Belediyelerin sorumluluğu altındaki mücavir alan ne demek, sınırları kim tarafından çizilir? Mücavir alan sınırları nasıl belirlenir? Plansız yapılaşmanın önüne geçmek açısından önem taşıyan mücavir alanları takipçilerimiz için araştırdık
Mücavir alan ne demek? sorusunun yanıtını İmar Kanunu'nda görmek mümkün. Kanundaki tanımıyla mücavir alan; İmar mevzuatı bakımından belediyelerin kontrol ve sorumluluğu altına verilmiş olan alanlardır. Tanım olaraksa mücavir alan; 'Bir şehrin gelişmesi bakımından gerekli görüldüğünde kullanılabilecek olan belediye sınırlarına komşu alandır.' Nitekim mücavir alan, yakın komşu anlamına gelmektedir. Ancak burada belirtilmesi gereken nokta, mücavir alanların belediye sınırına bitişik olması gerekmiyor. Belediye sınırları uzağında da mücavir alan olabilir.
Belediyelerin sınırları dışında kalmış olan belirli alanların belediye sorumluluğu altına geçmesine mücavir alan denir. Bu alanlar belediyelerin kontrol ve sorumluluğu altındadır. Belediye sınırları dışında kalırlar ve farklı bir belediye sınırına girmedikleri sürece belediye sınırlarına yakın olmaları gerekmez.
3194 sayılı İmar Kanunu'nun 45'inci maddesine göre; Mücavir alan sınırları belediye meclisi ve il idare kurulu kararına dayanarak vilayetler tarafından Bakanlığa gönderilir. Bakanlığın bunları inceleyerek aynen veya değiştirerek tasdik etmeye veya değiştirilmek üzere iadeye yetkisi vardır. Mücavir alanın belediye sınırına bitişik olması gerekmez. Bu alanlar köyleri de ihtiva edebilir. Bakanlık gerekli gördüğü takdirde mücavir alana alma ve çıkarma konusunda resen karar verebilir.
Plansız yapılaşmanın önüne geçebilmek adına şehirleşme sürecindeki adımlardan biri olan mücavir alanların sınırları, belediye meclisi ya da il idare kurulu tarafından belirlenerek, bakanlıkça onaylanıyor.
İmar planında belediye sınırları dışında görünen bu alanların kazandırılmaları için bakanlık onayı gerekiyor. Bakanlık, belediye ya da il idare kurulu tarafından çıkan kararı inceledikten sonra karar verir. İmar Kanununa göre belediye dışında Valilik bu konudan sorumludur. Valilik kararı uygun gördüğü takdirde karar yürürlüğe girer. Karara itiraz etme süresi 1 aydır. Valilik itirazı aldıktan sonra 15 gün içinde kontrol eder ve tekrar onaylar. Sonrasında ise Bakanlığa gönderilir.
Hazine Tapusu ile ilgili bilgi için 'Hazine Tapusu Nasıl Alınır?' konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.
Belediye, kamu tüzel kişiliğine sahip olan ve belde sınırları içindeki halkın gereksinimlerini karşılamakla sorunlu olan bir yönetimdir. Belediyenin kurulabilmesi için bölgede nüfusun 5 bin ve üzerinde olması gerekir. Belediyelerin idari birer sınırı bulunur. Bu sınır içinde mali ve idari konularda bağımsız olarak hareket edebilir. Belediye sınırları içindeki en küçük yerleşim yeri olan köylerde tüzel kişiler bulunur. Mücavir alanlar idari sınır değildir. Bu sebeple mücavir alan içine alınan yerleşim yerinde tüzel kişilik varsa bu tüzel kişiliğin hakları devam eder.
Milli Emlak arazileri ile ilgili detaylar için 'Milli Emlak Arazisi Nasıl Alınır?' konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.
Belediye sınırları içerisinde olmayan yani mücavir alanlardaki yapılaşmayı kontrol etmek için mücavir alan önemli bir kavramdır. Mücavir alan plansız yapılaşmanın önüne geçebilmek açısından önemli bir kavramdır.
* Mücavir alanın yol sorunu olmamalıdır.
* Niteliksel büyüklüğü önemlidir.
* Belediyenin belirlediği mücavir alan sınırlarının bir başka belediyenin sınırlarına taşmaması gerekir.
* Belediyenin gelir-giderlerinin mücavir alan çalışmalarını karşılaması gerekir.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde