Mega yatırımlar konut fiyatlarını yukarı çekmeyi sürdürüyor

Osman Gazi ve Yavuz Sultan Selim köprüleri, yakın lokasyonlarda yer alan konut fiyatlarını yukarı yönlü baskılamayı sürdürüyor. Metrekare fiyatları Başakşehir'de 3.300 TL seviyesine ulaşırken, Gebze'de fiyatlar 2.100 TL düzeyini gördü.

Türkiye'nin mega yatırımlarının konut fiyatları üzerindeki etkisi sürüyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile birlikte Başakşehir ve Sarıyer başta olmak üzere yakın ilçelerde fiyatların yukarı yönlü hareketi sürerken, Osman Gazi Köprüsü'nün etkisi ise Gebze'den Bursa'ya kadar uzanan çok daha geniş bir coğrafya üzerinde etkili oluyor. 

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve konut fiyatlarına etkisi

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile birlikte konut fiyatlarının yukarı yönlü baskılandığı ilçelerin başında Çatalca, Sarıyer, Beyköz, Göktürk ve Çekmeköy gibi bölgeler geliyor. Endeksa verilerine göre en yüksek fiyat artışına ise Başakşehir, Çatalca ve Sarıyer'de temas ediliyor. Temmuz ayı sonu itibarıyla bu semtlerdeki fiyat artışları ve amortisman süreleri ise şu şekilde belirlendi:

- Çatalca: İlçede konutların ortalama metrekare fiyatları 2 bin 250 TL seviyesine ulaştı. Amortisman süreleri ise 24 yıl seviyesinde.
- Başakşehir: Başakşehir'de ortalama konut satış metrekare fiyatları 3 bin 300 TL düzeyinde. Başakşehir'de de amortisman süresi 24 yıl olarak ölçüldü. 
- Sarıyer: Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün hizmete açılmasıyla birlikte konut fiyatlarının yukarı yönlü hareketinin sürdüğü Sarıyer'de ise ortalama metrekare fiyatları nın 11 bin 525 TL seviyesine ulaştığı görüldü. Bu ilçede amortisyan süresi ise 31 yıla kadar çıkmış durumda. 
- İstanbul ortalaması: İstanbul genelinde ortalama konut metrekare fiyatları ise 4 bin 400 TL seviyesinde bulunuyor. Mega kent genelindeki amortisman payı ortalaması ise 21 sene düzeyinde. 

Osman Gazi Köprüsü ve konut fiyatları üzerindeki etkisi

İzmit Körfezi'nden geçişi bir kaç dakikalık süreye indiren Osman Gazi Köprüsü'nün etkisi ise Gebze'den Bursa'ya kadar uzanan geniş bir coğrafyada etkili olmayı sürdürüyor. Bu etki alanı içinde Gebze, Körfez, Karamürsel ve Gölcük gibi semtler dikkat çekici bir gelişim gösteriyor. Yapılan ölçümlere göre bu alan üzerinde konut fiyatları ve amortisman süreleri bazında şu verilere ulaşıldı:

- Bursa: Osman Gazi Köprüsü'nün açılışı ile birlikte İstanbul ile arasındaki mesafenin alabildiğine kısaldığ Bursa'da ortalama metrekare fiyatları 1.875 TL düzeyine ulaştı. Kentte amortisman süreleri ise 17 yıl olarak belirlendi.
- Körfez: Kocaeli'nin Körfez ilçesinde ise ortalama konut fiyatlarının 1.425 TL düzeyine ulaştığı ve geri dönüş süresinin ise 20 yıl düzeyinde gerçekleştiği saptandı.
- Gebze: Osman Gazi Köprüsü'nün açılışı sonrasında konut fiyatlarının en belirgin biçimde artış kaydettiği ilçelerin başında Gebze geldi. Gebze'de ortalama konut satış metrekare fiyatları 2 bin 100 TL seviyesine ulaşırken amortisman süresinde de 23 yıl ortalamasına ulaşıldı. 
- Karamürsel: Kocaeli'nin Karamürsel ilçeinde ise 1.850 TL/metrekare seviyesi ölçüldü. Bu ilçede konut yatırımının geri dönüş süresi 20 sene düzeyinde.
- Gölcük: Gölcük ilçesinde ise ortalama konut satış metrekare fiyatlarının 1.400 TL düzeyine ulaştığı belirlendi. İlçede yatırımın geri dönüş süresi ise 21 yıl seviyesine ulaştı. 

Artış devam edecek

Endeksa verilerini yorumlayan şirket CEO'su Görkem Öğüt, gelecek dönemde de artış trendinin devamını beklediklerini belirterek: "Özellikle konut fiyatlarının yüksek hızda arttığı Çatalca, Başakşehir, Sarıyer, Bursa ve Kocaeli'nde artışın sürmesini bekliyoruz. " yorumunda bulundu. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR