmelikte TAKS yüzde 40'tan yüzde 60 oranın çıkarılıyor.  Böylece binanın arsada daha geniş taban alanına oturması ve yayılması hedefleniyor. Eskiden çekmes mesafesiyle 9 kat yapılması gerekn 900 metrekarelik inşaat yeni yönetmelikle 6 kat olarak inşa edilecek. 
- Daha çok otopark alanı- Yeni yönetmelikle birlikte otapark alanlarına daha geniş yer verilecek. 
- Kat yüksekliği kriteri- Konut ve iş yerlerinde tavan yüksekliği kriterleri yeniden belirlendi. Buna göre tavan yüksekliği 3.60, ofislerin kat yüksekliği ise 4 metre olarak belirlendi
- Binalarda Ortak renk kriteri- Belediyelere ortak ve güzel görünüm sağlama adına, ortak renk ve çatı malzemesi belirleme olanağı tanındı. Yöresel özellikler Belediye binalarına da yansıtılabilecek. 
- Teras kullanımı- Yeni yönetmelik teras kullanımının çeşitlendirilmesini özendiriyor. Böylece, teraslara havuz yapımı ya da bahçe olarak kullanımı mümkün olabilecek. 
- Emsal harici alanlar- Emsal harici alanların toplamı, kesinlikle inşaat hakkının yüzde 30'unun üzerine çıkamayacak. Bodrum katları bu kuralın istisnası olacak. Balkonlarda da 2 metre genişliği geçmeyen kısımlar emsal harici olarak kabul edilecek. 
- Arazi kademelendirmeleri- Bir arazi yol kotundan düşük ya da yüksek ise kademelendirme uygulanacak. Binanı ön cephesi de arka cephesi de yol kotundan 5 metre düşük ya da yüksek ise, 6 metrede bir kademelendirme uygulanacak. Diğer taraftan emsal harici depo miktarı azaltılırken, binaların çatılarına yapılan baz istasyonları estetik görünümlü olma zorunluluğunu taşır hale getirildi. 

 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR