Evinizin tadilatı için bir mimarla mı yoksa iç mimarla mı çalışacağınıza nasıl karar vereceksiniz? İç Mimarlar Ne Yapar, Mimar ile arasındaki fark nedir?
Evinizin tadilatı için bir mimarla mı yoksa iç mimarla mı çalışacağınıza nasıl karar vereceksiniz?
Her iki meslek dalı da konut tasarımı ile ilgiliyken, hangisi ile çalışacağınıza karar vermenize yardımcı olabilecek bazı farklar da bulunuyor.
Evinizi baştan aşağıya yenilemek istiyorsunuz. Bir mimarla mı çalışmalısınız yoksa iç mimarla mı? Yoksa ikisiyle birden mi? En önemli soru: Aralarında ki fark ne?
Hangisi ile çalışacağınıza karar vermeden önce, her iki meslek dalının da tam olarak ne yaptığını bilmelisiniz. Bir mimarın görev ve sorumluluklarını aşağıda bulabilirsiniz:
- Mimarlar sadece konut değil, her tür binayı tasarlayabilirler. Hastaneler, oteller, ticaret binaları vb. genellikle bir mimarın yapılacaklar listesindedir.
- Mimar, müşterisinin ihtiyaçlarını dinledikten sonra tasarım projesini çizer. Bunun için genellikle bilgisayar tabanlı çizim ve modelleme programlarını kullanır.
- Tasarım projesi onaylanmasının ardından inşaat aşamasında da yer alıp, projeye uygun yapılıp yapılmadığını denetler.
- Mimarların tasarımları; fonksiyon, biçim, güvenlik ve kullanıcı ihtiyaçlarını içerir.
- Tasarımlarında hem estetik hem de kullanışlılık önemlidir.
- Mimarlar, dayanıklı ve etkili bir yapıyı garantileyen güçlü mantıksal düşünme yeteneğine sahiptir.
Mimarların zihni özgün fikirlerle doludur; bu fikirlerin arkasında çok sayıda rakam, çizgi ve açı bulunur ve tüm bunlar asla hayal edilemeyecek yaratıcı fikirlere doğmasını sağlar.
Birçok insan iç mimarlığın sadece nesneleri güzelleştirmekle ilgilenen bir meslek dalı olduğu düşünür ama bu düşünce tamamen yanlıştır. İç mimarları görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibidir:
- İç mimarlar mekan planlaması ve tasarımı konusunda uzmanlaşmış kişilerdir ve ve bu mekanlar sadece konutla sınırlı değildir. İç mimarların çalışma alanına oteller, ofisler hastaneler ve daha pek çok mekan dahildir.
- Müşterilerinin ihtiyaçlarını öğrendikten sonra iç mekan için üç/iki boyutlu tasarımlarını üretirler.
- Tasarım müşteri tarafından onaylandıktan sonra iç mimar tasarlanan mekanın gerçekleşmesine odaklanır.
- Tasarım bazen sadece kumaşların, boyaların, mobilyaların doğru yerleşimine dayanır. Bazense mekanın hacmini değiştiren ve konstrüksiyon çözümleri gerektiren tasarımlar ortaya çıkar.
- İç mimarlar için de kullanışlılık estetik kadar önemlidir. Montajı yapılan tüm yapı elemanlarının ve mobilyaların dayanıklılığına ve güvenliğine önem verirler.
- İç mimarlar estetik bilgisi içeren güçlü bir mekansal algıya sahiptir.
Güzel mekanlar arzuluyorsanız bir iç mimarla çalışmanız sizin için doğru tercih olacaktır.
Artık iki meslek dalının da görev ve sorumluluklarını biliyoruz? Peki aralarındaki temel fark ne?
En temel fark şu: Mimar, yaşadığımız yapıların hem içini hem de dışını tasarlar. Binanın kendi içindeki mekansal ilişkilerini planlarken bir yandan da binanın dışındaki binalarla ve çevreyle olan ilişkisini de tasarlar.
İç mimar ise, adı üstünde, sadece yapının iç mekanlarını tasarlar. Bazı iç mimarlar, binanın cephe renginin, pencerelerinin ve benzer dış mekan elemanlarının seçimine de yardımcı olur. Ancak, esas olarak iç mimarın sorumluluğu binanın içi ile ilgilidir. Mimar ise iç mekan tasarımı ile ilgileniyor olsa da aslında binanın tümünün bütünselliği öncelikli çalışma alanıdır.
Yani kısacası mimarlar genellikle binanın bütününün tasarımı ve inşasıyla ilgilenir, iç mimar ise binanın içindeki mevcut mekanın/mekanların tasarımına odaklanır.
Bu kararı verirken nasıl bir tadilat istediğiniz sorusunun cevabı çok önemli. Binanızın bütününü ilgilendiren; özellikle taşıyı sistemi, bina cephesini, bina duvarlarını değiştirecek kapsamda bir tadilat yaptıracaksanız mimarla çalışmanız daha faydalı olacaktır.
Mevcut binanızın taşıyıcı sisteminde, duvarlarında değişiklik yaptırmayı düşünmüyorsanız bir iç mimarla çalışarak iç mekanlarda detaylı tasarımlar elde edebilirsiniz.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde