Mobilya sektörü, 2013’te istihdam dinamosu olacak

Kentsel dönüşüm projeleri ve ihracat ataklarıyla istihdam oranını 258 bin 213 kişiye çıkartan mobilya sektörü, 2013’ten umutlu

18 Şubat 2013 / emlakwebtv
MASKO Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Karcı, “2013 yılı için mobilya sektörünün önü açık. MASKO yönetimi olarak bu sene küçük ve orta ölçekli işletmelerin hem kazançlarını hem de çalışan sayılarını artıracaklarını tahmin ediyoruz” diyor.

Türkiye’nin ihracat alanındaki taşıyıcı kolonları arasında yer alan mobilya sektörü, bugün 170 ülkeye yaklaşık 1,7 milyar Dolarlık ihracat gerçekleştiriyor. Perakende satış mağazaları ile sektörde toplam işletme sayısının 2012 sonu itibariyle 61 bin 728 olduğu tahmin ediliyor. Bu işletmelerdeki toplam istihdam ise 258 bin 213 civarında.
Yalnızca ihracat değil istihdam alanında da önemli bir pazar olan sektör, ağırlıklı olarak KOBİ’lerden oluşuyor. Bu nedenle istihdamın ana beşiğini oluşturan bu KOBİ’ler, kilit bir öneme sahip. 2013 yılında özellikle Türkiye’nin 700 farklı noktasında yapılacak yeniden yapılanma çalışmaları pazardaki KOBİ’lere yüksek kazanç sağlayacağı gibi istihdam anlamında da büyük fırsatlar doğuracak.

Mobilya sektöründeki istihdamın 2013 yılında artmasını beklediklerini anlatan MASKO Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Karcı, “Kentsel dönüşüm, sadece güvenlik değil başta inşaat ve mobilya olmak üzere pek çok sektör için yeni istihdam ve hareketlilik anlamına da geliyor. Birinci deprem bölgesinde yer alan İstanbul, İzmir, Bursa, Sakarya ve Kocaeli'nin ilçe belediyelerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetki devri yapıldı. Pek çok noktada kentsel dönüşüm projelerine başlandı. Bu durum inşaat sektörü ve dolayısıyla mobilya sektörü için de gelişim anlamına geliyor. 2013 yılı için mobilya sektörünün önü açık. MASKO yönetimi olarak 2013 yılında küçük ve orta orta ölçekli işletmelerin hem kazançlarını hem de çalışan sayılarını artıracaklarını tahmin ediyoruz” dedi.
Mobilya sektöründe üretim anlamında ciddi bir artış yaşanacağına bu durumun sektördeki istihdam oranlarını da pozitif olarak etkileyeceğine dikkat çeken Karcı, “İstihdam düzeyi sıralamasına göre sektörümüzü İstanbul’un ardından sırası ile Ankara, Kayseri, Bursa ve İzmir takip ediyor. İstanbul mobilya sektörü işletme başına, 3,2 kişi, Ankara mobilya sektörü 2,7 kişi, Kayseri mobilya sektörü 11,5 kişi istihdam ediyor. Bursa ve İzmir ise istihdam düzeyi olarak Ankara’dan sonra geliyor. Sektörümüzdeki bu istihdam endeksi 2012 yılından bu yana istikrarlı bir şekilde artıyor” dedi.
KOBİ’leri göz ardı etmemeliyiz
2009 yılı verilerine göre imalat sanayinin, firma bazında yüzde 10,7’sini, istihdam olarak da yüzde 5,1’ini mobilya sektörünün oluşturduğuna dikkat çeken Karcı, “Mobilya Sektöründe; 249 ve üzeri eleman çalıştıran işletme sayısı 41, 99 ve üzeri eleman çalıştıran işletme sayısı 130, 50 ve üzeri eleman çalıştıran firma sayısı ise 274. Bu tabloya baktığımızda KOBİ’lerimizin önemi yadsınamaz” diyor.

MASKO Mobilya Kenti olarak sektördeki istihdam artışı için gayret gösterdiklerini anlatan Karcı, “Türk ekonomisinin lokomotif sektörlerden biri olan mobilya sektörünün başat oyuncusu MASKO Mobilya Kenti ekonomiye yılda ortalama 3 milyar TL katkı sağlıyor. MASKO sınırları içindeki 500’ü aşkın firmada toplam 4000 kişi çalışıyor. MASKO olarak, yalnızca ülkemizdeki değil yakın coğrafyalarımızdaki değişimleri de dikkatle gözlemliyoruz. Suriye, İran, Irak gibi komşu ülkelerle güçlü işbirlikleri yapan MASKO, Türki Cumhuriyetler, Afrika Ülkeleri ve Avrupa Birliği nezdinde de tanıtım faaliyetlerinde bulunuyor. Türk mobilya sektörünü Rusya gibi yeni pazarlarla tanıştıran MASKO, bu katkı payını her geçen gün artırmaya devam ediyor. Hem ülkemizdeki kentsel dönüşüm faaliyetleri hem de ihracat atakları ile sektörümüzdeki istihdamın 2013 yılında yüzde 10 artacağına inanıyoruz” dedi.

Nitelikli eleman sıkıntısı var
Sektördeki en büyük sıkıntılardan birinin de nitelikli eleman açığı olduğuna dikkat çeken Karcı, “Bilindiği üzere 2009 yılında teknik eğitim fakültelerinin kapatılmasına karar verildi. Bu kurumların yerine açılan ahşap teknoloji mühendisi yetiştiren bölümler halen teknoloji fakülteleri adı altında kurulmaya devam ediyor. Orman ve orman endüstri mühendisliği bölümleri hızla çoğalıyor. Bu gelişmeler sektörümüz için umut verici ve yararlı uygulamalar. Ancak nitelikli eleman sıkıntısı sektörümüzü zorlayan bir problem. Umuyoruz ki yapılan çalışmalarla ilerleyen yıllarda bu sıkıntı da aşılacaktır” dedi.  
MASKO Mobilya Kenti hakkında www.masko.com.tr  adresinden ya da 444 1 675 numaralı telefondan detaylı bilgi alabilirsiniz.



Yazar: emlakwebtv
Etiketler:
Yorum

Benzer Haberler

Bahçe mobilyası seçiminin püf noktaları

Antre Dekorasyon Önerileri: Evinizin Girişini Nasıl Dekore Etmelisiniz?

En güzel bahçe dekorasyonu önerileri

Yatak Odası Dekorasyon Örnekleri

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR