Küresel ısınmadan Soma faciasına

Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin (EGD) düzenlediği VI. Küresel Isınma Kurultayı'nın açılışında konuşan TİM Eski Başkanı Oğuz Satıcı, küresel ısınmaya sebebiyet veren hızlı endüstrileşmenin Soma benzeri facialara yol açtığını söyledi

15 Mayıs 2014/Emlakwebtv
TİM Eski Başkanı Oğuz Satıcı, EGD'nin "Küresel Isınma Kurultayı'nda" yaptığı konuşmada "küresel ısınma" sorununun dönem dönem facialara yol açtığını belirterek Manisa Soma'da meydana gelen faciayı örnek olarak gösterdi. Satıcı, hızlı endüstrileşme probleminin yarattığı yıkıma dikkat çekerek: ""Küresel ısınma bizim için maalesef çok üzücü hadiseler meydana getirebiliyor. Makro anlamda küresel ısınma ozon tabakasında yaratılmış sera etkisi gibi sorunlar varken belki bugün hepimizi üzüntüye boğan Soma faciası gibi facialara da sebep olabiliyor!" ifadelerini kullandı.

Küresel ısınmaya önlem: Çevre dostu ısınma
Kurultayda konuşan İstanbul Ticaret Üniversitesi (İTİCÜ) Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren de, makul, sürdürülebilir ve çevre dostu ısınma modeline acilen geçilmesi uyarısında bulundu

Isınma sorununun en önemli boyutunun tüketim ve üretim biçimi olduğunun altını çizen İTİCÜ Rektörü Nazım Ekren, küresel ısınma konusunda toplumun tüm kesimlerine görevler düştüğünü belirtti. Ekren: "Dolayısıyla bu biçimlerle ilgili somut, sürdürülebilir, makul, çevre dostu bir modele geçmediğimiz sürece bu tartışma süreci devam edecektir" dedi.

Enerji konusunun sadece kamunun ilgi alanı olmaktan çıkarak toplumun tüm kesimlerinin ortak sorunu olduğunu aktaran Ekren, "Isınmayı problem haline getiren en önemli sorun tüketim ve üretim biçiminden kaynaklanıyor. Dolayısıyla bu biçimlerle ilgili somut, sürdürülebilir, makul, çevre dostu bir modele geçmediğimiz sürece bu tartışma süreci devam edecektir" diye konuştu.

Sürdürülebilir büyüme konseptinin başarılı bir çözüm olabileceğini dile getiren Ekren, bu konseptin özellikle son dönemlerde ön plana çıkmaya başladığının altını çizdi. Prof. Ekren, düşük karbonlu ekonomi yaklaşımının ayrıntılarına da değindiği konuşmasında, enerji verimliliğinden, üretim ve tüketim kalıplarına uzanan bir yenileşme hareketinin başlaması gerektiğini söyledi. 

Gelecek nesillere iyi bir dünya bırakamadık
Etkinlik kapsamında konuşan EGD Yönetim Kurulu Başkanı Celal Toprak da, küresel ısınma sorununun çözümünde gazetecilere düşen görevlere vurgu yaptı.  Gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakma yolunda başarısız olduklarını söyleyen Toprak: "Burada hepimizin sorumluluğu olduğunu düşünüyoruz. Yani hiçbirimiz masum değiliz. İşte bu kurultayda da yaptığımız hataları nasıl telafi edebiliriz, hatalardan nasıl dönebiliriz konusunu tartışıyoruz, gençlerimizin görüşlerini dinliyoruz" ifadelerini kullandı.

Kurultaya katılan çok sayıda gazeteciden birisi olan Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Şükran Soner de küresel ısınmanın, insan hakları sorunuyla ilişkisine dikkat çekti. İnsanlığın uygarlık adına tabiat değerlerine karşı adeta bir savaş yürüttüğünü vurgulayan Şükran Soner, "Bu kafayla bu iş olmaz. Biz en etkin teknolojilerle en etkin medya gücüyle çevreyi katlediyoruz. Hiçbirimiz masum değiliz." dedi. 

Belediyelere düşen görevler
EGD Yönetim Kurulu Başkanı Celal Toprak'ın moderatörlüğündeki forumda, Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli, Belediye'nin çevresel atık ve sürdürülebilir enerji eğitimleri konusundaki çalışmalarını anlattı. Benli, toplumda tasarruf ve çevre hassasiyeti bilincinin gelişimi için eğitim faaliyetlerinin artması gerektiğini söyledi. İstanbul'a üçüncü havaalanı inşasının Küçükçekmece Gölü havzasını çevresel tehlikelerle karşı karşıya bırakabileceğini dile getiren Benli, Tahtakale Mahallesi'nin rezerv alanı olarak belirlenmesinden kaygı duyduğunu ifade etti.

Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç ise ilçesinde dere ıslah çalışmalarının devam ettiğini belirterek, doğal kaynakların daha verimli kullanımı için yoğun bir çalışma içerisinde bulunduklarını kaydetti. Yol inşasında kilit taşı kullanımına ağırlık verdiklerine dikkati çeken Kılıç, "Kilit taşının maliyeti ilk etapta daha fazla görünüyor. Ama uzun vadede asfalttan daha uygun fiyata denk geliyor. Bu nedenle  kilit taşı kullanımını sürdürmeyi planlıyoruz" dedi.


Yazar: emlakwebtv
Etiketler:
tim
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR