Ölümlü iş kazalarındaki artış korkutuyor

Temmuz 2017'de aktif çalışma halindeyken geçirdiği kaza sonucu yaşamını yitiren 205 işçi ile birlikte Ocak-Temmuz dönemindeki toplam kayıp 1.119'a ulaştı. İnşaat sektörünün ölümlü iş kazalarındaki payı ise alınan tüm önlemlere karşın düşürülemiyor.

Türkiye'de iş kazası sonucu yaşamını yitiren işçi sayısındaki artış eğilimi, her sene bir önceki yılı geride bırakan düzeye ulaştı.  Yapılan araştırmalar, Temmuz ayında aktif çalışma halindeyken yaşamını yitiren işçi sayısının 205'i bulduğunu gösteriyor. Temmuz ayı rakamlarıyla birlikte Ocak-Temmuz döneminde yaşamını yitiren işçi sayısının 1.119 adede ulaştığı belirlenirken, bu rakam 2014 Soma faciası dışarıda bırakılırsa son 5 yılın en yüksek ikinci dönemsel karşılığına denk düşüyor. 

Son 5 yılın en yüksek düzeyi

Ortaya çıkan istatistikler 2017 yılı Ocak-Temmuz dönemindeki kayıplar açısından, Soma faciasının yaşandığı 2014 yılı dışarıda bırakılırsa son 5 yılın en yüksek düzeyine işaret ediyor. Mayıs 2014 tarihinde yaşanan Soma Maden kazasında 301 madenci hayatını kaybetmişti

Son 5 yılın Ocak Temmuz dönemine ilişkin istatistikler şu şekilde belirlenmişti:

- Ocak-Temmuz 2013: 627 işçi
- Ocak-Temmuz 2014: 1.139 işçi
- Ocak-Temmuz 2015: 982 işçi
- Ocak-Temmuz 2016: 1.108 işçi
- Ocak-Temmuz 2017: 1.119 işçi

Ölümlü iş kazası istatistikleri ve inşaat sektörünün rolü

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi tarafından yazılı, görsel ve dijital medyadan elde edilen bilgilerle derlenen Temmuz 2017 raporuna göre, son bir ay içinde yaşamını yitiren işçi sayısı 205 oldu. Yapılan ölçümlerde en yüksek ölüm oranının yüzde 25 ile inşaat-yol sektöründe yaşandığı belirlenirken, ikinci sırada tarım ve orman faaliyetleri yer aldı. Taşımacılık sektörünün payı ise yüzde 9 olarak belirlendi. Yalnızca Temmuz ayı içinde inşaat ve yol sektöründe yaşamını yitiren işçi sayısı 51, tarım ve orman işkolunda ise 45 kişi olarak saptandı. Böylece toplam ölümlü iş kazalarının yüzde 50'sine yakınının inşaat-yol ve tarım-orman olmak üzere iki iş kolunda gerçekleştiği belirlenmiş oldu. Yine inşaat ile ilişkili madencilik iş kolunda 8 işçi, metal işkolunda 7 işçi, çimento ve cam işkolunda 5 işçi, ağaç ve kağıt iş kolunda 1 işçi, gemi ve tersane işkolunda da 1 işçi hayatını kaybetti.

Yüksekten düşme sonucu ölümlerin payı yüzde 20

Yürütülen araştırmaya göre en yüksek ölüm nedeni olarak yüzde 24 ile trafik kazaları ilk sırada yer aldı. Diğer taraftan yüzde 20 oranlı yüksekten düşme ve yüzde 15 oranlı ezilme-göçük nedenli ölümlerin ise toplamda yüzde 35 ile önemli bir pay aldığı görüldü. Trafik ve servis kazası nedeniyle yaşamını yitiren işçi sayısı 49 olurken, yüksekten düşme nedeniyle 41, ezilme ve göçük nedeniyle de 31 işçi hayatını kaybetti. Temmuz ayı içinde şiddet sebebiyle hayatını yitiren işçi sayısı da 24 olarak saptandı. 

İşçi ölümlerinde İstanbul ilk sırada

Ölümlü iş kazalarının kentlere göre dağılımı bazında da ilk sırada İstanbul geldi. Temmuz ayında yaşamını yitiren işçilerden 19'u İstanbul'da, 10'u ise Adana'da yaşamını sürdürmekteydi. Temmuz ayında 60 farklı kentten işçinin hayatını kaybettiği belirlendi. Yaş gruplarına göre yapılan ölçümlerde ise en yoğun ölüm vakasının 99 işçi ile 28-50 yaş grubunda yaşandığı görülürken, 51-64 yaş grubunun kaybı 38 işçi olarak belirlendi. Hayatını yitiren işçilerden 34'ü ise 18-27 yaş grubunda yer alıyordu. 

 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR