22.2.2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Otopark Yönetmeliği'nde yeniden değişikliğe gidildi.
Otopark Yönetmeliği'nde yeni bir değişikliğe gidildi. Yeni değişiklikle birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı cephesi 9 metre, alanı ise 250 metrekareden küçük olan ve mimari ve alan yetmezliği nedeniyle kısmi olarak otopark inşa erdilebilen parsellerde otopark ihtiyacının en az yarısının parselinde karşılanabilmesi halendi konut için gerekli asgari otopark ihtiyacını yüzde 50 oranında azaltabilme kararı aldı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı otopark ihtiyacını parselinde karşılayamayanlar için Otopark Yönetmeliği'nde değişime gitti. Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan Otopark Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile, taşıt asansörü ya da mekanik otoark sistemleri de kullanılmasına karşın, binaların bodrum katları ve parselinde otopark yapımına engel teşkil edebilecek teknik zaruretin ilgili kamu yetkilileri ile üniversitelerce düzenlenecek rapor dikkate alınarak tespit edilmesi hükmüne yer verildi.
Resmi Gazete'de yayımlanan düzeltmeye göre uygulama cephesi 9 metre, alanı ise 250 metrekareden küçük olan ve mimarı ya da alan açısından yetersiz parsellerde uygulanacak. Buralarda kısmen otopark yapılabilen parsellerde otopark ihtiyacının en az yarısının parselinde karşılanabilmesi halinde konut için gereken asgari otopark ihtiyacının da yüzde 50 oranında azaltılabilmesi mümkün olacak. Otopark yönetmeliğinin 15 Eylül 2018 tarihinde yürürlüğe girmesi planlanıyor.
Otopark Yönetmeliği'nde önemli bir değişiklik de 2017'nin son aylarında yapılmıştı. 2017 yılının son aylarında Resmi Gazete'de yayımlanan Oropark Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik maddesi ile yürürlük tarihi 1 Haziran 2018 tarihinden 1 Ocak 2019 tarihine ertelendi. Diğer taraftan ilk düzenlemedeki Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı eğitim tesis alanları hariç ibaresi de değiştirildi
İlk olarak 22.2.2018 tarihinli ve 30340 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Otopark Yönetmeliği'nin 6 ve 16'ıncı maddelerinde değişikliğe gidildi. En önemli farklılaşma 16'ıncı maddede düzenlenen yürürlük tarihine ilişkin olarak gerçekleştirildi. Bugünkü Resim Gazete'de konuyla ilgili yapılan açıklamada: "Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinde yer alan “1/6/2018” ibaresi “1/1/2019” şeklinde değiştirilmiştir." ifadesine yer verildi. Bu değişiklikle birlikte 1 Haziran 2018 tarihinde yürürlüğe girmesi beklenen Otopark Yönetmeliği'nın 1 Ocak 2019 tarihinde uygulamaya alınmasına karar verilmiş oldu.
Diğer taraftan Otopark Yönetmeliği'nın 6'ıncı maddesinde de değişikliğe gidildi. Bugünkü Resmi Gazete'de konuyla ilgili olarak: "22/2/2018 tarihli ve 30340 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Otopark Yönetmeliğinin 6 ncı maddesinin dördüncü fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim tesis alanları hariç,” ibaresi “Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim tesis alanlarındaki projeler için düzenleme ve onaylar Milli Eğitim Bakanlığına ait olmak üzere” şeklinde değiştirilmiştir." ifadelerini kullandı. Bu değişiklikle birlikte okulların zeminlerinin altına otopark yapılabilmesinin de önü açılmış oldu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan bir yönetmelikle, büyük kentlerin en büyük sorunu olarak dikkat çeken otoparklar için yeni düzenlemeler getiriliyor. Bakanlık "Otopark Yönetmeliği" ile birlikte, daha önce 3 daire için en az 1 otopark oluşturma şartı daire başına otopark zorunluluğuna dönüştürülecek. Yeni taslakta uygulanmak olan tanım ve kavramlara da açıklık getirilirken, açık otopark, ada içi otopark, ortak otopark, yeraltı otoparkı ve mekanik otopark gibi uygulamaların tanıma dahil edildiği gözlemlendi.
Halen yürürlükte olan yönetmelik kapsamında otopark ihtiyacının karşılanamadığı durumlarda belediye ve valiliklerin otopark bedeli alma uygulaması yeni taslak ile birlikte değişikliğe uğrayacak. Yeni değişiklik ile birlikte otopark bedelinin kim tarafından ve hangi usullere göre alınacağına ilişkin maddelerin yer aldığı bölümün kaldırılması gündeme geldi. Yalnızca parselinde ya da yapısında otopark tesisinin mümkün olmadığı hallerde yönetmeliğe uygun olarak otopark bedelinin isteneceği ibaresinin yer aldığı düzenlemede, ek olarak otopark yapımının mümkün olmadığı durumlarda zorunlu otoparkın azami 250 metrelik yürüme mesafesinde bulunma şartı da getirildi.
Diğer taraftan yeni yönetmelik kapsamında otopark zorunluluğu taşıyan binalar da belirlendi. Buna göre toplu konut inşaatları, kamu kurum ve kuruluşları, tiyatro ve sinema gibi kültürel binalar, otel ve hastanelerde de otopark ihtiyacının kendi parsel ve bina bünyesinde karşılanma zorunluğu getirildi. Yürütülen hükümler ve kriterle ise şu şekilde belirlendi:
- Her daireye en az bir araç için otopark zorunluluğu getirildi
- Mağaza, banka ve dükkanlarda otoparklara 30 metre, market ve AVM"lerde 20 metre maksimum uzaklık sınırı getirildi.
- Hastanelerde 75 metrekare başına 1 otopark alanı, ibadet yerlerinde ise 100 metrekareye en az bir araçlık otopark yeri ayrılma zorunluluğu getirildi.
- Bu kriterleri yerine getirmeyenlere yapı kullanım izninin verilmemesi kararlaştırıldı
- Ayrılan otopark alanlarından 50'de 1'i elekrikli araçlara ayrılacak.
- Açık otoparkların zemininin su geçiren malzemedene yapılması esas olacak.
- Tüm otopark inşaatlarında otopark alanının yüzde 1'lik kısmına ilave bir alan, bisiklet ve motosiklet park yeri olarak ayrılacak.
- Kaldırımlar ve yayalara ayrılmış kısımlar otopark olarak kullanılamayacak
- Yeni bir kavram olarak Park et-Devam et türü otoparklar, toplu taşıma istasyonu, aktarma noktaları ve duraklara en fazla 500 metre mesafede tesis edilecek
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde