Nasıl gayrimenkul değerleme uzmanı olunur?

Gayrimenkul sektörüne bağlı iş kolları gençler arasında tercih edilen meslekler arasında ilk sıraları almayı başarıyor. Bu mesleklerden biri de gayrimenkul değerleme uzmanlığı. İşte gayrimenkul değerleme uzmanı olmanın yolları...


Gayrimenkul sektörü hızla büyürken, gayrimenkul alanındaki iş kollarına da talep hızla artıyor. Bu mesleklerden biri de gayrimenkul değerleme uzmanlığı. Gayrimenkul değerleme uzmanlığı hem genç hem de dinamik bir sektör ve geleceği de son derece parlak. Türkiye’nin bu alandaki tek meslek birliği Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği (TDUB) Başkanı Bekir Yener Yıldırım’a nasıl gayrimenkul değerleme uzmanı olunur diye sorduk.

Yıldırım, bu mesleği yapabilmek için öncelikle üniversitelerin dört yıllık bölümlerinin birinden mezun olmak gerektiğini belirtti. Eğer bu kriter tamamsa, Sermaye Piyasası Kurulu’nun değerleme uzmanı olmaya yönelik yaptığı sınavı kazanmak gerekiyor. Ardından da eğer bu meslek yapılmışsa, en az üç yıldır yapıldığını ispatlamak gerekiyor.

Meslek yapılmamışsa da mesleki deneyim yerine geçen pratik uygulama eğitimlerine katılmak gerekiyor. Bu işlemler tamamlandıktan sonra gayrimenkul değerleme uzmanı lisansı alınabiliyor. Son olarak da Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği’ne kayıt olunması gerekiyor.  

Lisanslı değerleme uzmanı olduktan sonra belirli aralıklarla yenileme eğitimleri SPK tarafından yapılıyor. Bu eğitimlerde güncel bilgiler aktarılıyor. Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği’nin de özel değerleme gerektiren alanlarda sürekli eğitimleri devam ediyor. Yıldırım eğitimlerle ilgili, “Önümüzdeki günlerde de bu konularda saha eğitimleri yapmayı planlıyoruz. Değerleme Uzmanları Birliği bünyesinde de bir eğitim akademisi bulunuyor.

Burada pratik, konuya özel eğitimler veriyoruz. Örneğin kentsel dönüşüm, akaryakıt istasyonu değerleme gibi özel eğitimler veriyoruz ama genel eğitimleri birliğimizin de aralarında bulunduğu Sermaye Piyasası Lisanslama Kuruluşu Yenileme Eğitimi şeklinde tüm değerleme uzmanlarına veriyor” dedi.

Sektörde kaç kişi istihdam ediliyor?

Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği’nin iki tip üyesi bulunuyor. Biri bireysel değerleme uzmanları, diğeri ise lisanslı değerleme şirketleri. Birliğin üye sayısı birey olarak 3 bin 500’ün üzerinde. Şirket olarak da 130’un üzerinde üye bulunuyor. Değerleme uzmanı olmaya hak kazanmış ama henüz lisansını almamış olan bin 500 kişiyi de eklersek sayı 5 bini buluyor.

Sektörün toplam istihdam rakamına bakıldığında 10 binler civarına yaklaşan bir sayı var.  Bunlar da sahada çeşitli kurum ve birimlerde görev alıyor. Yıldırım Gayrimenkul değerleme uzmanının faaliyet alanları ise şöyle açıklıyor:
“Değerleme uzmanının faaliyet alanı ikiye ayrılıyor. Birincisi yasal olarak değerleme yaptırılması gereken alanlar var.

Bankaların verdiği konut kredilerine dayalı değerleme yaptırmak zorunlu. Sermaye Piyasası Kurulu’nun tüm gayrimenkul işlemlerinde ve gayrimenkul yatırım ortaklıkları ve fonlarının işlemleriyle kentsel dönüşüm projelerinde değerleme yaptırmak zorunlu. Bir de çeşitli sektörlerin, işletmelerin veya kuruluşların değerleme yaptırdığı alanlar var. Bunlarda da alım satım gibi işlemlerde gerçek rakamın belirlenmesi için değerleme raporu yaptırılabiliyor.”

Gayrimenkul değerleme uzmanlığının geleceği parlak
Mesleğin geleceğini değerlendiren Başkan Yıldırım, “Gayrimenkul türü olarak bakıldığında değerleyemediğimiz bir gayrimenkul yok. Akaryakıt istasyonundan konuta, ofisten alışveriş merkezine, otelden atık tesislerine kadar hepsinin değerleme raporu yapılabiliyor. Bu bilgi birikimi sektörde mevcut. Gayrimenkul değerleme hem büyüyen bir alan hem genç bir sektör olmasına rağmen çeşitli sıkıntıları var. Bu sıkıntılar zaten sektörün yeni olmasının getirdiği boşluklardan kaynaklanıyor. Fakat sektörün geleceği soon derece parlak. Rakamlar da bunu sürekli teyit ediyor. Çok genç bir sektör olmasına rağmen cirosu çok hızlı artıyor. Bu sektöre giren ve girmeyi düşünen kişi sayısı artıyor. Her gün önemini görüyoruz. Türkiye gayrimenkulde bir dönüşüm yaşıyor. Bazı kurallar yeniden oluşuyor. Biz her geçen gün değerlemenin öneminin artacağını, iş alanının ve bu sektöre giren uzman sayısının artacağını düşünüyoruz. Değerleme disiplinler arası bir uygulama. Çeşitli mesleklerden gelen kişiler burada buluşabiliyor. Örneğin şehir plancıları, harita mühendisleri, iktisat işletme mezunları, mimarlar ve mühendisler değerleme uzmanı olabiliyor.  


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

DAP Yapı’dan ‘Hababam’ sıcaklığı’nda Validebağ Konakları

Bağımsız Bölüm Nedir? İmar Barışı Bağımsız Bölüm Sayısı

Haciz Nedir?

İzale-i Şuyu Nedir? İzale-i Şuyu Davası Nasıl Açılır?

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR