Para konuta gidiyor

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından yılda 4 kez düzenlenen gündem buluşmalarında Türkiye’nin ekonomisi ve onun lokomotifi inşaat sektörü konuşuldu. Konuşmacılardan Prof. Dr. Kerem Alkin, “Türkiye’de para konuta gidiyor” dedi.

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin yılda 4 kez çeyrek periyotlarda düzenlediği gündem buluşmalarında Türkiye’nin ikinci yarısındaki ekonomik beklentiler konuşuldu. Siyasi gelişmelerin piyasaları nasıl etkileyeceği, küresel ekonomik gelişmelerin ve  kararların Türkiye ekonomisine ve piyasalara etkisi konuları da ele alındı. Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Oktay Alptekin, Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Kerem Alkin, Ekonomi ve Strateji Danışmanlık Hizmetleri Başkanı Dr. Can Fuat Gürlesel ve Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) Direktörü, Ekonomist Prof. Dr. Seyfettin Gürsel’in konuşmacı olarak katıldı. İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Oktay Alptekin’in yaptığı açılış konuşmasının ardından, kürsüye gelen Prof. Dr. Kerem Alkin, Türk ve dünya ekonomisinin gündemindeki başlıkları sıraladı. Alkin’e göre başlıklar şöyle; FED’in karar ve adımları, ABD ekonomisinin seyri, faiz artışlarının seyri ve resesyon riski, G20 ülkeleri arasındaki kirli kur savaşı, Euro Bölgesi’nin bugünü ve geleceği, Terör gerilimi ve Suriye’deki savaş ve gerilimin Avrupa’ya sıçraması, Türkiye’de 64. Hükümetten, 65. Hükümete geçiş süreci ve yeni hükümetin reform paketleri ve terörle mücadele. İMSAD gündem buluşmalarında Türkiye’nin ekonomik dinamikleri değerlendirildiğinde reel paranın mevduatlara değil, konuta gittiği konuşuldu. Bu şekilde de Türkiye’de hala konutun yatırım için en risksiz ve en kazançlı yatırım aracı olduğu ortaya çıkıyor.

“Konut endüstrisindeki yatırımlar 100 sektörü daha canlı tutuyor”
Prof. Dr. Seyfettin Gürsel Türkiye’nin ekonomik olarak bu yıl en fazla yüzde 4’lük bir büyüme göstereceğini belirterek, bunun bir kriz olmadığını ama Türkiye gibi bir ülke için de çok küçük bir büyüme olduğunu ifade etti. Hükümetin hedeflediği 2023 vizyonu için en az yüzde 8-9’luk bir büyüme gerektiğini söyledi. Gürsel, özel sektör yatırımlarının da son derece azaldığını bunun da teşviklerle arttırılması gerektiğini ifade etti.
Türkiye’nin ikinci yarısında ekonomik hareketlilik getirmesi beklenen yer mega projeler olacak. Mega projeler de kendi kaynaklarını kullanan bankalar tarafından finanse ediliyor. Türk bankaları bu durumdan dolayı kaynak kullanımı konusunda zorluk çekiyor. Çünkü Türk halkı, Türk Lirası kazandırmadığı için parasını mevduata yatırmıyor. Bunun yerine konuta yatırıyor.  Konut endüstrisindeki yatırımlar da en az 100 sektörü daha canlı tutuyor. Fakat reel para konuta yatırıldığında, müşteri bulamadığı için donmuş oluyor. İnsanlar bankaların mevduatlarından elde edemeyeceği karı, konut bir gün değerlenir diye konuta yatırıyor.

Firma Bilgisi: Imsad

Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR