İnşaat sektörü temsilcilerinin Bakan Albayrak'tan acil çözüm talebi

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile bir araya gelen inşaat sektörü temsilcileri, faizlerin yüzde 98'e çekilmesi ve finansman sağlayıcı acil çözümlerin devreye alınmasının gerektiğini dile getirdi


Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ı ziyaret eden GYODER, İNDER ve KONUTDER inşaat sektöründe yaşanan finansal sorunları dile getirdi. Üç dernek başkanı alınabilecek acil önlemler için çözüm önerilerini Bakan Albayrak'a sunum yaptı. 

KONUTDER Başkanı Altan Elmas, İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım ve GYODER Başkan Yrd. Ersun Bayraktaroğlu, Bakan Albayrak'a ekonomide yaşanan faiz ve döviz artışının inşaat sektörünü durma noktasına getirdiğini anlattı. İnşaat sektörünün en kısa sürede finansman kaynağına ihtiyacı olduğunu belirten başkanlar, “Alınması gereken en önemli konut politikası önleminin 1. el satış şartlarının cazip hâle getirilmesi” olduğunun altını çizdiler.

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım Kimdir? 

'Konut sahiplik oranı artarsa, sorun çözülür'

Son 15 yılda 7,5 milyon konut üretilen Türkiye'deki konut sahipliği oranının yüzde 60 seviyesinde olduğunu söyleyen başkanlar, bir milyonu bitmiş bir milyonu devam eden toplam 2 milyon konut arzı olduğunu söylediler. Başkanlar, “Yılda ortalama 1 milyon 350 bin adet konut satılmakta ve bunun yüzde 45’ini oluşturan 600-650 bin adet konut 1. el olarak satılmaktadır. Bu piyasa ve rakamlardan gidilirse bitmiş konut stoku en iyi ihtimal ile 1,5 yılda eritilebilir iken arkadan gelen inşa halindeki 1 milyon konut da yine 1,5 yıl gibi bir sürede eritilebilecektir. Bu da sektörün 3 yıl boyunca mevcut piyasa koşullarında makul bir arz fazlası ile yoluna devam etmesi anlamına gelecektir. Faizlerin yükselmesi neticesinde gerçekleşen satışlardaki gerileme ise arz fazlası oluşumuna neden olacak ve bu süreci 4 veya 5 yıla taşıyabilecektir.” bilgisini paylaştılar.

Güncel konut stokları bilgisi için 'Sadece İstanbul'da 221 Bin Konut Boşta' haberimizi inceleyebilirsiniz. 

'İnşa halindeki stok iki yılda eritilebilir' 

Bakan Albayrak'a sunulan raporda, sektördeki finansal sorunların çözümüne yönelik alınacak tedbirler ile 1. el konut satışı toplam satışın içinde yüzde 65'e çıkarılabileceği vurgulandı. Yıllık yaklaşık 900 bin adet 1. el konut satışına ulaşılmasıyla mevcut bitmiş stokun bir yılda, inşa halindeki stok da iki yılda eritilebileceğini içeren raporda “Söz konusu çözümle birlikte orta vadede konut sahiplik oranı yükselir ve yapı kalitesi de artar” denildi. Kentsel dönüşüm odaklı sağlıklı bir konut politikası için 1. el üretimin satın almada tercih avantajı, çalışan kesimin uzun vadeli borçlanarak konut edinimi ve konut kredi piyasasının menkulleştirilmesinin ve derinleştirilmesinin çok önemli olduğu vurgulandı.

İstanbul ilçelerinde konuta yapılan yatırımın geri dönüş sürelerini öğrenmek için 'İstanbul Amortisman Süreleri' haberimizi inceleyebilirsiniz.

 


Yazar: emlakwebtv
Etiketler:
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR