Ömer Faruk Çelik: Orta gelirliye konut üretmek şart

EYG Grup İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, yeni yılla birlikte orta gelirlinin ihtiyacının, bu gelir grubuna kimin nasıl konut üreteceğinin ve onların bu konutlara nasıl ulaşacağı konusunun irdelenmesi gerektiğine dikkat çekti

Konut sektörünün 2014 değerlendirmesini yapan EYG Grup İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, "2014 yılı, 2013 yılı sonunda yaşanan politik belirsizlikler ve global ekonomideki gelişmelerden yola çıkarak aslında kısmen zor geçmesini beklediğimiz bir yıldı. Yılın ilk yarısına baktığımızda, konut sektöründe hep seçimleri konuştuk. Buna ilave olarak KDV konusu ve maliyetlerin artışı, sektörü etkiledi ve satışlarda buna bağlı olarak bir miktar küçülme yaşandı" dedi.

Diğer yandan yılın ikinci yarısının ise daha olumlu bir seyir izlediğine değinen Ömer Faruk Çelik, "Ağustos ve Eylül aylarında satılan konut sayıları geçen senenin aynı aylarına göre yaklaşık yüzde 20 oranında yüksek seyretti. Bu da ekonomik ve politik belirsizlik durumunda tüketicinin alım kararını ötelese de, aslında güçlü bir talep olduğunu ve beklentilerin düzelmesi ile bunun hızlı bir şekilde piyasaya geldiğini gösteriyor" diye konuştu.

2015'e iyimser bakıyor
2015 yılı içinse beklentilerinin daha iyimser olduğunu söyleyen Çelik, yeni yılda gerek sermaye girişi, gerekse enflasyondaki olumlu hareketlerin faiz oranlarına yansıyacağını, bununla beraber konut kredisi faizlerinin yönünün de aşağıya doğru olmasını beklediklerini dile getirdi.

Konut ihtiyacı artıyor
Önümüzdeki 5-10 hatta 20 yılda da her yıl 600-700 bin konut ihtiyacı artarak devam edecek gibi gözüktüğünü sözlerine ekleyen Çelik, "Konut geliştiricilerinin de üretim iştahı yerinde, üretim 800 bin adet gibi gidiyor. Ama irdelenecek, üzerinde durulacak asıl konu, sektördeki ihtiyacın yüzde 50'sinin sosyal konut statüsünde, metrekaresi 1000-2000 TL'yi geçmeyen konutlara yönelik, yüzde 30'unun ise 2000-3000 TL bandındaki konutlara yönelik olması. Bir başka deyişle, Türkiye'de konut talebinin yüzde 80'i orta ve alt gelir grubunun talebinden oluşuyor. Ancak üretilen konutların yüzde 80'lik kısmı, artan arsa maliyetleri nedeniyle orta ve üst gelir grubuna yönelik projelerden oluşuyor. İstanbul'a baktığımızda ise KONUTDER'in yaptığı araştırmaya göre, yılda 120 bin konut talebi oluşuyor. Bunun yaklaşık 70 bini sosyal konut iken, 30 bini orta, 20 bini de orta ve üst grubun konut talebinden meydana geliyor. Bu noktada orta gelirlinin ihtiyacının, bu gelir grubuna kimin nasıl konut üreteceğinin ve onların bu konutlara nasıl ulaşacağı konusunun irdelenmesi gerektiğini düşünüyorum" açıklamalarını yaptı.

 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR