Nizam nedir, ayrık nizam ve bitişik nizam nedir? Ayrık ve bitişik nizam çekme mesafeleri nelerdir? sorularının yanıtları bu yazımızda!
Nizam, düzen anlamına gelir ve imar uygulamalarında yapılaşma düzenini belirtmek için kullanılan bir terimdir. Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğine göre yapıların düzeni ayrık ve bitişik nizam olarak tanımlanır.
Hiçbir cephesinden diğer komşu binalara bitişik olmayan yapı düzenine ayrık nizam denir. Yapıların kullandığı taban alanı açısından daha az yoğunluğa sahip olan ayrık nizam düzeni, çevresindeki alanların fazlalığı nedeniyle çevreci imar düzeni olarak kabul edilir. İmar Yönetmeliğine göre ayrık nizama dahil yapıların taban alanına ilişkin azami yüzde 40'lık bir sınırlama olur.
Yapıların komşu parseldeki yapılara bitişik olmasına bitişik nizam adı verilir. Bitişik nizam olan yapılarda arka bahçeye çıkış, ortak alandan yapılır. Parsellerden ne kadar çekme mesafesi verileceği bahçenin konumu, yapının derinliği ve katlarına göre belirlenir.
Ayrık nizama sahip yapıların ön, yan ve arka bahçe çekme mesafeleri bina yüksekliğine paralel olarak düzenlenir. Yönetmeliğe göre ayrık nizam yapıların yoldan çekme mesafesi, azami 60,5 metre yüksekliğe sahip binalarda asgari 5 metre, 60,5 metreden yüksek binalarda asgari 15 metredir. Azami 4 katlı olan binalarda yan bahçe çekme mesafesi asgari 3 metredir. 4 katı aşan her bir kat sayısı için çekme mesafesinde 0,5 metre eklenir. Arka bahçe çekme mesafesi ise 4 katlı binalarda asgari 3 metredir. Bina derinliğinin 7 metreden az olması durumunda mesafe 2 metreye kadar indirilebilir. 4 katı aşan her bir kat için ise 0,5 metre eklenir.
Bitişik nizamlı yapılarda kullanılabilecek taban alanı çekme mesafesi adı verilen yönetmelik ile belirlenmiş olan mesafeler düşüldükten sonra ortaya çıkar. Parsellerdeki çekme mesafeleri ön ve yol kenarına denk gelen bahçeler için minimum 5 metre, yan bahçe için minimum 3 metre, arka bahçe için ise minimum 3 metredir. Bina derinliğinin 7 metreden az olduğu parsellerde bu mesafe 2 metreye kadar düşebilir. Bodrum katı dahil 4 katın üzerinde olan yapılarda kat başına çekme mesafesi ise yarım metredir.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde