Gayrimenkul sektörüne bağlı iş kolları gençler arasında tercih edilen meslekler arasında ilk sıraları almayı başarıyor. Bu mesleklerden biri de gayrimenkul değerleme uzmanlığı. İşte gayrimenkul değerleme uzmanı olmanın yolları...
Gayrimenkul sektörü hızla büyürken, gayrimenkul alanındaki iş kollarına da talep hızla artıyor. Bu mesleklerden biri de gayrimenkul değerleme uzmanlığı. Gayrimenkul değerleme uzmanlığı hem genç hem de dinamik bir sektör ve geleceği de son derece parlak. Türkiye’nin bu alandaki tek meslek birliği Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği (TDUB) Başkanı Bekir Yener Yıldırım’a nasıl gayrimenkul değerleme uzmanı olunur diye sorduk.
Yıldırım, bu mesleği yapabilmek için öncelikle üniversitelerin dört yıllık bölümlerinin birinden mezun olmak gerektiğini belirtti. Eğer bu kriter tamamsa, Sermaye Piyasası Kurulu’nun değerleme uzmanı olmaya yönelik yaptığı sınavı kazanmak gerekiyor. Ardından da eğer bu meslek yapılmışsa, en az üç yıldır yapıldığını ispatlamak gerekiyor.
Meslek yapılmamışsa da mesleki deneyim yerine geçen pratik uygulama eğitimlerine katılmak gerekiyor. Bu işlemler tamamlandıktan sonra gayrimenkul değerleme uzmanı lisansı alınabiliyor. Son olarak da Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği’ne kayıt olunması gerekiyor.
Lisanslı değerleme uzmanı olduktan sonra belirli aralıklarla yenileme eğitimleri SPK tarafından yapılıyor. Bu eğitimlerde güncel bilgiler aktarılıyor. Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği’nin de özel değerleme gerektiren alanlarda sürekli eğitimleri devam ediyor. Yıldırım eğitimlerle ilgili, “Önümüzdeki günlerde de bu konularda saha eğitimleri yapmayı planlıyoruz. Değerleme Uzmanları Birliği bünyesinde de bir eğitim akademisi bulunuyor.
Burada pratik, konuya özel eğitimler veriyoruz. Örneğin kentsel dönüşüm, akaryakıt istasyonu değerleme gibi özel eğitimler veriyoruz ama genel eğitimleri birliğimizin de aralarında bulunduğu Sermaye Piyasası Lisanslama Kuruluşu Yenileme Eğitimi şeklinde tüm değerleme uzmanlarına veriyor” dedi.
Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği’nin iki tip üyesi bulunuyor. Biri bireysel değerleme uzmanları, diğeri ise lisanslı değerleme şirketleri. Birliğin üye sayısı birey olarak 3 bin 500’ün üzerinde. Şirket olarak da 130’un üzerinde üye bulunuyor. Değerleme uzmanı olmaya hak kazanmış ama henüz lisansını almamış olan bin 500 kişiyi de eklersek sayı 5 bini buluyor.
Sektörün toplam istihdam rakamına bakıldığında 10 binler civarına yaklaşan bir sayı var. Bunlar da sahada çeşitli kurum ve birimlerde görev alıyor. Yıldırım Gayrimenkul değerleme uzmanının faaliyet alanları ise şöyle açıklıyor:
“Değerleme uzmanının faaliyet alanı ikiye ayrılıyor. Birincisi yasal olarak değerleme yaptırılması gereken alanlar var.
Bankaların verdiği konut kredilerine dayalı değerleme yaptırmak zorunlu. Sermaye Piyasası Kurulu’nun tüm gayrimenkul işlemlerinde ve gayrimenkul yatırım ortaklıkları ve fonlarının işlemleriyle kentsel dönüşüm projelerinde değerleme yaptırmak zorunlu. Bir de çeşitli sektörlerin, işletmelerin veya kuruluşların değerleme yaptırdığı alanlar var. Bunlarda da alım satım gibi işlemlerde gerçek rakamın belirlenmesi için değerleme raporu yaptırılabiliyor.”
Gayrimenkul değerleme uzmanlığının geleceği parlak
Mesleğin geleceğini değerlendiren Başkan Yıldırım, “Gayrimenkul türü olarak bakıldığında değerleyemediğimiz bir gayrimenkul yok. Akaryakıt istasyonundan konuta, ofisten alışveriş merkezine, otelden atık tesislerine kadar hepsinin değerleme raporu yapılabiliyor. Bu bilgi birikimi sektörde mevcut. Gayrimenkul değerleme hem büyüyen bir alan hem genç bir sektör olmasına rağmen çeşitli sıkıntıları var. Bu sıkıntılar zaten sektörün yeni olmasının getirdiği boşluklardan kaynaklanıyor. Fakat sektörün geleceği soon derece parlak. Rakamlar da bunu sürekli teyit ediyor. Çok genç bir sektör olmasına rağmen cirosu çok hızlı artıyor. Bu sektöre giren ve girmeyi düşünen kişi sayısı artıyor. Her gün önemini görüyoruz. Türkiye gayrimenkulde bir dönüşüm yaşıyor. Bazı kurallar yeniden oluşuyor. Biz her geçen gün değerlemenin öneminin artacağını, iş alanının ve bu sektöre giren uzman sayısının artacağını düşünüyoruz. Değerleme disiplinler arası bir uygulama. Çeşitli mesleklerden gelen kişiler burada buluşabiliyor. Örneğin şehir plancıları, harita mühendisleri, iktisat işletme mezunları, mimarlar ve mühendisler değerleme uzmanı olabiliyor.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde