İzocam Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Fatih Öktem, ısı yalıtımı ve Pasiv Ev konusunu açıkladı
Pasiv Ev şartlarına yaklaşmak mümkün. Böylece ısı yalıtımını doğru bir şekilde gerçekleştirirken, karlı da çıkılabilir. İzocam Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Fatih Öktem konuyla ilgili şöyle konuştu:
Batı bölgelerimizde bulunan evlerde kalın yalıtım ile, yazın soğutma ve kışın ısınma amaçlı enerji tüketimini azaltmak mümkün. Bodrum’da, Antalya’da ya da Çeşme’de yer alan bir evin en az İstanbul’dakiler kadar yalıtım ihtiyacı bulunuyor. Burada önemli olan nokta mevsim koşullarına uygun olan kalın yalıtımın yönetmelikler doğrultusunda uygulanması gerekiyor. Yalıtım kalınlıkları illerin, hatta ilçelerin konumlarına göre bile değişiklik gösteriyor. Örneğin Datça’da yer alan bir evde duvarlarda asgari 6 cm ve çatılarda en az 10 cm yalıtımın yapılması gerekir. Yönetmeliği gerek şartı olarak bu kalınlıklar Fethiye, Datça, Marmaris ve Gökova gibi yazın gözbebeği olan diğer ilçelerimiz için de geçerlidir. Örneğin sıfır enerjili evler veya bir başka deyişle Pasif Evler yüksek kalınlıkta yalıtım uygulaması ile inşa edilmeleri sayesinde yüzde 100 enerji tasarrufu sağlıyor. Dolayısıyla Pasif Ev kriterlerindeki kalınlıklara yaklaşmamız, yalıtım ile enerji tasarrufunda yol kat etmemizi sağlayacaktır. Bu nedenle TS 825’te belirtilen yalıtım kalınlıklarının revize edilerek yükseltilmesi bizi gelişmiş ülkelerin hedeflemekte olduğu Pasif Ev şartlarına yaklaştıracaktır. Örneğin Gaziantep’te TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kurallarına göre duvarlarda en az 8 cm ve çatıda ise 12 cm kalınlıkta yalıtım yeterli görülürken, Türkiye’nin ilk sertifikalı pasif evi olan binada Pasif Ev standardına uygun koşulların teşkil edilebilmesi için duvarlarda en az 40 cm, döşemede 30 cm, çatıda ise 30 cm kalınlıkta yalıtım uygulanması ile ancak gelecek öngörülü enerji tasarrufundan söz edilebilmiştir.
Türkiye'de Pasiv Ev durumu nedir?
Türkiye’de yalıtım sektörü 16 milyon metreküplük bir pazara sahip ve kişi başına 0.2 metreküp yalıtım tüketimi bulunuyor. Avrupa’da ise kişi başına 0.7 metreküp yıllık yalıtım tüketimi düşüyor. Bu rakamın Amerika’da 1 metreküp seviyesinde olduğu ve pazar büyüklüğünün yaklaşık 260 milyon metreküp seviyesinde seyrettiği biliniyor.
Ülkemizde TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardı’ndaki sınır değerler doğrultusunda belirlenmiş olan ısı yalıtım kalınlıklarını daha da artırmak, binaların uzun dönem başarımlarında etkili olacaktır. Özellikle de 2000 yılından sonra inşa edilen yeni binalarda TS 825’de belirtilmiş kalınlıklara sadık kalınıyor ancak gelişmiş ülkeler ile karşılaştırıldığında bu kalınlıkların da yetersiz olduğu açıkça görülüyor ve standardın sürdürülebilirlik ve düşük karbon ekonomisi çerçevesinde revize edilerek, bir an önce ideal kalınlıklara yer verilmesi gerekiyor.
TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardı nedir?
TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardı, binalarda hem ısıtma hem de soğutma yapılması durumunda, ülkemiz genelindeki yalıtım kalınlıklarını derece gün sayısı temelli 4 farklı iklim bölgesine bağlı olarak duvarlarda en az 6-12 santimetre, çatılarda ise en az 10-18 santimetre olarak öngörüyor. Türkiye gibi farklı iklimlerin hüküm sürdüğü ülkelerde yalıtım kalınlıkları bölgelere göre de farklılık gösterebiliyor. Isıtmanın önemli olduğu Artvin’in Arhavi, Hopa gibi yüksek kesimlerde bulunan ilçelerinde yalıtım için öngörülen en düşük kalınlık duvarlarda 6 cm seviyesindeyken, soğutmanın önemli olduğu Bodrum ve Ayvalık gibi sahil kesimlerinde de duvarlarda asgari 6 cm kalınlıkta yalıtıma ihtiyaç olabiliyor. İstanbul 2. bölge için de 8 cm kalınlık uygulanması gerekiyor. Ankara 3. bölge için 10 cm ve Erzurum 4. bölge için ise 12 cm olması gereken en düşük kalınlıklar olarak tespit ediliyor ısıtma ve soğutmanın yapıldığı bina duvarları için... Ancak doğru olan ise bu kalınlıkların iki katı oranında uygulamalar yapılması. İzocam, doğru ve kalın yalıtımla tam bir koruma sağlanabileceğini ve daha konforlu yazlık evlere sahip olunabileceğini vurguluyor.
Firma Bilgisi: Izocam
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde