Sanal para birimleri ekseninde dönen tartışmalar her geçen gün derinleşirken, Bitcoin'in Türkiye'deki hareket alanları da tartışmaya açıldı. Akademisyenler, küçük yatırımcının sanal paraya yöneliminin risklerle dolu olduğu uyarısında bulunuyor
Tüm dünyada giderek yaygınlaşan ve reel para birimleri karşısında her geçen günü konumunu güçlendiren sanal para birimi Bitcoin'in Türkiye'deki kullanım olanakları da yakın dönemde tartışmaya açıldı. Merkez Bankası ve BDDK gibi kurumların Bitcoin başta olmak üzere sanal para birimlerinin mahiyetini ve hareket alanını anlamaya yönelik girişimleri ve konut satışındaki kullanımına paralel olarak "küçük yatırımcının" da ilgisini çekmeye başlayan Bitcoin hakkında birbirinden farklı yorumlar yapılıyor.
Bitcoin'in Türkiye gündemine girişi ve kimi sektörlerde kullanımının önünün açılmasına karşın küçük yatırımcı için riskler taşıdığını belirten Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nalan Ölmezoğulları, temkinli davranılması uyarısında bulundu. Ölmezoğulları, Bitcoin ve sanal para birimlerinin hiç bir devletin güvencesinde bulunmadığını, bu durumda da yaşanabilecek olumsuzluklarda insanların karşılarında muhatap bulamayacaklarını vurgulayarak: "Küçük yatırımcılar açısından bakıldığında bu dikkatli olunması, bana göre de uzak durulması gereken bir alandır..." şeklinde konuştu.
2009 yılında uygulama alanı bulan, buna karşın 2017 yılında yaşadığı muazzam sıçrama ile tüm dünyanın ilgisini çeken Bitcoin'in sistematik sorunlar barındırdığını ve herhangi bir maden ya da mala endeksli olmaması nedeniyle spekülasyonu da beraberinde getirdiğini açıklayan Ölmezoğulları: "Bu hızlı yükseliş, spekülatörlerin dikkatini çekti. Bu uygulamaya Türkiye'den yoğun bir talep var. Alım ve satım siteleri kuruldu. " şeklinde konuştu
Ölmezoğulları, 2013yılında BDDK'nın yayınladığı bir bildiri ile yatırımcıları uyardığını, buna karşıt olarak da bir kaç gün önce Merkez Bankası'nın Bitcoin'in yakından izlendiği ve finansal istikrara katkı yapabileceği yönündeki açıklamaların, Bitcoin'in Türkiye piyasasının daha da gelişebileceğinin işaretlerini verdiğini belirterek: "Bu Bitcoin'in riskli bir yatırım olduğu gerçeğini değiştirmez. Küçük yatırımcılar açısından riskli ve bence uzak durulması gereken bir alandan bahsediyoruz." dedi. Dünya genelindeki çok sayıda merkez bankasının Bitcoin ve sanal para birimlerini yakından incelemeye başladığını ve önümüzdeki dönemlerde de bu paralardaki değer artışının daha da gerçek hale gelebileceğini de dile getiren Prof. Ölmezoğulları, sistemin kimi suçlar için de olanaklı bir ortam yarattığına dikkat çekti.
Prof. Dr. Ölmezoğulları, Bitcoin ile işlem yapanların kimliklerinin gizli olduğunu bu haliyle de kara para aklama işlemleri gibi suç unsuru içeren girişimlere de elverişli bir ortam sağlanacağını belirterek: "Yakın gelecekte fiziki para birimlerini ortadan kaldıracağını düşünmüyorum. Bir fantezi işlemdir. Gelecekte kripto paraların kullanım alanları genişleyebilir. Elbette karmaşık bir teknolojik altyapıdan bahsettiğimiz için küçük yatırımcılar için dolandırılma ve parasını kaptırma tehlikesi içeriyor." ifadelerini kullandı.
Özellikle 2017 yılında popülaritesini ve kullanım alanlarını tüm dünya çapında yaygınlaştıran sanal para birimi Bitcoin, kullanım ağının Türkiye'yi de içine alacak şekilde genişlediği bir güce ulaştı. Sanal para karşılığında konut ve araba alımının gerçekleştiği dünya piyasalarında ayrıca Avustralya kıtasının doğusundaki ada ülkesi Vanuatu'nun da 44 bitcoin karşılığında vatandaşlık verme kararı da tartışmalara yol açmıştı.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde