Uzun süredir sektörel derneklerin gündeminde olan güçlü bir federasyon yapısının oluşturulması çalışmaları, AMPD, AYD ve BMD’nin yoğun çabalarıyla sonuca ulaştı
15 Temmuz 2013 / emlakwebtv
Türkiye modern perakende sektörünün güç birliği ile kurulan Tüm Alışveriş Merkezleri ve Perakendecileri Federasyonu (TAMPF) iddialı hedefleriyle dikkat çekiyor. 100 milyar dolarlık ciro, 700 bin çalışan, 60 bin mağaza ve 15.5 milyon metrekare alanın temsil edildiği TAMPF, Türkiye modern perakende sektörünün sürdürülebilir gelişiminin altyapısını oluşturarak sektörün ülke ekonomisindeki konumunu daha da ileriye taşımayı ve uluslararası platformdaki yerini güçlendirmeyi hedefliyor.
TAMPF, Türkiye’de kurumsal perakendeciliğin gelişiminin yolu açacak
TAMPF’ın modern perakende sektörünün güçlenmesine dönük yapacağı çalışmalar ile Türkiye’de kurumsal perakendeciliğin gelişiminin yolu açılacak böylece hizmet, ürün ve yaşam kalitesinin yükselmesine katkı sağlanacak. Türk modern perakende sektörünün markalı ekonomiye dönüşüm hedefi kapsamında, sektörel tüm derneklerin ve bunların üyesi olan markaların aynı çatı altında birleşmesiyle kayıtlı ekonomi güçlenecek, kalıcı ihracat gelişecek, katma değeri yüksek ürünler üretilerek global rekabette daha sağlam bir yer edinilecek, daha fazla istihdam olanağı sağlanarak özellikle kadın ve gençlerin iş hayatına kazandırılmasında öncü rol üstlenilecek.
Perakende sektörünün duayen isimlerinden LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük’ün Başkanlığını üstlendiği TAMPF’da, Orjin Grup Eş Başkanı Zafer Kurşun ise Başkan Vekili oldu. Federasyon’un Yönetim Kurulu’nda ise, TAMPF’ı oluşturan 5 ayrı derneğin; Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD), Birleşmiş Markalar Derneği (BMD), Gıda Perakendecileri Derneği (GPD), Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) ve Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) başkanları görev aldılar.
Modern perakende sektörü istihdamın dümenini tutuyor
Türkiye’nin en dinamik sektörü olarak dikkat çeken ve her yıl ülke ekonomisinin üzerinde büyüme gerçekleştiren modern perakende sektörü, istihdama sağladığı katkılarla öne çıkıyor. Türkiye’nin istihdam sorununu büyük ölçüde sırtlayan modern perakende sektöründeki istihdamı 2023 yılına kadar 2 milyonun üzerine çıkarmayı hedefleyen TAMPF’ın en büyük hedefleri arasında ise, kadın ve genç istihdamına katkıda bulunmak yer alıyor.
Federasyon’un 700 bin çalışanı, 100 milyar dolarlık ciroyu temsil ettiğini hatırlatan TAMPF Başkanı Vahap Küçük, “Modern perakendenin bugüne kadar ülke ekonomisine yaptığı katkıları bu yapılanma ile birlikte daha da ileriye taşıyacağına inanıyorum. Ülkemiz artık marka ekonomisine geçmektedir. Bu dönüşümün lokomotifi olabilecek sektörlerin başında da modern perakende gelmektedir. TAMPF, bu dönüşümün bayraktarlığını yapacaktır” diye konuştu.
TAMPF’ın öncelikli olarak sektörde daha geniş bir vizyon oluşmasına önayak olacağının altını çizen Küçük “TAMPF olarak hayata geçireceğimiz projelerle sektörümüz için sürdürülebilir büyüme stratejilerinin geliştirilmesini mümkün kılacak, kalıcı ihracatı büyütecek, istihdam olanaklarını hayata geçirecek ve büyüyen Türkiye’nin başarılarına başarı katacağız. Federasyonumuzun sektörümüze dönük kuracağı stratejik yol haritası kapsamında, dünya perakende araştırmalarında en hızlı büyüyen ilk 50 içinde ülkemizden de en az 10 firmanın temsil edilebilmesi için çaba harcayacağız. Öte yandan sektörümüzün hedef kitlesini, yapılanmasını, tedarik zincirini, lojistiğini sadece 74 milyona göre değil, yakın çevresinde bulunan 1.5 milyar kişiye göre kurgulayan bir modelin benimsenmesine yönelik projeler hayata geçireceğiz” dedi.
Modern perakende ‘kayıt dışı’ sorununun ilacı
TAMPF Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, her yıl yüzde 15-20 gibi bir büyüme kaydeden modern perakende sektörünün Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri konumunda olduğunu söyledi.
Modern perakende sektörünün kayıt dışı ekonomiyi azalttığını ifade eden Vahap Küçük, sözlerini şöyle sürdürdü: “Son yıllarda alınan önlemlere rağmen kayıt dışı ekonomi halen önemli sorun alanlarından. Kayıt dışı ekonominin azaltılmasında kayıtlı sektörlerin güçlendirilmesi gerekiyor. Bu anlamda TAMPF’a büyük sorumluluk düşüyor. TAMPF, ekonominin güçlenmesine dönük atılan adımların, fırsatların hayata geçirilmesinde önemli bir yapı taşı olacak. 10 yıllık bir geçmişi olup da, şu an 100 milyar dolar ciro ve 700 bin istihdamı sağlayan sektörün, birlik haline gelmesini çok önemsiyorum.”
Türkiye’nin 2023 vizyonuna güçlü destek
TAMPF’ın kurulması ile birlikte hedeflerini büyüten modern perakende sektörünün öngörüsüne göre, sektörün 2023’te cirosunun 275 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Büyümesine paralel olarak yıllık 50 bin kişiye istihdam olanağı sağlayan modern perakende sektörü, yine 2023 yılında 2 milyonun üzerinde kişiye istihdam sağlamayı hedefliyor. Toplamda yaklaşık 75 milyar dolar stok yatırımı bulunan sektör, yılda 10 milyar doların üzerinde yatırım gerçekleştirmeye devam ediyor. Belirlediği stratejik yol haritasıyla Türkiye’nin büyümesine kayda değer oranda katkı sağlamayı hedefleyen TAMPF, şu anda dünya perakendeciliğinde 15’inci sırada yer alan Türkiye’yi, 2023 yılında 9’unculuğa taşımayı hedefliyor.
Uluslararası etkinliklere ev sahipliği yapacağız
Tüm Alışveriş Merkezleri ve Perakendecileri Federasyonu’nun faaliyetlerini proaktif bir şekilde sürdürmesinin yanı sıra çözüm odaklı hareket edeceğini ifade eden TAMPF Başkan Yardımcısı Zafer Kurşun ise şunları söyledi: “TAMPF ile birlikte perakende sektörüne çok daha vizyoner bir yapı hakim olacak. En gelişmiş kuruluşlar arasında sağlanacak sinerji, Türk perakende sektörünü dünya çapında konuma getirecektir. 2013-15 yıllarında Federasyonumuzun Asya Pasifik Perakendeciler Federasyonunun başkanlığını yapacak olması bile bu yeni dönemin bir göstergesidir. 3.5 milyar müşterisi, 5 trilyon €’luk cirosu olan bir sektörü temsil eden kuruluşun başkanlığının yürütülecek olması başlı başına çok önemli bir adım.
Öte yandan, uluslararası etkinlikleri İstanbul’a getirmek ve ev sahipliği yapmak da öncelikli hedeflerimiz arasında. Eylül ayında gerçekleşecek APRCE perakende etkinliği bunun ilk adımı olacak. Sonrasında hızla yeni etkinlikler için girişimlerimizi yapacağız. Bunlardan biri de Uluslararası Alışveriş Merkezleri Konseyi (ICSC) Avrupa konferansını 2014 yılında İstanbul’da yapması olacak.”
Modern perakende sektöründe ortak ses
TAMPF’ın en dikkat çekici özelliklerinden birisi de, modern perakende sektörünün bütün oyuncularını tek çatı altında toplayabilmiş olması. AVM yatırımcı, yönetici ve danışmanlarından moda-hazırgiyim perakendecilerine, restoran işletmecilerinden gıda perakendecilerine, elektronik/teknoloji zincirlerinden ev geliştirme ve kozmetiğe kadar geniş bir üye skalası olan TAMPF, bu özelliği ile başka hiçbir sektörde bulunmayan bir organizasyonu hayata geçirmiş oldu. TAMPF bu yapısıyla, modern perakende içinde var olan farklı seslerin bir uyum içinde duyulmasına imkan sağlayacak.
TAMPF, yurtdışında büyümeyi hızlandıracak
2023 vizyonu olan 10 Türk dünya markasının birçoğunu Federasyon bünyesinden çıkarmayı planlayan TAMPF, Türk perakende markalarının yurtdışında büyümesinde aktif rol üstlenecek. Federasyon çatısı altındaki derneklerin birbiriyle etkileşimi, yurtdışı projelerinde ortak hareket etme bilincini geliştirecek, böylece Türkiye modern perakende markaları yurtdışında çok daha fazla sayıda mağazaya ulaşabilecek. Türk markaları 20 binin üzerinde mağaza ile dünyanın dört bir köşesine yayılmış olacak.
TAMPF Yönetim Kurulu Üyeleri
8 Temmuz Pazartesi günü yapılan genel kurulunda seçilen ve göreve başlayan TAMPF’ın Yönetim Kurulu, her derneğin yönlendirdiği 3 üyeden oluşuyor. Bu kapsamda, toplamda 10 asil, 5 yedek üyeden oluşan 15 kişilik bir Yönetim Kurulu bulunuyor. Vahap Küçük’ün Yönetim Kurulu Başkanı, Zafer Kurşun’un da Başkan Vekili olduğu Federasyon yönetim kurulu üyeleri ise şöyle:
• Vahap Küçük
• Hulusi Belgü
• Hüseyin Doğan
• Nihat Özdemir
• Alp Önder Özpamukçu
• Kaya Demirer
• Gamze Cizreli
• Mehmet Tevfik Nane
• Ömer Özgür Tort
• Zafer Kurşun
• Galip Aykaç
• Mehmet Gürs
• Rıfat Hakan Kodal
• Tekin Acar
• Yılmaz Yılmaz
•
TAMPF’ın stratejik hedefleri
• Türkiye’de modern perakende ve alışveriş-yaşam merkezleri sektörünün tüm kategorilerinde faaliyet gösteren, ortak amaç, ilke ve hedefleri benimseyen kuruluşlarının ulusal ekonomik politikalarının oluşturulmasına katkıda bulunmak
• Kayıt içi ekonominin artmasına katkıda bulunmak
• Kalıcı ihracat oluşturmak ve dünyaca tanınmış markaları bünyesinden çıkarmak
• Daha fazla istihdam olanağı sağlamak, kadın ve gençleri iş hayatına kazandırmada öncü rolü oynamak
• Modern perakende ve alışveriş-yaşam merkezleri sektörünün Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden birisi olarak sürdürülebilir gelişiminin altyapısını oluşturmak
• Kayıtlı-kurallı-etik-kurumsal perakendeciliğin gelişiminin yolunu açmak, büyütmek
• Bu sektörlerin uluslararası entegrasyonunu sağlamak
• Ortak sorunları ve çözüm önerilerini kamuoyuna, yetkili kurumlara duyurmak
• Sektöre özel mesleki eğitimi güçlendirmek amacıyla güç birliği yaptıkları ortak çalışma zemini oluşturmak
• Ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkıda bulunmak üzere, kaliteli üretim-hizmet-istihdam-yaşam formülünün daha yoğun biçimde uygulanmasının olanaklarını yaratarak, sürdürülebilir çevre ve kent gelişimine katkıda bulunmak
• Ülkedeki potansiyellerin en iyi şekilde değerlendirilmesi için faaliyetlerde bulunmak, özel girişimciliğin yaygınlaşmasına çalışmak
• Toplumdaki öncü ve girişimci niteliklerini geliştirmek üzere alışveriş ve tüketim standartlarının yükselmesine önayak olan kurumların çoğalmasını sağlayarak, temsil tabanı geniş, güçlü bir örgütlenme gerçekleştirmek
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde