Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin (EGD) düzenlediği VI. Küresel Isınma Kurultayı'nın açılışında konuşan TİM Eski Başkanı Oğuz Satıcı, küresel ısınmaya sebebiyet veren hızlı endüstrileşmenin Soma benzeri facialara yol açtığını söyledi
15 Mayıs 2014/Emlakwebtv
TİM Eski Başkanı Oğuz Satıcı, EGD'nin "Küresel Isınma Kurultayı'nda" yaptığı konuşmada "küresel ısınma" sorununun dönem dönem facialara yol açtığını belirterek Manisa Soma'da meydana gelen faciayı örnek olarak gösterdi. Satıcı, hızlı endüstrileşme probleminin yarattığı yıkıma dikkat çekerek: ""Küresel ısınma bizim için maalesef çok üzücü hadiseler meydana getirebiliyor. Makro anlamda küresel ısınma ozon tabakasında yaratılmış sera etkisi gibi sorunlar varken belki bugün hepimizi üzüntüye boğan Soma faciası gibi facialara da sebep olabiliyor!" ifadelerini kullandı.
Küresel ısınmaya önlem: Çevre dostu ısınma
Kurultayda konuşan İstanbul Ticaret Üniversitesi (İTİCÜ) Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren de, makul, sürdürülebilir ve çevre dostu ısınma modeline acilen geçilmesi uyarısında bulundu
Isınma sorununun en önemli boyutunun tüketim ve üretim biçimi olduğunun altını çizen İTİCÜ Rektörü Nazım Ekren, küresel ısınma konusunda toplumun tüm kesimlerine görevler düştüğünü belirtti. Ekren: "Dolayısıyla bu biçimlerle ilgili somut, sürdürülebilir, makul, çevre dostu bir modele geçmediğimiz sürece bu tartışma süreci devam edecektir" dedi.
Enerji konusunun sadece kamunun ilgi alanı olmaktan çıkarak toplumun tüm kesimlerinin ortak sorunu olduğunu aktaran Ekren, "Isınmayı problem haline getiren en önemli sorun tüketim ve üretim biçiminden kaynaklanıyor. Dolayısıyla bu biçimlerle ilgili somut, sürdürülebilir, makul, çevre dostu bir modele geçmediğimiz sürece bu tartışma süreci devam edecektir" diye konuştu.
Sürdürülebilir büyüme konseptinin başarılı bir çözüm olabileceğini dile getiren Ekren, bu konseptin özellikle son dönemlerde ön plana çıkmaya başladığının altını çizdi. Prof. Ekren, düşük karbonlu ekonomi yaklaşımının ayrıntılarına da değindiği konuşmasında, enerji verimliliğinden, üretim ve tüketim kalıplarına uzanan bir yenileşme hareketinin başlaması gerektiğini söyledi.
Gelecek nesillere iyi bir dünya bırakamadık
Etkinlik kapsamında konuşan EGD Yönetim Kurulu Başkanı Celal Toprak da, küresel ısınma sorununun çözümünde gazetecilere düşen görevlere vurgu yaptı. Gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakma yolunda başarısız olduklarını söyleyen Toprak: "Burada hepimizin sorumluluğu olduğunu düşünüyoruz. Yani hiçbirimiz masum değiliz. İşte bu kurultayda da yaptığımız hataları nasıl telafi edebiliriz, hatalardan nasıl dönebiliriz konusunu tartışıyoruz, gençlerimizin görüşlerini dinliyoruz" ifadelerini kullandı.
Kurultaya katılan çok sayıda gazeteciden birisi olan Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Şükran Soner de küresel ısınmanın, insan hakları sorunuyla ilişkisine dikkat çekti. İnsanlığın uygarlık adına tabiat değerlerine karşı adeta bir savaş yürüttüğünü vurgulayan Şükran Soner, "Bu kafayla bu iş olmaz. Biz en etkin teknolojilerle en etkin medya gücüyle çevreyi katlediyoruz. Hiçbirimiz masum değiliz." dedi.
Belediyelere düşen görevler
EGD Yönetim Kurulu Başkanı Celal Toprak'ın moderatörlüğündeki forumda, Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli, Belediye'nin çevresel atık ve sürdürülebilir enerji eğitimleri konusundaki çalışmalarını anlattı. Benli, toplumda tasarruf ve çevre hassasiyeti bilincinin gelişimi için eğitim faaliyetlerinin artması gerektiğini söyledi. İstanbul'a üçüncü havaalanı inşasının Küçükçekmece Gölü havzasını çevresel tehlikelerle karşı karşıya bırakabileceğini dile getiren Benli, Tahtakale Mahallesi'nin rezerv alanı olarak belirlenmesinden kaygı duyduğunu ifade etti.
Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç ise ilçesinde dere ıslah çalışmalarının devam ettiğini belirterek, doğal kaynakların daha verimli kullanımı için yoğun bir çalışma içerisinde bulunduklarını kaydetti. Yol inşasında kilit taşı kullanımına ağırlık verdiklerine dikkati çeken Kılıç, "Kilit taşının maliyeti ilk etapta daha fazla görünüyor. Ama uzun vadede asfalttan daha uygun fiyata denk geliyor. Bu nedenle kilit taşı kullanımını sürdürmeyi planlıyoruz" dedi.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde