Nevşehir yer altı kenti Temmuz'da ziyarete açılıyor

Nevşehir'de yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları sırasında açığa çıkarılan ve dünyanın en büyüğü olduğu anlaşılan antik yer altı kenti Temmuz 2018'de ziyarete açılıyor

Nevşehir'de yürütülmekte olan kentsel dönüşüm çalışmaları sırasında bulunan ve dünyanın en büyüğü olduğu anlaşılan antik yer altı kompleksi Temmuz 2018 tarihinde ziyarete açılacak. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Belediye Başkanı Hasan Ünver, ziyarete açılacak bölümün 100 bin metrekareyi bulacağını söyledi.

Dünyanın en büyük yer altı kenti ziyarete açılıyor

Nevşehir Kalesi ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi'nin uygulaması sırasında keşfedilen Nevşehir Antik Yer Altı Kenti Kompleksi'nin bir bölümü bu yaz ziyarete açılacak. Belediye Başkanı Hasan Ünver, dünyanın en büyük yer altı yerleşiminde temizlik çalışmalarının sürdüğünü belirterek, ziyarete açılacak kesimin 100 bin metrekare seviyesinde olduğunu söyledi. Antik kentin toplam boyutları ise 400 bin metrekare seviyesine yaklaşıyor. 

4 yıl önce çalışmalar başlamıştı

Nevşehir Belediye Başkanı Ünver, keşfinin ardından başladıkların kazı çalışmalarını belediye olanakları, üniversitelerden bilim insanları ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle sürdürdüklerini belirterek: "4 seneye yaklaşan bir zaman diliminde önemli verilere ulaştık. Osmanlı dönüminde de bu alanın önemli bir yerleşim merkezi olduğunu düşünüyoruz" dedi. Başbakanlık Devler Arşivleri Genel Müdürlüğü'nde görevli kişilerin de yardımları ile Damat İbrahim Paşa döneminden Cumhuriyetin ilk yıllarına dek konuyla ilgili çok sayıda belge derlediklerini ve toplamda 80 bine ulaşan bilgi ve belgenin eşliğinde bu bölgenin tarihini değerlendirme şansına kavuştuklarını vurguladı. Başkan Ünver: "İncelemelerimizden Damat İbrahim Paşa ve Fatma Sultan Vakfı tarafından yapılmış olan su yollarının belgelerine ve bölgedeki bir sarnıcın varlığına da bu sayede ulaştık." dedi. 

En uzun galeri 7 kilometre uzunluğunda

Bölgede yer alan galeriler içinde en uzununun 7 kilometreyi bulduğunu ve burada da kandil yerleri, insanların yaşamını belgeleyen tandırlar, orijinal su künkleri, topraktan yapılmış çeşitli imalathaneler, ocaklar ve çeşitli kullanım gereçlerine ulaşıldığını söyleyen Ünver: "Tüf kayalara oyulmuş normal yaşam merkezlerinin yanı sıra 12. yüzyıla tarihlenen kayadan oyma bir kilise bulgusuna ulaştık. Yine VI. yüzyıla ait manastır ve yine Selçuklu dönemine dek uzanan Kaya Camii olarak hizmet veren dini yapı hakkında bilgimiz var." dedi. Başkan Ünver, diğer taraftan bölgede çok sayıda ahır, 4 bezirhane, lületaşı başta olmak üzere diğer gereçler kullanılarak yapılan yüzlerce pipoya ulaşıldığını da belirterek: "Tüm çalışmalar kontrolümüz altında devam etmektedir. Çok yakında ziyarete açacağız." dedi. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR