Marmaray'ın bütçeye katkısı 800 milyon TL'yi aştı

Asya ile Avrupa'yı Marmara Denizi altından birbirine bağlayan Marmaray hizmete açıldığı 29 Ekim 2013 tarihinden bugüne dek Hazine'ye önemli bir katkı sağladı

Asya ve Avrupa kıtalarını deniz altından raylı sistemle birbirine bağlayan Marmaray 29 Ekim 2013 tarihinden bugüne ekonomiye önemli bir katkı sağladı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, 2019 yılı Ocak ayına dek 310 milyon yolcunun yararlandığı geçiş hattının ekonomiye 800 milyon TL'yi aştığını söyledi. Marmaray hattı halen Kadıköy Ayrılık Çeşmesi durağı ile Kazlıçeşme arasında 2 TL 60 kuruş karşılığında hizmet vermeye devam ediyor. 

310 milyon yolcu geçti

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Marmaray'ı bugüne dek 310 milyona yakın yolcunun kullandığını duyurdu. Turhan, Marmaray'ın her yıl daha fazla vatandaş tarafından tercih edildiğine dikkat çekerek: "2017'ye göre 2018 yılındaki yolcu sayısı yüzde 7.5'lik artış gösterdi." dedi. 

Rakam hızla yükseliyor

2018 yılının son aylarında yapılan ölçümlerde Asya ve Avrupa yakasını deniz altından birleştiren Marmaray ile yolculuk yapan kişi sayısı 300 milyon barajına yaklaştığı açıklanmıştı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Marmaray'ı kullanan ve kıtalar arası yolculuğu güvenli biçimde yapmak isteyen kişi sayısının 295 milyonu aştığını söyledi. 

2018'de kullanım oranı 2017'ye göre yükseldi

Bakan Cahit Turhan, Marmaray'a yönelik ilginin her geçen yıl daha da büyüdüğünü vurgulayarak: "Her geçen yıl daha fazla vatandaşımız tercih ediyor. Geçen yıla kıyasla 2018'de Marmaray'ı kullanan yolcu sayısında 3.5 milyonluk artış var." ifadelerini kullandı. 

Marmaray'ın hizmete girişinin 5. yılı

Marmaray'ın hizmete girmesinin 5. yılı nedeniyle değerlendirmede bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Marmaray'a ilginin her geçen yıl arttığını ve bugüne dek 295 milyonu aşkın kişinin kıtalararası seyahatte güveni tercih ettiğini söyledi. Cahit Turhan, tek seferde 1.637 kişi taşıma kapasitesine ve günde 333 sefer potansiyeline sahip hattın, yoğun günlerde 220 bine varan yolcuyu bir kıtadan diğerine taşıdığını söyledi. 

Yalnızca bir ulaşım projesi değil

Ulaştırma Bakanı, Marmaray'ın yalnızca bir ulaştırma projesi olmadığını da vurgulayarak: "Bunu sadece şehir içi toplu ulaşımına değil, çevrenin korunması ve trafik kazalarının azaltılmasına da büyük katkı sağladığını unutmamalıyız. Marmaray'ın işletmeye alınmasıyla yılda yaklaşık 27 bin araç sahibi trafikten çekildi. Böylece 270 bin ton zehirli gazın çevreye salınımı engellendi. Yaklaşık 6.5 milyon dolarlık zehirli gaz maliyetinden de tasarruf sağlandı." şeklinde konuştu. 

Temmuz ayı itibarıyla sayı 265 milyon idi

Asya ve Avrupa'yı denizin altından birbirine bağlayan Marmaray'dan açılış tarihi olan 29 Ekim 2013 tarihinden bugüne 265 milyon yolcunun geçiş yaptığı açıklandı. Toplam 13 kilometrelik raylı sistem kamuoyuna "Asrın Projesi" olarak sunulmuştu. 

Yoğun günlerde 200 bin yolcu

Marmaray'ın ayrılık Çeşmesi ile Kazlıçeşme arasındaki 13 kilometrelik etabını 29 Ekim 2013 tarihinden bugüne 265 milyon yolcu kullandı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre günde toplam 333 seferin yapıldığı Marmaray'da yolcu yoğunluğunun yüksek olduğu günlerde 200 bine yakın yolcuya hizmet sunulmuş oldu. 

Türkiye'de hayata geçirilen mega projeler hakkında daha ayrıntılı bilgi için Türkiye'nin Mega Projeleri haberimizi inceleyebilirsiniz...

1 saat yerine 4 dakika

Marmaray'ın toplu ulaşıma sunduğu en büyük fayda ise zaman açısından oldu. Güzergahta, Marmaray'ın öncesindeki en hızlı ulaşım vapur seferleri ile gerçekleştiriliyor, bu yolculuk ise yalnızca Harem-Sirkeci etabıyla yarım saate yakın bir süreye mal oluyordu. Kadıköy ile Kazlıçeşme arasındaki en hızlı yolculuk ise 1 saati buluyordu. Marmaray sayesinde toplam 265 milyon saatlik bir tasarruf edilmiş oldu. 

 

 

Sadece 2015 yılında 60 milyonun üstünde yolcu kullanmıştı

Asya ile Avrupa'yı Marmara Denizi altından birbirine bağlayan Marmaray ile 2015 yılında 60 milyon 958 bin 131 yolcu taşındı. Cumhuriyetin ilanının 90'ıncı yılında hizmet vermeye başlayan Marmaray, alt yapısı ve demiryolu ulaşımına kazandırdığı birçok yenilik bakımında dünyanın ilkleri arasında yer alıyor. 

Marmaray, açılışından bugüne kadar 124 milyon yolcu taşıdı. 2016 yılında ise 60 milyon 958 bin 131 yolcu taşıdı. TCDD'nin verdiği bilgiye göre geçen yıl yolcu sayısı, TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) tarafından 2015 yılı sonu itibari ile 14 milyon 657 bin 434 olarak açıklandı. Yani İstanbul nüfusunun 4 katını geçti. 

 

Marmaray'da yolcu yoğunluğunun en fazla olduğu istasyon ise Yenikapı oldu. Marmaray yolcularının yüzde 28'i Yenikapı'yı, yüzde 25'i Ayrılık Çeşmesi'ni, yüzde 20'si Üsküdar'ı, yüzde 15'i Sirkeci'yi, yüzde 12'si ise Kazlıçeşmeyi tercih etti. 

Avrasya Tüneli'nden günde kaç araç geçiyor? Garanti araç rakamları ne zaman tutacak? Soruların yanıtları için Avrasya Tüneli haberimizi inceleyebilirsiniz

En yoğun saatler sabah ve akşam

Günlük yolcu sayısı ortalama 167 bin olan Marmaray'ın en fazla kullanıldığı saatler ise sabah 07:00-10:00 ile akşam 16:00-20:00 arası oldu. Günlük ortalama yolcu sayısı ile Yenikapı,  45 bin 897 olarak ilk sırayı aldı. Ayrılık Çeşmesi'nden binen yolcu sayısı 42 bin 435, Üsküdar'dan binen yolcu sayısı 33 bin 628, Sirkeci'den binen yolcu sayısı 24 bin 702, Kazlıçeşme'den binen yolcu sayısı ise 20 bin 374 olarak sıralanıyor. 

Marmaray Durakları

* Ayrılık Çeşmesi
* Üsküdar
* Sirkeci
* Yenikapı 
* Kazlıçeşme

İstanbul Ulaşım Haritası


Yazar: Göktuğ Halis
Etiketler:
Yorum

Benzer Haberler

İstanbul Havalimanı'na uluslararası 'özel başarı' ödülü

İstanbul Havalimanı'nda tam kapasite için geri sayım

Avrasya Tüneli'nde yeni zam gündemi

2018'de 3. Köprü'den taahhüdün 3'te 1'i kadar araç geçti

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR