Miras Hukuku Mal Paylaşımı nedir, nasıl olur? Oranları nelerdir? Hepsi ve daha fazlası bu yazımızda!
Miras Hukuku belki de en acıklı ve karmaşık, can sıkan konulardan biridir. Kafaları çok karıştıran Miras Hukuku Mal Paylaşımı konusunda elimizden geldiğince sorularınıza cevap bulmaya çalışacağız.
Miras Hukuku'na göre kanuni mirasçılar ölen kişinin; eş, çocuk ve kan bağı olan yakın akrabalarıdır. Medeni Kanuna göre mirasçılar zümre sistemine göre belirlenir.
Zümre Sistemi 3'e ayrılır. Bunlar; 1. Zümre, 2. Zümre ve 3. Zümre'dir.
1.Zümre: Mesela; Ali'nin oğlu hayattaysa eğer Ali'nin anne ve babası mirasçı olmaz. Bu durumda Ali'nin oğlu birince zümre içerisinde yer alır ve miras hakkını almış olur.
2.Zümre: Mesela; Ali'nin eşi ve çocukları yok. Anne ve babası ayrıca kardeşleri hayatta. Ali'nin ölümü durumunda miras hakkı Ali'nin anne ve babası ya da kardeşlerine geçer.
3.Zümre: Miras bırakanın mirasından büyükanne ve büyükbabası faydalanabilir.
Miras Hukuku mal paylaşımı esaslarının düzenlendiği 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu 22 Kasım 2001 tarihinde kabul edildi. Miras hukukunu da içeren Medeni Kanunumuz 8 Aralık 2001 tarihinde 24607 sayılı resmi gazetede yayımlandı.
Miras hukuku mal paylaşım oranları ve miras payının hesaplanması, miras bırakan kişinin mirasçılarının bulunduğu zümreye göre ve eşin sağ olup olmamasına göre değişiyor.
Miras Reddi Dilekçesi Nasıl Yazılır? detaylar için 'Miras Reddi Dilekçesi Örneği' konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.
– Altsoy için miras hukukuna göre yasal miras payının yarısı,
– Anne ve babadan her biri için miras hukukuna göre yasal miras payının dörtte biri,
– Kardeşlerden her biri için miras hukukuna göre yasal miras payının sekizde biri,
– Sağ kalan eş için, altsoy veya anne ve baba zümresiyle birlikte mirasçı olması halinde, miras hukukuna göre yasal miras payının tamamı,
– Diğer hallerde ise miras hukukuna göre yasal miras payının dörtte üçü miras hukuku mal paylaşımına göre miras kalıyor. Miras hukuku mal paylaşımı oranları eş ve çocuklar arasında böyle gerçekleşiyor:
– Veraset durumunun oluşmasının ardından, miras hukukuna göre eş mirasın dörtte birini alıyor. Geri kalan mirasın dörtte üçü ise miras hukukuna göre mirasçının çocukları eşit oranda paylaşılıyor. Miras hukukunda mal paylaşımını bir örnek vererek açıklamak gerekirse: ”800 liralık mirasın dörtte biri eşe, dörtte üçü ise çocuklara kalıyor. Bir çocuk varsa 600 lira, 2 çocuk varsa 300′er lira, 3 çocuk varsa 200′er lira, 4 çocuk varsa 150′şer lira miras alınıyor”
– Miras hukuku mal paylaşımı oranlarında eğer çocuk yok ise miras hukukuna göre eşle beraber bu sefer anne ve baba mirasçı konumuna geçiyor. Eş malın yarısını alıyor kalan yarı pay ise anne ve babaya eşit oranda dağıtılıyor.
Miras bırakan kişinin sağlığında veya vasiyetnamesinde başkasına devredilmesine izin verilmeyen mirasın bir kısmına saklı pay denir.
Reddi Miras Nedir? detaylar için 'Reddi Miras Nedir? Süresi Ne Kadardır?' konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.
Miras bırakan kişinin yapacağı tasarruflarda yukarıdaki oranlar gözetilmek zorundadır. Miras hukuku kapsamında mal paylaşımında miras hukukuna göre belirlenmiş olan pay oranları ihlal edildiğinde mirasçı tenkis davası ile saklı payını isteyebilir.
Miras hukukuna göre yasal mirasçılar eş çocuklar, alt soy ve onların alt soyları, anne baba alt soyları, büyükanne büyükbabalar alt soyları, soy bağı kurulmuş evlilik dışı çocuklar (oran bakımından evlilik içi çocuklarla aynıdır), evlatlık ve alt soy olan kişilerdir. Yalnızca hiç mirasçı bırakmaksızın ölen kişinin mirası devlete kalıyor. Yasal olarak mirasçılar; kan hısımlığına dayanarak yasal mirasçı olanlar, evlatlık olanların mirasçılığı, evlilik dışı hısımların mirasçılığı, sağ kalan eşin mirasçılığı, devletin mirasçılığı ve saklı payı olanların mirasçılığıdır.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde