Gayrimenkul sektöründen ev sahibi olma hayali kuran orta sınıfı umutlandıran ‘ucuz konut’ formülleri peşpeşe geliyor. Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum’un ‘ucuz konut’ çağrısısına, Teknik Yapı Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım’dan bir öneriyle destek g
Yeni yılın ilk günlerinde Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Genel Müdürü Murat Kurum’un gündeme getirdiği ‘lüksten kaçınalım konutu ucuzlatalım’ çağrısı ses buluyor. Konut talebinin ağırlıkla orta sınıf kesiminde olduğu biliniyor. Orta sınıfın İstanbul’da sahip olabileceği konutların metrekare fiyatı 4 bin - 4 bin 500 lira aralığında olmasına rağmen, üretilen markalı konutların metrekare fiyatı 6 bin liradan başlıyor daha yukarılara doğru çıkıyor. Tasarruf ve birikim oranının düşük olması, konut kredi faizlerinin yüksekliği gibi nedenler de eklenince orta sınıfın ev sahibi olma isteği hayale dönüşüyor. İşte bu nokta’da Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum’un ‘ucuz konut’ formülü orta sınıfın ev sahibi olma umudu için kapı araladı.
Murat Kurum’un ‘ucuz konut’ formülünü bir hatırlayalım. Özetle Murat Kurum, yapılan projelerde kaliteden ödün vermeden kullanılan malzemede lüks malzeme kullanımından kaçınılmasını, projelerdeki sosyal donatı alanlarının ihtiyacın ötesine geçmeyecek şekilde daha mütevazi biçimde yapılmasını öneriyor. Birçok projede hayata geçirilen sosyal donatıların projede yaşamın başlamasından sonra kullanılmadığına dikkat çekerek, ihtayaca uygun ortak alanlar yapılarak hem maliyetlerin, hem konut fiyatlarının, hem de aidatların düşürülebileceğini ifade ediyor. Murat Kurum böylelikle konut fiyatlarının yüzde 10 aşağıya çekilebileceğinin altını çiziyor.
Geçtiğimiz günlerde Katar’ın Başkenti Doha’da gerçekleştirilen Uluslararası Yatırım ve Ticaret Fuarı Expo Turkey by Katar’ın katılımcılarından Teknik Yapı’nın Başkan Yardımcı Umut Durbakayım’da Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum’un ‘ucuz konut’ çağrısına destek verdiklerini açıkladı.
Konut talebini şekillendiren en önemli başlık maddesinin konutun metrekare birim maliyeti olduğuna dikat çeken Umut Durbakayım, “Son 5 yıldır yapılan projelerdeki sosyal donatılarda aşırıya kaçanlar oldu. Kullanılmayan sosyal alanların maliyeti, projenin toplam maliyetini, dolayısıyla daire metrekare maliyetini de yukarı taşıdı” değerlendirmesinde bulundu.
Teknik Yapı’nın projelerinde uyguladığı model de sektöre ışık tutması gereken bir model olarak ele alınmalı. Tamamlanmış birçok projede, kullanılmayan atıl kalan, iyi işletilemeyen ve aidat yükü olarak projede yaşayanlara dönen açık, kapalı havuz, spor tesisi, kafeterya gibi ortak sosyal alanlar olduğunu biiliyoruz.
Umut Durbakayım, Teknik Yapı olarak uyguladıkları modeli şöyle anlatıyor: ““Teknik Yapı olarak toplam maliyeti azaltmak için aidatları minimuma indiren ve daire fiyatlarının kat malikleri üzerindeki yükünü uzun vadede azaltan çözümü, hem Bağdat Caddesi’ndeki projelerimizde hem de Emlak Konut GYO ile gerçekleştirdiğimiz hasılat paylaşım projelerinde de uyguluyoruz. Her projemizde kiralanabilir alanlar üreterek bu projenin ortak alanları olarak kat maliklerine sunuyoruz. Elde edilen kira gelirleriyle aidat giderlerini minimum seviyeye çekerek, uzun vadede daire metrekare fiyatlarını da aşağıya çekmiş oluyoruz”.
Daire metrekare birim fiyatlarının ulaşılabilir seviyede olması için Umut Durbakayım’ın daha farklı önerileri de oldu. Bunlardan biri de projelerde yer alan otopark alanlarıyla ilgili. Umut Durbakayım, projeler içindeki otopark alanlarının ortak alan vasfından çıkartılmasını, her daireye ayrıca tahsis edilmesini yani tapulandırılmasını öneriyor. Böylece isteyen daireyi satın alırken otopark alanı için tercih kullanabilecek. İsteyen otopark alanını kiraya vererek, isteyen satarak daire maliyetini düşürebilecek. Umut Durbakayım, “Böylelikle bir taşla iki kuş vurmak mümkün. Hem trafik sorununa çözüm üretmiş oluruz, hem de isteyenlere maliyeti ve aidatı düşük daire sunmuş oluruz.” diyor.
Bunun örneklerini birçok ülkede görmenin mümkün olduğunu ifade eden Umut Durbakayım, İngiltere’de merkeze yakınlığına göre otopark kiralarının 20 - 100 bin sterlin olduğu bilgisini paylaştı. Rusya’da da benzer uygulamaların olduğunu söyleyen Durbakayım, apartman altı otoparkların Moskova’daki trafiğe önemli bir çözüm sunduğunu belirtti.
Bir projede inşa edilen her daire için uluslararası standartlar göz önünde bulundurularak otopark imalatı yapılıyor. Yani her bir daire için yaklaşık 35 metrekarelik otopark alanı inşaatı yapılıyor. Ortalama 100 metrekarelik bir daire için yapılan otopark alanının inşaat bedeli ise toplam daire inşaat bedelinin yüzde 12’sini buluyor. Metrekaresi 4 bin 500 lira olan 100 metrekarelik bir dairenin fiyatı otoparkı ile birlikte 450 bin lira olurken, söz konusu maliyet hesabına göre otopark olmayan daire fiyatı yaklaşık 395 bin liraya düşüyor.
Her daire için 35 metrekarelik otopark alanının sabit olacağı düşünüldüğünde; daire metrekaresi düştükçe otopark alan maliyetinin toplam daire içindeki maliyeti büyüyor. Diğer bir ifade ile 50-70 metrekare daire alanların tasarruf edeceği rakam daha da artıyor.
Konut projesi yapmak sadece inşaat yapmak demek değil. Konut geliştirmek için sadece inşaatı bilmek yetmiyor, arz talep dengesini analiz edebilecek düzeyde ekonomi bilmek, sosyal bilimleri bilmek, planlama bilmek, şehircilik ilkelerini bilmek ve de vizyon sahibi olmak gerekiyor. Kurumsallaşma sürecini henüz tamamlamamış konut sektöründe, hesap kitap bilmeyen, vizyon sahibi olmayan oyuncular da var. Konut sektörünün içinden geçtiği dönem, satışların yavaşlaması, kar marjlarının düşmesi sektörde bir düzeltmeyi, elemeyi de beraberinde getirecek. Sektörün vizyoner, kalıcı oyuncularının elini taşın altına koyarak, sürdürülebilir bir konut sektörü ve talebin en fazla olduğu orta sınıfı ev sahibi yapacak formülleri geliştirmek üzere ortak akıl üretmeleri gerekiyor. Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum’un açtığı, Teknik Yapı Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım’ın fikir ve uygulamalarıyla desteklediği ‘ucuz konut’ tartışmasının derinleştirilmesi gerekiyor. GYODER, KONUTDER, İNDER gibi sektör derneklerininin de katılımıyla gerçekleştirilecek bir çalıştay bu tartışmayı derinleştirmek için bir adım olabilir.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde