Mersin’de dönüşüme ‘evet’ çıktı

TOKİ’nin Mersin Kentsel Dönüşüm Planı kapsamında yaptığı anket sonucuna göre halkın yüzde 60,7’si konutunun yenilenmesini istedi

7 Eylül 2012
Mersin’in Çay ve Çilek mahallelerinde Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz Belediyesi ve TOKİ işbirliğiyle 2008’de başlatılan kentsel dönüşüm projesinde mülk sahibi olan ve bölgede ikamet eden vatandaşlarla anket yapıldı. Ankete, çoğunluğunun yaşı 34 ile 54, gelir durumu da 500-1000 lira arasında bulunan bin vatandaş katıldı.
Mülkiyet durumlarına ilişkin soruya, katılımcıların yüzde 53,8’i “tarla tapulu”, yüzde 30,6’sı “taputahsisi”, yüzde 8,7’si “imar tapulu”, yüzde 6,9’u “tapusuz” yanıtını verirken, yüzde 50,9’unun evini kendisinin yaptığı, yüzde 49,1’inin de satın aldığı belirlendi.
Vatandaş dönüşümü istiyor
“Kentsel dönüşüm projesinden haberdar mısınız?” sorusunu, katılımcıların yüzde 44,6’sı “kısmen”, yüzde 29,6’sı “evet”, yüzde 25,8’i ise “hayır” şeklinde yanıtladı.
“Konutunuzun yenilenmesini istiyor musunuz?” sorusuna, katılımcıların yüzde 44,6’sı “isterim”, yüzde 30,3’ü “kararsızım”, yüzde 16,1’i “kesinlikle isterim”, yüzde 5,5’i “istemem”, yüzde 3,4’ü de “kesinlikle istemem” cevabını verdi. Diğerleri ise soruyu yanıtlamadı.
Vatandaşların konut kalitesi ve bakımın, yeşil alan ve park alanının artması,  gelecek nesillere sağlıklı çevre kalması,  daha temiz, sağlıklı ve korunaklı olması, sosyal alanların bulunması, konut ve mahallenin değerlenmesi nedeniyle “dönüşümü istediği” belirlendi.
Dönüşüm istemeyenler ise bunun nedenini, yüzde 40 ile “yeni daire için borçlanma”, yüzde 24,6 ile “politik bir mesele olması”, yüzde 21,5 ile “akrabalık ve komşuluk ilişkilerinin zayıflaması”, yüzde 11,7 ile de “apartman hayatını sevmemesi” olarak gösterirken, 2,2’lik kısım soruya cevap vermedi.
Yüksek bina tercih sebebi
Konutlarda istedikleri “kat sayısı” sorulan katılımcıların yüzde 38,3’ü “8-10 kat”, yüzde 24,4’ü “6-7 kat”, yüzde 21,3’ü “11-14” kat, yüzde 15,8’i “4-5” kat yanıtını verdi. Yüzde 0.2’si ise bunların dışındaki katları tercih etti.
Ayrıca vatandaşların yüzde 74,8’i ayrı mahallede konut sahibi olmak isterken, yüzde 25,2’si ise aynı mahallede kalmayı tercih etti.


Yazar: emlakwebtv
Etiketler:
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR