Osmangazi Köprüsü'nün 2008 yılı baz alınarak belirlenen 35 dolarlık ücretinin, ABD Tüketici Fiyatları'na endekslendiği anlaşıldı. Günde 10 bin aracın geçmesi halinde Hazine'nin yapacağı ödeme 1.350.000 dolar düzeyinde
Osmangazi Köprüsü ve fiyat geçişleriyle ilgili olarak neredeyse her gün yeni bir bilgi kamuoyu ile paylaşılıyor. Medyada yer alan son haberlere göre, bugün 35 dolar olarak belirlenen geçişin, 2008 yılı ABD Tüketici Fiyatları Endeksi'ne göre planlanmış durumda. Bu ise şu anlama geliyor: Tüketici Fiyatları Endeksi'nde artışa paralel olarak geçiş ücretlerinde artış gerçekleşecek. Bu artış ise doğrudan "geçiş bedeline" yansısın ya da yansımasın devlet garantisi altında olduğu için Hazine'ye ekstra yük getirmeyi sürdürecek.
Bir garip anlaşma maddesi: Geçiş farkını devlet ödeyecek
Bir diğer deyişle, son indirimlerle birlikte 25 dolara gerileyen ücretlerden, Köprüyü işleten firmaların herhangi bir zararı olmayacak. ABD Tüketici Fiyatları Endeksi'nin bugün 39 dolara ulaştığını kabul edersek, geçen her aracın 14 dolarlık farkı da Hazine tarafından ödenecek. Endeksin yıl sonunda 40 dolara ulaşması halinde de, şayet yeni bir zam yaşanmazsa, devletin ödeyeceği bedel 15 doları bulacak.
Bir garip anlaşma maddesi daha: 40 bin aracı devlet tamamlayacak
Söz konusu 15 dolarlık farkın esas yükü, anlaşmanın bir diğer maddesi ile beraber düşünüldüğünde daha net biçimde ortaya çıkıyor. Bu madde ise Devletin günde 40 bin araçlık geçişi garanti etmesinden kaynaklanıyor. Bu ise şu anlama geliyor: Ücretlerdeki yükseklik nedeniyle günlük 10 bin araç geçişinin dahi gerçekleşmesinin mümkün gözükmediği köprüden, taahüt edilen ama geçiş yapmayan tüm araçların paralarını da devlet karşılayacak. Bir diğer deyişle, günde 10 bin araç geçse, 30.000 aracın 40 dolarlık bedeli devlet tarafından karşılanacak. Bu ise gün başında 1.200.000 dolarlık yük anlamına geliyor.
Buna bir de geçiş yapan 10 bin araçtan alınan 15 dolarlık gizli yük eklendiğinde 150.000 dolarlık ek maliyet çıkıyor.
Bir diğer deyişle Devlet ortalama her gün, 1.350.000 dolarlık ödeme yapmak zorunda kalacak.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde