Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü tarihi

Günümüzde Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü olarak hizmet veren ve mimarisi ile dikkat çeken yapı Türkiye tarihindeki ilk tıp fakültesidir. İşte Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü tarihi...

Günümüzde Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü olarak hizmet veren ve mimarisi ile dikkat çeken yapı Türkiye tarihindeki ilk tıp fakültesidir. İşte Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü tarihi...

İnşaat bedeli 450 bin altın

II. Mahmut'un 14 Mart 1827'de açtığı Metep-i Tıbbıye-i Şahane, Türkiye'nin ilk tıp fakültesidir. Bugün, Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü olarak bilien binanın inşasına Sultan II. Abdülhamit döneminde başlanmıştır. 6 Kasım 1903 tarihinde ise bina eğitime açılmıştır. O zamana kadar dağınık olarak hizmet veren tıp okulları, tek bir komplekste hizmet veren, modern bir kampüs içerisinde toplanmıştır. İlgili belgelerde binanın inşaat bedelinin 450 bin altın tuttuğu belirtiliyor. 

 

İnşaat 1985 yılında başladı

Tıp okulunun inşaat 11 Şubat 1895 tarihinde başlamıştır. Mimarları Alexandre Vallaury ve Raimondo D'Aronco'dur. Bina önceden yapılmış olan Haydarpaşa Askeri Hastanesi ve Selimiye Kışlası arasında 80 bin metrekarelik bir arsa üzerinde kurulmuştur. Ortasında ise 140x80 m boyutlarında dikdörtgen bir avlu yer almaktadır. Avulunun dört kenarı koridorlarla çevrili ve güney, batı ve kuzey kanatlarında sınıflar ve diğer birimler sıralanmaktadır. 

Okulun ortasında yer alan avlu öğrenciler için bahçe olarak tasarlanmış ve bitkiler, ağaçlar Fransa'dan temin edilmiştir. 1919 yılında askeri ve sivil tıbbiyelere, Haydarpaşa'daki tıbbiye binasında birliştirilerek Haydarpaşa Tıp Fakültesi adını almıştır. Fakülte dekanı olarak ise Cemil Topuzlu seçilmiştir. 

 

 

Birinci Dünya Savaşı sırasında sıkıntılı dönemler geçiren Tıp Fakültesi, 1913 yılında verdiği 118 mezunun ardından eğitime ara vermiş ve 1914 yılında Yedek Askeri Hastane olarak hizmet vermiştir. 1916 yılında öğretime yeniden başlamış, 1919 yılında İngiliz İşgal Kuvvetlerinin denetimine girmiş, eğitim zamanında zorluk ve baskıler ile karşılaşmıştır. 

1933 yılındaki Üniversite Reformu'nda, tıp fakültesi Avrupa Yakası'na taşınmıştır. Mekteb-i Tıbbiye binası Milli Eğitim Bakanlığı'na bırakılarak Haydarpaşa Lisesi'nin kullanımına geçmiştir. Okulum klinik pavyonları günümüzde Haydarpaşa Numune Hastanesi olarak hizmet veriyor. 

50 yıl süreyle Haydarpaşa Lisesi olarak kullanılan Tıbbiye binası, 1983 yılında Marmara Üniversitesi bünyesine katılmıştır. Önünden geçenlerin ve görenlerin hayranlıkla izlediği Haydarpaşa Kampüsü  binası bugün, Hukuk, Eczacılık ve Adalet Meslek Yüksekokulu bölümlerine ev sahipliği yapıyor. 

 

 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Noter Vekalet Ücreti 2021 Vekaletname Tasdik Ücretleri

Güncel Nisan 2019 Kira Artış Oranı/Zammı

İstanbul’da kaç tane belediye var? Belediye başkanları kim?

Asgari ücretli konut kredisi alabilir mi?

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR