Oda mı, balkon mu?

Mimar Eren Talu'ya göre, artan arsa fiyatları azalan daire metrekarelerini getirirken balkondan vazgeçmemek için imar kanununa ek bir madde gerekiyor.

İstanbul’da uçup giden arsa fiyatları doğru oranda ev fiyatlarını da uçururken, evlerde açık alan sorunu ortaya çıkıyor. Eskiden balkonsuz ev diye bir şey duymazken, son yıllarda balkonlu ev bulmak lüks sayılır oldu. Buradaki en önemli etken balkonun emsalden sayılması. İmar kanununa göre açık çıkmalar emsalden sayılınca müteahhitler de ‘ya oda ya balkon’ ikileminde kalıyor. Seçenekler 1’e inince de müteahhitler ve hak sahipleri zaten küçük metrekareli olan evlerde bir oda daha tercih ediyorlar. Mimar Eren Talu da bu çıkmazı en çok eleştirenlerden. Minimum 6 ay balkonunda oturulabilen İstanbul’daki evlerde, artık balkon yerine Fransız balkon diye bir şey olduğunu ve bunun kesinlikle balkon seçeneği olmadığını söyleyen Talu şöyle konuştu: “İstanbul’da minimum 6 ay balkonda oturma imkanı var. Sigara kullanan kişiler de artık bilinçlendiler ve iç mekanlarda sigara içmiyorlar. Bunun yerine balkonlarda sigara içmeyi tercih ediyorlar. Fakat bizim imar kanunlarımızda balkona kısıtlama getiriliyor. Yani ya balkon yap ya da bir oda daha yap deniyor. Böyle olunca mal sahipleri müteahhitler ve ev sahipleri bir odaları daha olmasını tercih ediyorlar. O zamanda TOKİ tarafından çıkarılmış ama benim mimar olarak kesinlikle inanmadığım Fransız balkon yapılıyor. Alüminyum korkuluk yapıp pencereleri tavandan yere kadar açınca orası balkon olmuyor. Orada ne sigara içilir, ne esinti alınır ne de yaşanır. Bu yalan bir durum.”

Ek bir madde gerekiyor
Mimar olarak çizdiği projelerde en çok balkon sınırlamasından sıkıntı duyduğunu söyleyen Talu, yaşanan problemin balkonların emsalden sayılmasından dolayı olduğunu söyledi. Fikirtepe kentsel dönüşümü kapsamındaki Mina Towers projesinin mimarlığını yapan Talu, “Mina Towers projesinde de ben çok fazla balkonlu ev çizdim. Fakat burada yüzde 56 hak sahibi var ve bana “bir oda daha yap balkon istemiyoruz” dediler. Bu durumda biz mimar olarak inanmadığımız bir hayata yaşayanları mahkum ediyoruz bu baskıdan dolayı. Ben isterim ki her dairede 6 kişinin yemek yiyeceği bir balkon olsun” diye konuştu. Talu, açık çıkmaları daire başına belirlenen metrekarede koyulabilir şeklinde bir ek madde ile bu sorunun ortadan kalkacağını da sözlerine ekledi.  


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

DAP Yapı’dan ‘Hababam’ sıcaklığı’nda Validebağ Konakları

Bağımsız Bölüm Nedir? İmar Barışı Bağımsız Bölüm Sayısı

Haciz Nedir?

İzale-i Şuyu Nedir? İzale-i Şuyu Davası Nasıl Açılır?

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR