Brüt ve net metrekare farkı konut sahibi olmak isteyenleri mağdur ettiği gibi, işini düzgün yapan şirketleri de zora sokuyor
25 Şubat 2013 / emlakwebtv
İstanbul’da hayata geçirilen projelerde net ve brüt metrekare farkları her geçen gün biraz daha artıyor. Aldığınız konut gerçekte 600 metrekare mi? Yoksa 500 metrekare mi? Temeltaş Proje Geliştirme A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Temeltaş, konut alacakları bu konuda dikkatli olmaları konusunda uyarırken; yetkili birimlerin de tüketicilerin mağdur olmaması için acilen bu soruna el atması gerektiğini vurguluyor.
Gayrimenkul sektörünün emlak profesyonelleri arasında yer alan Ahmet Temeltaş, İstanbul’da hayata geçirilen yeni konut projelerinin metrekare değerleri açısından belirli bir standarta oturtulması gerektiğini belirtiyor. Standartların belirlenebilmesi için ilgili mercilerin müdahalesine ihtiyaç duyulduğuna dikkat çeken Temeltaş, “Brüt ve net metrekare farkı şirkete, lokasyona ve projeye göre değişiyor. Belirli standartların olmaması konut sahibi olmak isteyenleri mağdur ettiği gibi, işini düzgün yapan şirketleri de zora sokuyor. Doğru brüt ve net metrekareleri açıklayan şirketler rekabetin dışında kalırken, diğerleri kısa vadede kazançlı çıkıyor” dedi.
Net ve brüt metrekareleri açık olarak öğrenin
Ahmet Temeltaş, bazı inşaat şirketlerinin yeni projelerinin brüt metrekarelerini oluştururken sınır tanımadığına dikkat çekerek; yüksek binalarda konutun, ofisin manzarasını, sosyal alanlarını, otoparkını bile brüt metrekareye ilave eden şirketler olduğunu belirtiyor. Örneğin, 500 metrekarelik bir alana sahip proje, 600 metrekare brüt alan olarak satışa çıkarılırken, tüketiciye 600 metrekare değeri üzerinden satış yapılıyor.
Temeltaş, tüketiciyi aldatmaya müsait projelerin piyasada var olduğunu belirterek, özellikle maketten konut satın almayı düşünenlere; abartılı ifadelere dikkat etmeleri ve ilgilendikleri konutun net ve brüt metrekarelerini açıkça öğrenmeleri yönünde önerilerde bulundu.
Maketten satın alımlarda kat planlarının da sözleşmeye dahil edilmesinin metrekare mağduriyetini önleyebileceğini belirten Temeltaş, noter onaylı bir sözleşmenin konut sahipleri için güvence yaratabileceğini sözlerine ekledi.
Teslim edilmiş projeler araştırılmalı
İstanbul’un gayrimenkul sektörü için her zaman ilk sırada yer almasının, yeni proje zenginliğini de beraberinde getirdiğini vurgulayan Ahmet Temeltaş, “tüketicilerin evi satın almadan önce projeleri iyice araştırması gerekiyor. İnşaat şirketi ilk olarak incelenmeli. Önceki projeleri, taahhütlerini yerine getirip getirmedikleri, proje aşamasında belirtilen konut metrekareleri ile teslimdeki metrekarelerin birbirini tutması, şirketin güvenilirliği açısından büyük önem taşıyor” dedi.
Haksız rekabet önlenmeli
Ahmet Temeltaş, konut satışlarının genel olarak brüt metrekare üzerinden yapıldığının, ancak net ve brüt metrekare arasındaki farkların gittikçe büyüdüğünün de altını çiziyor. Temeltaş, “inşaat şirketleri maketten yaptıkları satışlarda, olmayacak yerlere olmayacak kat karşılığı veya hasılat paylaşımı oranı veriyor. Yükselen arsa fiyatları, inşaat şirketlerinin brüt ve net metrekare arasındaki makası gittikçe açmalarına sebep oluyor. Bunun belirli bir standardı yok. Standardı olmadığı gibi aradaki haksız rekabetin de önüne geçilemiyor. Konuyla ilgili yetkililerin en kısa zamanda uygulamaya geçirilmek üzere net ve brüt metrekare farkını belirlemesini ve standartları getirmesini bekliyoruz” diye konuştu.
Doğru seçim için tüketiciler de bilinçlenmeli
Konut satın alımlarında metrekare bilincinin yeterince yerleşmediğine dikkat çeken Ahmet Temeltaş; farkın anlaşılması ve şirketlerin bu yanlışlığa devam etmemeleri için devletin yapacağı düzenlemenin yanı sıra vatandaşa da önemli görevler düştüğünü belirtti. Gayrimenkulün fiyatı kadar ne alındığına da dikkat edilmeli diyen Temeltaş, “aslında tüketiciler her gün biraz daha bilinçleniyor, fakat piyasadaki gerçeklerin anlaşılması için daha çok araştırmalı, gezmeli, hem sektör hem de şirketler hakkında bilgi sahibi olmalı. Bizler de bu bilinç doğrultusunda emlak piyasasında konut sahibi olmak isteyenleri daha bilinçli yatırımcılar haline getirebilmek için elimizden geleni yapmalıyız” diyerek sözlerini bitirdi.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde