Türkiye genelinde gerçekleştirilen bir araştırma İklim Değişikliği endişesinin giderek yükseldiğini ortaya koydu. Araştırma, Türkiye vatandaşlarının iklim değişikliği konusunda Avrupalılardan daha endişeli olduğunu gösterdi
İklim değişikliği ve küresel ısınma konusunda yürütülen bir araştırma Türkiye genelinde bu konuya duyulan hassasiyetin giderek yükseldiğini gösterdi. İklim Haber ve Konda Araştırma şirketi tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre katılımcıların yüzde 86'lık kesimi iklim değişikliğinin yaşandığı görüşüne sahip olduğunu bildirirken, toplumun 4'te 3'lük kısmı ise bu değişimden endişe duyduğunu dile getirdi.
Araştırma 2017 yılında European Social Survey-Avrupa Sosyal Anket Kurumu tarafından hazırlanan ve 18 ülkenin vatandaşlarına yöneltilen soruların Türkiyeli vatandaşlara sorulması usulüyle gerçekleştirildi. 'İklim konusunda endişeli misiniz?' ve "İklim konusundan ne kadar endişelisiniz?' gibi soruların yöneltildiği vatandaşların yüzde 25'i "çok endişeliyim", yüzde 50'si ise "endişeliyim" yanıtını verdi.
Bu ölçümler ise çarpıcı bir sonuç ortaya koydu. Elde edilen verilen Türkiye'de yaşayanların iklim değişikliği konusunda Avrupalılara kıyasla daha endişeli olduğunu gösterdi. Araştırmada "Küresel ısınmanın yaşandığını düşünüyor musunuz?" sorusuna yalnızca yüzde 10'luk kesim 'Hayır' yanıtını verirken "Yüzde 86.8'lik kesim ise bu soruya "Evet' yanıtını verdi. Yüzde 3.2'lik kesim ise soruyu yanıtlamadı.
Konuyla ilgili olarak bir basın bildirisi yayınlayan İklim Haber de Türkiye'de sel ve benzeri doğal afetlerin şiddet ve sıklık periyodunun artışına ilişkin bir sosyal hassasiyetin oluştuğunu gösterdi. Buna göre son yıllarda Türkiye genelindeki fırtına, aşırı sıcaklık, kuraklık ya da düzensiz hava olaylarının artıp artmadığına ilişkin soruya a katılımcıların yüzde 76.3'ü 'Arttı' yanıtını verdi. Katılımcıların yüzde 6.5'lik kesimi ise 'azaldı' dedi.
Katılımcılara sorulan bir diğer önemli soru ise, "yaşadığınız yerin yakınlarına yapılacak enerji santralinin hangi tür olmasını istersiniz?" oldu. Katılımcıların yüzde 70.5'lik kısmı güneş enerjisini ilk sırada gösterirken, rüzgar enerjisi ise ikinci sırada yer aldı.
Geçen yıl yapılan Paris İklim Konferansı'nda hangi kararlar alındı? Ayrıntılar için tıklayın...
Dünyanın 195 ülkesinden gelen delgelerin katılımıyla gerçekleştirilen 21. Birleşmiş Milletler İklim Değişiklik Taraftar Konferansı'ndan küresel ısınmanın 2 derece ile sınırlandırılması kararı çıktı. Ancak uzmanlar şimdiden 1 dereceye yaklaşan küresel ısınmaya ilişkin bu hedefin tutturulabilmesinin zor olduğu kanaatinde. Zira konferansta, sıcaklık artışına neden olan fosil yakıtlardan vazgeçilmesi ve ormansızlaşma gibi temel problemlere ilişkin somut önerilere yer verilmedi.
Tarihi başarı kılıfının ardındaki gerçek: Dünya kaderine terk edildi
Paris İklim Konferansı sonuç metnini, "tarihi başarı" olarak sunan genel yorumları eleştiren uzmanlar arasındaki genel görüş bu haliyle anlaşmanın "iklim değişikliğini" durdurma şansının bulunmadığı yönünde. 5 yılda bir ulusal katkı niyetlerinin revize edilmesi maddesini de içeren metin, bu haliyle küresel ısınmanın 2.7-3.5 derece arasında gerçekleşmesi gibi korkunç bir tablo içeriyor. Ancak çok daha vahimi 2025'e kadar hiçbir devletin ulusal katkı niyetini revize etme zorunluluğunun bulunmaması. Böylece şayet niyet revizasyonu gerçekleşmezse küresel ısınma 3.5 derece düzeyinde. Diğer taraftan katılımcı devletlerin hedefleri tutturma yolundaki bir diğer problem de 37 milyar tonluk karbondioksit salınımının, 2 derecelik ısınma için yeterli olmamasından kaynaklanıyor. Böylesi bir hedef için yapılması gereken şey, 2050 yılına dek karbonsuzlaşma hedefini belirlemekti.
Türkiye'nin fosil yakıtla imtihanı
Sonuç bildirgesinde yer alan hedeflerin tutturulmasındaki zorluk Türkiye için, 2030 yılına kadar 1 milyar 175 milyon ton olarak öngörülen sera gazı emisyonların yüzde 21 oranında azaltma taahhüdünü de yerine getirme anlamına geliyor. Hürriyet'ten Merve Erdil'e açıklamalarda bulunan İstanbul Politikalar Merkezi Kıdemli Uzmanı Ümit Şahin, Türkiye'ni taahhüdünü yerine getirmesi adına 2018'e dek, ulusal katkı hedefini revize etmesi ve 2020 yılına kadar da tüm kömür yatırımlarından vazgeçmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye'nin yükümlülüklerini yerine getirmesi hususunu masaya yatıram Sürdürülebilir üretim ve Tüketim Derneği Başkanı Prof. Dr. Etem Karakaya da, Türkiye'nin 2018 yılına kadar ciddi bilimsel çalışmalarla ulusal katkı niyet hedefini revize etmesi gerektiğini söyledi. Karakaya Türkiye'nin yapması gerekenleri şu şekilde özetledi:
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde