Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün işletmecisi İbrahim Çeçen ve 3. Havalimanı ve Çanakkale Köprüsü gibi mega projelerin çalışmalarını sürdüren Nihat Özdemir, mega projelerin yapım ve işletme modelinin ekonomiye en hızlı katkıyı sağlayacak model ile hayata geç
Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün işletmecisi IC Yatırım Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen ve 3. Havalimanı ve Çanakkale Köprüsü gibi mega projelerin çalışmalarını sürdüren Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, mega projelerin yapım ve işletme modelinin en doğrusu olduğunu savundu. Bloomberg'in Ekonomi Zirvesi'nde konuşan eega projeleri hayata geçiren iş adamları, maliyet hesaplarının alternatif yapım yöntemlerinin bu projelerin ekonomiye katılım süresi kriteri ile değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün yapım maliyetleri ile ilgili soruya, "Devlet benzerini yapmadığı için, biz daha ucuzunu yaptık dememizin bir alamı yok." şeklinde yanıt veren IC Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen, bu yatırımların en büyük özelliğinin geri dönüş süresi ve ekonomiye katkı kapasitelerinin oluşum sürati olduğunu belirtti. Çeçen, yatırılan paranın eski dönem uygulamalarında 10 senelik bir zaman içinde yayıldığını belirterek: "Eskiden bu tip projelere 10 yıl yatırıyordunuz. Parayı bundan sonra kazanıyordunuz. Bu 10 yıl yatırılan paranın maliyeti var. Biz ne yapıyoruz? Bizim üzerimizdeki en büykü baskı zamandır. Biz yatırdığımızı en kısa zamanda nasıl ekonomiye kazandırırız bunun peşindeyiz." ifadelerini kullandı.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün bir eşinin mühendislik tarihinde bulunmadığına dikkat çeken Çeçen: "Dört şeritlidi, üzerinden raylı sistem geçiyor. Bizim köprü hem mühendislik hem de mimarlık açısından risklidir. Biz riske girerek böyle bir köprüyü yapmayı başardık. Bu 3 senede başarıldı.Bunun ekonomiye katkısını parayla ifade etmek mümkün değil." dedi
Çeçen, kamunun kendi girişimleriyle bu tip bir projeyi kaç liraya hayata geçireceğinin kestirilemeyeceğini de belirterek: "Devlet bunu yapsaydı kaça mal olurdu bilmem ama 15 yıl sürerdi. Paranın bir fiyatı var. Onun değerini 15 ile çaprmanız lazım. Bizde ise çarpan 3'tür. Maliyet çok daha düşük. Dünyada otoyol köprü ve barajların belirlenmiş maliyetleri var. Avrupa'da 3 şeritli otoyolun km si 20 bin Euro'dur. Türkiye'de 10 bin Euro'nun altında... Sebebi iş gücü ve mühendisliğin ucuz olmasıdır. Yoksa malzeme olarak aynıyız. En büyük fark işçi ve mühendisimizin gayretidir." şeklinde konuştu.
Çanakkale Köprüsü ile birlikte geçiş garantisi tartışmalarının tarafı haline gelen Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ise, en pahalı şeyin hiç olmayan şey olduğunu söyledi. Özdemir, tüm projelerde ihalelerin çok önemli yarışmalar sonrasında kazanıldığını, giderilmeyen bir ihtiyacın maliyetinin alabildiğine yüksek olduğunu da belirterek: "Bunun fiyatı mukayese edilemez. Yolunuz yoksa sanayi üretiminizin bir anlamı yok. Köprününüz yoksa geçiş maliyetleriniz yükselir. Türkiye gelecek hedeflerini tutturacaksa altyapı proöjeleni tamamlaması lazım. Havalimanlarını, yollarınızı, köprülerinizi bitirmelisiniz. Bunların bir maliyeti oalcak. Devletin bunları kendi yöntemleriyle bunu yapması mümkün değli. Bazı finansman modelleri yüzünde belki bir iki yıl bazı eksikliklerden dolayı, garanti edilenlerin altında kalmış olabilir. Bunlar geçicidir. Yavuz Sultan Selim'den Osmangazi'den geçen araç sayılarına bakalım nasıl hızla arttığını görürsünüz. Yakında bu garanti rakamlarını geçeceğiz." ifadelerini kullandı.
Nihat Özdemir, maliyet hesaplamalarında geçmişten günümüze kat edilen mesafenin göz önünde bulundurulmasının önemine de dikkat çekerek, Obruk Barajı'nın yapım sürecini örnek olarak gösterdi. "Eskiden, yolları barajları yaparken, devlet ihale yapıyordu, sisteme göre ihaleyi alırdık devletin verdiği ödeneklerle bunu tamamlıyorduk. Ben Kızılırmak Obruk Barajı Hidroelektrik Santralini yaptım . 12 yılda tamamladık. 5 senede de bunun makini ihalesi yapıldı. Bunu 15 senede tamamladılar ve enerji üretmeye başladı. Bundan daha büyük bir barajı devlet tarafından yeni yöntemle yapıldı. Güneydoğuda bir barajımız var. Hem güç hem yapım ebatları olarak barajımız var 36 ayda yaptık. Dünyanın en iyi markasını yaptık. Buna 36 ayda yer tesliminden itibarın düğmeye yaptık ve enerji ürettik. Model bu. Yani DPT den devletin verdiği bütçeyle ödenek alacam. Bu işleri yapamazsın. Yolu 12 yolda yapamazdık. Ve bunlar ne duble yol ne otoyol.. Sıradan basit yollar. 10-12 yılda tamamlanabilirdi." dedi.
Özel sektörün mega projeleri büyük bir hızla tamamlama ve ekonomiye katkı sunma potansiyeline örnek olarak Sabiha Gökçen Havalimanı'nı gösteren Nihat Özdemir "Sabiha Gökçen Havalimanı yapım süresi 30 aydı. Ama sistem Yap İşlet Devret ile idi. Devlet dedi ki 30 aydan önce yaparsan kar senin . Bizde bir ortaklık kurduk Malezyalı şirketle. 18 ayda tamamladık. 12 ay devlete kira vermeden çalıştırdık. Ne oldu. Ekonomi kazandı. Atatürk Havalimanı'nın önemli bir yükünü aldı. Evelki sene 28 milyon yolcu geçti. Bu kadar büyüyen sektörü devlet görmüştü... " dedi.
Nihat Özdemir 3. Havalimanı'nı zor bir proje olarak niteleyerek: " Geldik 3. Havalimanını aldık. Zor bir proje. İhaleden sonra Başbakanımız dedi vallahi biz bir çukur teslim ediyoruz. 10 milyar EURO yatırım yapacaklar. Bir havalimanı yapacaklar. 25 yılda da 26 milyar Euro ödeyecekler. Atatürk Havalimanı sıkıştı. Sektör büyüyor. İstanbul'un bir havalimanna ihtiyacı var. Önümüzdek günlerde de bunu işletmeye açacağız. Devletin eski modellerle bu yatırımları yapması mümkün değil. Dünyada 10 büyük mega projenin 6'sı Türkiye'de. Müthiş işler yapılıyor. Müthiş modellerle. Berlin'de seneler geçti havalimanarını bitiremediler. Londra'nın Belediye Başkanı yeni havalimanı yapmak istiyorlar bu modeli örnek gösteriyorar. Aksaklıkları var mı var. Hiç kusur yapmamak için hiç bir iş yapmayalım. Çok iyi işler yapıyoruz. İyi anlatamıyoruz. Türkiye'de yapılan işleri bırakın Türkiye'ye dünya kamuoyuna anlatamıyoruz. Bu projelerde daha çok yabancı eli olsun. Daha çok yabancı bankalar gelsin. Henüz bunu başaramadık. Bunun nedeni yaptığımız iyi şeyleri dünya kabuyouna iyi anatamyıoruz. Bunu bir an önce yapmalıyız. " şeklinde konuştu.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde