Müteahhite verilen evde miras paylaşımı nasıl olur?

Hızla artan kentsel dönüşüm projeleri ile birlikte aileden kalan eski yapıları da müteahhitler yenilemek istiyor. Peki, müteahhite verilen evde miras paylaşımı nasıl olur? İşte yanıtı...

Aileden kalan eski yapılar da günümüzde kentsel dönüşümün etkisi altına giriyor. Çoğu müteahhit eski yapıları alarak, belediyeler ile birlikte kentsel dönüşüm kapsamında yenilemek istiyor. Ev ve arsa sahipleri ise yerlerinin değerleneceğini düşünerek müteahhitlere vermeyi kabul ediyor. Peki, müteahhite verilen bir evde miras paylaşımı nasıl yapılır? 

Ortak haklar korunabiliyor 

Eğer mal sahibi tarafından özel bir vasiyetname düzenlenmemiş ise ev doğrudan çocuklar ve eş üzerine geçiyor. Dolayısıyla tek kişi hak sahibi olamıyor. Sadece ortak haklar korunabiliyor. Ev müteahhite verilmek istendiği zaman ise eğer hak sahiplerinden biri itiraz ediyorsa ev müteahhite verilemiyor. Ancak hak sahibinin itiraz edip aynı zamanda da kendi hakkından feragat etmesi durumunda diğer hak sahipleri ortak bir karar almışsa ev müteahhite verilebiliyor. Hak sahibinin feragat etmesi durumunda bile kendisinin izni gerekiyor. Ev müteahhite verilmek yerine kiralanmak istendiğinde hak sahiplerinin çokluğu yeterli oluyor. Yani bir kiracının evde oturabilmesi için birden fazla hak sahibinin imza vermiş olması yeterlidir. 

Müteahhit 18 ay içinde teslim etmek zorunda 

Hak sahipleri ortak bir karar vardığında ilk olarak müteahhitin belediye üzerinden inşaat izni alması gerekiyor. Belediye ise bu izin için tüm hak sahiplerinin imzasını istiyor. Hak sahipleri bir kişi olmadan müteahhit ile anlaşmış olsa bile, işlemlerin başlatılması için belediyeden hiçbir şekilde onay alınamıyor. Hak sahipleri anlaşma sağlar ve müteahhitle anlaşırlarsa, müteahhitin belediye izninden itibaren iki yıl içinde inşaata başlaması, beş yıl içinde ise evi teslim etmesi gerekiyor. Bu sürenin aşılması durumunda ise hak sahiplerinin tekrar imza vermesi gerekiyor. Müteahhitin inşaat temelini attıktan sonra 18 ay içinde hak sahiplerine haklarını vermiş olması gerekiyor. 

Eşit paylaşım yoksa daireler satılır 

Müteahhitler genellikle almak istedikleri yapıyı kat karşılığı alıyor. Kat karşılığı oranı çoğu projede yüzde 50 oranında olsa bile evin konumuna göre bu oran değişebiliyor. Paylaşımlar yapıldıktan sonra hak sahiplerinin kendi aralarında eşit şekilde mal paylaşımı yapması ve bu paylaşımı notere onaylatması gerekiyor. Alınacak olan dairelerin eşit olmaması durumunda tüm dairelerin satılarak eşit şekilde para paylaşımı yapılması gerekiyor. 

 


Yazar: emlakwebtv
Etiketler:
Yorum

Benzer Haberler

Bağımsız Bölüm Nedir? İmar Barışı Bağımsız Bölüm Sayısı

Gayrimenkul Nedir?

Konut dokunulmazlığı nedir?

Uygulama İmar Planı Nedir?

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR